Ολλανδία: Στήριξη με 3,4 δισ. ευρώ στην KLM

Αεροπλάνο τύπου Airbus 320 της Air France

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ύψους 3,4 δισ. ευρώ για τον ολλανδικό βραχίονα της «Air France» – KLM, μετά από διαπραγματεύσεις με τη γαλλική κυβέρνηση σε σχέση με το ρόλο του κάθε κράτους στη συμφωνία διάσωσης της αεροπορικής εταιρείας, η οποία προέκυψε από συγχώνευση το 2004. Τον Απρίλη η γαλλική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πακέτο διάσωσης ύψους 7 δισ. ευρώ για την «Air France».

Στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης, η ολλανδική κυβέρνηση θα διορίσει παρατηρητή στο διοικητικό συμβούλιο της KLM για να διασφαλίσει ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την ολλανδική θυγατρική, ενώ θα προχωρήσει και σε μέτρα μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης, όπως περικοπή μισθών και λειτουργικών εξόδων, πάγωμα στα μπόνους κ.ά.

Επίσης, η Ολλανδική κρατική ενίσχυση θα διασφαλίσει ότι η KLM μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί τουλάχιστον έως το 2021 και η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να παράσχει περαιτέρω βοήθεια εάν χρειαστεί, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, Βόπκε Χούκστρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η KLM θα λάβει 2,4 δισ. ευρώ σε τραπεζικά δάνεια με εγγυήσεις και 1 δισ. ευρώ σε απευθείας δάνειο, τα οποία προέρχονται από μια κοινοπραξία 11 ξένων και εγχώριων τραπεζών.

ag

Δείτε ακόμα...