Ολοι στη μάχη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην κάλπη

Τελετή ορκωμοσίας της 2022/'Α ΕΣΣΟ - Στρατιώτες - Φαντάροι -Νεοσύλλεκτοι - ΚΕΕΔ
(Φωτό αρχείου) / Πηγή: Eurokinissi

Στις 21 Μάη χιλιάδες είναι οι νέοι στρατευμένοι που καλούνται να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές. Οι στρατιώτες σε κάθε γωνιά της χώρας έχουν μια σημαντική ευκαιρία: Να εκφραστεί και στις κάλπες αυτό που εκφράζεται όλα τα προηγούμενα χρόνια στην καθημερινή δράση: Η εμπιστοσύνη στους κομμουνιστές, το αυξανόμενο κύρος και η κοινή δράση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.

Οι χιλιάδες νέοι στρατευμένοι μπορούν να σκεφτούν και να κάνουν κριτήριο την ίδια τους την πείρα κατά τη διάρκεια της θητείας τους αλλά και πριν από την κατάταξη. Οι μαθητές που αφού τελείωσαν το σχολείο ξεκίνησαν τη θητεία τους, οι χιλιάδες φοιτητές που είτε πήραν το πτυχίο τους είτε διέκοψαν τις σπουδές τους ώστε να καταταγούν, πολλοί νέοι που εργάζονταν πριν από την κατάταξη. Πότε ένιωσαν οι ίδιοι πιο δυνατοί; Πότε ένιωσαν να εκφράζονται;

Οταν συνεργάστηκαν με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ μέσα στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς:

  • Στις μεγαλύτερες μαθητικές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων, διεκδικώντας σχολείο «να μορφώνει και όχι να εξοντώνει». Καθυστέρησαν την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, της Τράπεζας Θεμάτων, κατάφεραν να μην εφαρμοστούν οι περιορισμένες επιλογές στο μηχανογραφικό.
  • Στους αγώνες των φοιτητών, παγώνοντας την εφαρμογή ψηφισμένων νόμων, όπως την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές τους. Διεκδίκησαν υποδομές, κόντρα στην υποχρηματοδότηση. Μπλόκαραν με τη δράση τους την εφαρμογή του νόμου – έκτρωμα για τα πανεπιστήμια.
  • Στους μεγάλους εργατικούς αγώνες για να μείνουν στα χαρτιά επικίνδυνοι, αντιλαϊκοί νόμοι, όπως ο νόμος – έκτρωμα Χατζηδάκη. Για να μη βγει στο σφυρί κανένα λαϊκό σπίτι, να μη μείνει κανένας χωρίς ρεύμα και θέρμανση.

Είναι ατέλειωτα τα παραδείγματα που αποδεικνύουν πως όποτε ο λαός και η νέα γενιά κερδίσαμε κάτι, το κάναμε στηριγμένοι στη δική μας δύναμη, όχι περιμένοντας «σωτήρες». Οποτε καταφέραμε να στριμώξουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, και κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση στο παρελθόν, το κάναμε με τους αγώνες μας, με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ πάντα μπροστά.

Και κατά τη διάρκεια της θητείας αποδεικνύεται ότι τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται, ότι παντού ο λαός σώζει τον λαό.

Οπως αναδείχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, με διαμαρτυρίες και δεκάδες επιστολές στρατιωτών, τα τεράστια προβλήματα υποδομών και ασφάλειας μέσα στα στρατόπεδα. Ιδιαίτερα ζητήματα που αφορούν την υγεία, τις μετακινήσεις, το κόστος ζωής, συνολικά την ποιότητα διαβίωσης.

Οπως οι φαντάροι στην ΕΛΔΥΚ κατάφεραν να πάρει πίσω η κυβέρνηση την απαράδεκτη «δήλωση» παραίτησης από κάθε αξίωση για ατύχημα με C-130 που ζητούνταν από τους φαντάρους πριν από τη μετακίνησή τους. Καταγγέλλοντας την απαξίωση της ζωής και της ασφάλειάς τους, μέσα από επιστολές, με πλατιά διαμαρτυρία, με το ΚΚΕ να τους στηρίζει και με Επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Οπως διεκδίκησαν μέτρα προστασίας μέσα στην πανδημία, την ώρα που το κράτος και η κυβέρνηση έδειξαν ότι δεν μπορούν να προστατεύσουν την υγεία των στρατιωτών. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τις οδηγίες του υπουργείου οι φαντάροι να «κοιμούνται με μάσκα» ή τους μεικτούς «θαλάμους καραντίνας» όπου συνωστίζονταν στρατιώτες με Covid και μη;

Οπως καταδίκασαν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν, τη μετατροπή της χώρας σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης και των διοικήσεων να τους τρομοκρατήσουν φορτώνοντάς τους φυλακές, με διώξεις που φτάνουν μέχρι και το Στρατοδικείο!

