Η τοποθέτηση του αρχιπυροσβέστη Δ. Βλάχου στην εκδήλωση του ΚΚΕ για την Πολιτική Προστασία

Ο Δημήτρης Βλάχος στην εκδήλωση του ΚΚΕ για τις θέσεις του για την Πολιτική Προστασία

Ομιλία του Δημήτρη Βλάχου, Αρχιπυροσβέστης, μέλος του ΔΣ Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ηπείρου, με θέμα: «Η υπονόμευση των δυνατοτήτων της Πυρόσβεσης από την αστική πολιτική»:

«Φίλοι και φίλες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες

Εκδηλώσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας όπως η σημερινή, αξίζουν να γίνουν γνωστές στους πυροσβέστες, στους δασικούς υπαλλήλους, σε όλο τον ελληνικό λαό, γιατί αναδεικνύουν την πραγματική διέξοδο σε όφελός του.

Αναδεικνύουν τα προβλήματα που υπάρχουν και δείχνουν την λύση στα προβλήματα αυτά, για να επιτευχθεί η αποτελεσματική προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, του περιβάλλοντος, των υποδομών της πατρίδας μας.

Πριν από δέκα μέρες τελείωσε η αντιπυρική περίοδος, με έναν από τους πιο καταστροφικούς απολογισμούς των τελευταίων δεκαετιών.

Το ενάμισι εκατομμύριο στρέμματα καμμένων εκτάσεων, δασικών, χορτολιβαδικών, καλλιεργειών, αλλά και του ζωικού κεφαλαίου, επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά την γύμνια του κρατικού μηχανισμού σε ότι αφορά την πρόληψη από τις πυρκαγιές, αλλά και σχετικά με την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση και στο πεδίο της καταστολής τους.

Οι πυροσβέστες που βιώνουμε από πρώτο χέρι τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τους σεισμούς, είμαστε αλληλέγγυοι με όλους τους πληγέντες από αυτές τις καταστροφές.

Ενώνουμε την φωνή μας μαζί τους, στηρίζουμε όλες τις διεκδικήσεις τους για να σταθούν στα πόδια τους, για να καταφέρουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια στον τόπο τους.

Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να ικανοποιήσει τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση τα αιτήματά τους.

Φίλοι και φίλες

Για ακόμα μια χρονιά και στις φετινές πυρκαγιές, ήρθαμε αντιμέτωποι με τα διαχρονικά αποτελέσματα της ανυπαρξίας από όλες τις κυβερνήσεις, ενός πραγματικού σχεδίου για την προστασία των δασών και των πόλεων, του λαού και της περιουσίας του, από τις πυρκαγιές.

Απο άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα που δοκιμάστηκε ο λαός από τις πυρκαγιές τα προβλήματα είναι παρόμοια.

Δάση εγκαταλειμμένα χωρίς να διαχειρίζονται, χωρίς σύγχρονο αντιπυρικό σχεδιασμό με κύριο βάρος στην πρόληψη, που θα έπρεπε να εξασφαλίζει, όλες τις αναγκαίες υποδομές και δίκτυα αντιπυρικής προστασίας (υδατοδεξαμενών, πυροσβεστικών κρουνών μέσα στα δάση κλπ) και όπου οι σχετικές μελέτες προβλέπουν αντιπυρικές ζώνες.

Δάση στα οποία δεν γνωρίζουμε τις ειδικές συνθήκες βλάστησης κλπ και όταν μας στέλνουν να σβήσουμε τις πυρκαγιές, αντιμετωπίζουμε πρόσθετα προβλήματα από δασικούς δρόμους που δεν έχουν συντηρηθεί γιατί δεν υπάρχουν χρήματα.

Τεράστιες οικιστικές περιοχές της χώρας μας ξεφυτρώνουν μέσα στα δάση  χωρίς να υπάρχει καμία μελέτη, καμία πρόβλεψη, κανένα ρυμοτομικό – πολεοδομικό σχέδιο.

Σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας μας δεν υπάρχουν οι υποδομές για την ασφαλή και οργανωμένη απομάκρυνση και διαφυγή των πολιτών, σε περιπτώσεις μεγάλων δασικών πυρκαγιών και άλλων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Δεν υπάρχουν δηλαδή οι διέξοδοι, οι δίοδοι και οι διαβάσεις, προκειμένου να μπορούν να διαφύγουν άμεσα και με ασφάλεια.

Με όλα αυτά έχει να αναμετρηθεί ο μάχιμος πυροσβέστης, καθώς και με τις ελλείψεις που υπάρχουν και στην υπηρεσία του το Πυροσβεστικό Σώμα, που έχει  ελλιπέστατο μόνιμο προσωπικό με περισσότερες από 4.000 κενές θέσεις και με την μεγαλύτερη αποδυνάμωσή του από την διάθεση 1.000 περίπου πυροσβεστών σε πυροσβεστικές υπηρεσίες ιδιωτικοποιημένων αεροδρομίων και σε πυροσβεστικά κλιμάκια εθνικών οδών.

