Σε ανακοίνωσή της για την ομιλία της προέδρου της Κομισιόν για την «κατάσταση της ΕΕ», η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αναφέρει:
«Η ομιλία της προέδρου της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν “για την κατάσταση της ΕΕ” ήταν ξένη προς τις αγωνίες, αντίπαλη στα συμφέροντα των λαών. Στόχος της ΕΕ είναι να ανακτήσει ζωτικό χώρο για τα μονοπώλιά της και σε συμμαχία με τον Καναδά κι άλλες χώρες, καθώς η θέση της επιδεινώνεται έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού για την πρωτοκαθεδρία στον παγκόσμιο καπιταλισμό.
Την ίδια στιγμή μια νέα καπιταλιστική κρίση πλησιάζει κι οι πολεμικές συγκρούσεις αυξάνονται με θύματα τους λαούς. Οι εξαγγελίες για “Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλείας” και για ευρωενωσιακό “άρθρο 4 του ΝΑΤΟ” δρομολογούν μηχανισμούς κήρυξης πολέμου σε ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με την καπιταλιστική Ρωσία μέσω νέας στήριξης στο καθεστώς Ζελένσκι με συστήματα Patriot και κάθε είδους χρηματοδότηση διευκόλυνσης στην πολεμική οικονομία, στήριξης ενεργειακών, “πράσινων” ομίλων και πυρηνικών.
Η πρόεδρος της Κομισιόν προεξοφλεί για τους λαούς: πολεμικό κίνδυνο, ματωμένα πλεονάσματα, ευρωκόφτες κοστολόγησης και κατάπνιξης των λαϊκών αναγκών, νέους ίδιους πόρους – φόρους, ενεργειακή “πράσινη” φτώχεια και αβάσταχτη ακρίβεια, 13ωρη δουλειά κι εργασιακή περιπλάνηση, ψηφιακή σκλαβιά κι εντατικοποίηση, εμπόριο προσωπικών δεδομένων κι αλγόριθμους εθισμού για χρήστες και παιδιά, “πολιτικοστρατιωτικό συντονισμό” στην πολιτική προστασία, ιδιωτική ασφάλιση αντί αποζημιώσεων για τους πληγέντες φυσικών καταστροφών, περαιτέρω εμπορευματοποίηση των δικτύων και της διανομής νερού, καταστολή ξεριζωμένων με ακόμα μεγαλύτερη θωράκιση της Frontex.
Την ίδια στιγμή εντείνεται η λαϊκή αμφισβήτηση στα αστικά κόμματα, φιλελεύθερων, σοσιαλδημοκρατών, δήθεν “αριστερών”, με κοινή βάση την ευρωενωσιακή στρατηγική. Και τώρα επιστρατεύεται κι η ακροδεξιά ως χρήσιμο εργαλείο εγκλωβισμού της δυσαρέσκειας, εφεδρεία αντιλαϊκής διακυβέρνησης και καλλιέργειας κάλπικων διαχωρισμών. Η ΕΕ μάλιστα την αξιοποιεί εξαγγέλλοντας νέους μηχανισμούς πολεμικής κατασκοπείας και προπαγάνδας, χαφιεδισμού, όπως και για την προώθηση της ανιστόρητης αντιδραστικής θεωρίας των “δυο άκρων”.
Η πραγματική απάντηση των λαών βρίσκεται στην συνολική απόρριψη της ΕΕ, του συστήματος της εκμετάλλευσης και του πόλεμου. Βρίσκεται στον αυτοτελή αγώνα τους για τις σύγχρονες ανάγκες τους με στόχο την δική τους εξουσία, με αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία».



