Ολοκλήρωσε την πρώτη φάση ερευνών στη Μεσόγειο το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν»

Το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στο λιμάνι της Μερσίνης

Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν,χθες ότι το 4ο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν» ολοκλήρωσε την πρώτη φάση ερευνών υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο και επέστρεψε στο λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας για συντήρηση και ανεφοδιασμό. Το γεωτρύπανο απέπλευσε από το λιμάνι Τασουτζού στις 9 Αυγούστου, προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες στο κοίτασμα Γιορουκλέρ 1.

Σημειωτέον ότι ο Τσαβούσογλου, μιλώντας για τα επόμενα βήματα στον ενεργειακό τομέα, ανέφερε ότι «μια ιταλική εταιρεία υπέβαλε αίτηση στην Τουρκία για να κάνει επιστημονική έρευνα στη δική μας υφαλοκρηπίδα» (χωρίς άλλες διευκρινίσεις), σπεύδοντας μάλιστα να υποστηρίξει πως «αυτό σημαίνει αναγνώριση της δικής μας υφαλοκρηπίδας».

Σήμερα, ο Ερντογάν θα πάρει μέρος στη Σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (OTS, συμμετέχουν Τουρκία, Ουζμπεκιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Κιργιστάν, Καζακστάν), στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν. Τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι αναμένεται η υπογραφή συμφωνίας για την «κατάργηση εμποδίων στο εμπόριο, απλοποίηση τελωνιακών συστημάτων και την πλήρη ελευθερία στις μετακινήσεις, αλλά και στη μεταφορά κεφαλαίου και ανθρώπων». Ακόμα, μετέδιδαν ότι θα συζητηθεί η ένταξη στον Οργανισμό της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» (ψευδοκράτος στην Κύπρο), ενδεχόμενο για το οποίο δήλωναν ανησυχία οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.

Δείτε ακόμα...