Με τις ελλείψεις που υπάρχουν σε σύγχρονο λειτουργικό εξοπλισμό, μέσα, αλλά και σε υποδομές. Για τους λόγους αυτούς κατά την αντιπυρική περίοδο, είναι κατάκοπος, με 30 και 40 ώρες συνεχόμενης εξαντλητικής εργασίας στις δασικές πυρκαγιές, χωρίς σταθερό χρόνο εργασίας, χωρίς ξεκούραση, με αναστολή των ρεπό και των αδειών του, με απλήρωτη υπερεργασία, με μετακινήσεις από την μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, πολλές φορές χωρίς ουσιαστική μέριμνα ακόμα και για επαρκή χορήγηση φαγητού και νερού.

Θα ήθελα κι από αυτό το βήμα να καταγγείλω τη βάρβαρη επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση με ΜΑΤ, αύρες και χημικά ενάντια στη μαζική συγκέντρωσή μας την περασμένη Παρασκευή, τραυματίζοντας μάλιστα ένα συνάδελφό μας και ένα φωτορεπόρτερ.

Τα αιτήματα της διαδήλωσης για προσλήψεις, μονιμοποίηση των εποχικών και πενταετών, ένταξη στα ΒΑΕ, κατάργηση του ν. 4662 είναι δίκαια και πρέπει άμεσα να τα υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Όλα αυτά αντιμετωπίζει ο μάχιμος πυροσβέστης, στον οποίο όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις φορτώνουν το βάρος για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών από το 1998 και έπειτα, οπότε και έγινε ο αντιεπιστημονικός διαχωρισμός της πρόληψης από την δασοπυρόσβεση.

Ανατέθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα η καταστολή των δασικών πυρκαγιών και μάλιστα χωρίς να καλυφθούν τα μεγάλα κενά και οι ελλείψεις του και παράλληλα απαξιώθηκε πλήρως η Δασική Υπηρεσία εξαιτίας των συνεχόμενων μειώσεων της κρατικής χρηματοδότησης, καθώς και όλες οι υπηρεσίες των Δήμων και των περιφερειών της Πολιτικής Προστασίας που θα έπρεπε να συνεισφέρουν αποτελεσματικά στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Το συγκεκριμένο  μοντέλο παρότι είναι ολότελα αποτυχημένο, γιατί αυτό επιβεβαιώνουν οι τραγωδίες που έχουμε ζήσει στην πατρίδα μας, συνεχίζει όμως να διατηρείται και να διευρύνεται διαχρονικά με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Είναι άμεση ανάγκη η αλλαγή του μοντέλου αντιπυρικής προστασίας των δασών.

Για να δημιουργηθεί ένα ασφαλές δίκτυο πρόληψης και πυροπροστασίας  που θα εξασφαλίζει στον μέγιστο βαθμό την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, των υποδομών και του φυσικού πλούτου της πατρίδας μας, απαιτείται να ενισχυθούν άμεσα το Πυροσβεστικό Σώμα, η Δασική Υπηρεσία, η Πολιτική Προστασία, σε προσωπικό, μέσα, εξοπλισμό και υποδομές.

Να μονιμοποιηθούν όλοι οι 5ετείς, και εποχικοί και συμβασιούχοι συνάδελφοι και να προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό που απαιτείται.

Δεν θέλουμε έναν κρατικό μηχανισμό εχθρικό απέναντι στις ανάγκες του λαού,  που αποδεικνύεται “γυμνός” όταν πρέπει να προστατέψει τον λαό από φυσικές καταστροφές, “φτωχός” όταν πρέπει να αποζημιώσει για τις καταστροφές, αλλά αντιθέτως πολύ “ικανός” και “σύγχρονος” στην αφαίρεση εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων, στη φοροαφαίμαξη, στη βία και την καταστολή,

Η Πολιτική Προστασία θα πρεπει να μπορει να βοηθήσει το λαό, με όλες τις διευρυμένες κοινωνικές ανάγκες του, που υπάρχουν σε όλη την διάρκεια του έτους και αφορούν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, στις διασώσεις και τις παροχές βοήθειας κατά την διάρκεια πλημμυρών, σεισμών και άλλων καταστροφών.

Μόνο έτσι θα μειωθούν στο ελάχιστο οι πιθανότητες να ξαναζήσουμε μεγάλες καταστροφές, θα ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα και δεν θα υπάρχουν σημαντικές απώλειες σε υποδομές, περιουσίες και στον φυσικό μας πλούτο, γιατί οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και όλες οι έκτακτες καταστάσεις θα αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά.

Έτσι και εμείς οι πυροσβέστες θα μπορούμε να κάνουμε με ασφάλεια και με επάρκεια τη δουλειά μας, να διασφαλίσουμε την προστασία, την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής του λαού.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής! »

Δείτε ακόμα...