Ολα τα προηγούμενα χρόνια αποδείχθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο ότι η ασφάλεια του λαού, της νεολαίας, των στρατευμένων, η αξιοπρεπής διαβίωση θεωρούνται κόστος για το κράτος και τις κυβερνήσεις. Την ίδια ώρα που δίνουν δισεκατομμύρια από τις τσέπες του λαού για νέα οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ, οι φαντάροι αφήνονται στη μοίρα τους, χωρίς ούτε στοιχειώδεις υποδομές και ασφάλεια, με 8,62 ευρώ τον μήνα, μισθό δηλαδή που φτάνει για «μισή έξοδο».Αντικειμενικά, λοιπόν, το δίλημμα που προκύπτει σε αυτές τις εκλογές είναι:

`Η θα συνεχίσουμε τον ίδιο αδιέξοδο δρόμο, δίνοντας συγχωροχάρτι στους υπεύθυνους για τα διάφορα «εγκλήματα» σε βάρος του λαού και της νεολαίας, για τα «Τέμπη» που έχουν δημιουργήσει για την καθημερινότητα των στρατιωτών και των οικογενειών τους.

`Η θα βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες. Θα δυναμώσουν ο λαός και η νεολαία, με πιο δυνατό ΚΚΕ, τη δύναμη της αλήθειας, του αγώνα, της ανατροπής. Θα δυναμώσει το μοναδικό αντίπαλο δέος στην αντιλαϊκή πολιτική, που μπορεί να εκφράσει τον θυμό, την οργή, το «κανένας από τους δύο» που νιώθει η νέα γενιά.

Να δυναμώσει η πλευρά του λαού απέναντι στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, που ανεξάρτητα από τη σύνθεσή της θα έχει προδιαγεγραμμένη πορεία, τα πάνω από 350 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, τις δεσμεύσεις στην ΕΕ και στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, με τα οποία συμφωνούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Οι νέοι στρατευμένοι μπορούν να ψηφίσουν όπως διεκδικούν. Η ψήφος στο ΚΚΕ μπορεί να εκφράσει τις αγωνίες, τις ελπίδες των νέων, τον προβληματισμό για το «τι θα γίνει μετά τον στρατό», τη διάθεση «να αλλάξουν τα πράγματα». Αποτελεί τη μόνη επιλογή που στρέφεται ενάντια στο σύστημα και τα αντιλαϊκά σενάρια της επόμενης μέρας.

Οι νέοι στρατευμένοι μπορούν να ψηφίσουν ανατρεπτικά, όπως στάθηκαν απέναντι στα καλέσματα συμβιβασμού, τα «εδώ είναι στρατός», το «έτσι είναι τα πράγματα», «δεν μπορείς να κάνεις και πολλά, σβήνε μέρες!». Να δείξουν και με την ψήφο τους ότι «τα πράγματα αλλάζουν!».Πριν από λίγες μέρες το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών έσπειρε χαμόγελα και αισιοδοξία σε πολλούς στρατευμένους. Οι φοιτητές γκρέμισαν τη ΔΑΠ, την κυβερνητική παράταξη, από τους φοιτητικούς συλλόγους και άφησαν την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ να κονταροχτυπιέται με το λευκό για την τελευταία θέση. Εδειξαν τον δρόμο, στέλνοντας αποστομωτικό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής των κυβερνήσεων αλλά και βάζοντας τις βάσεις ώστε να δυναμώσουν ο αγώνας και οι διεκδικήσεις τους.

Και σε αυτές τις κάλπες «Μόνοι τους και όλοι μας», με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ!

Μόνοι τους, τα αστικά κόμματα που ευθύνονται, με την πολιτική τους, για τη σημερινή κατάσταση. Αυτοί που όλοι μαζί συμφωνούν, και πλέον το παραδέχονται και ανοιχτά, σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που «πνίγουν» τη νέα γενιά.

Και όλοι μας, οι φαντάροι μαζί με τον λαό και τη νεολαία, για να υψώσουμε τείχος προστασίας απέναντι στην επόμενη αντιλαϊκή επίθεση, για να ανοίξει ένας άλλος δρόμος που δεν θα «θυσιάζει» τις ανάγκες και τις ζωές μας στον βωμό του κέρδους.

Δημήτρης ΜΠΙΡΓΑΛΙΑΣ
Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ
(Αναδημοσίευση από τον Ριζοσπάστη)

Δείτε ακόμα...