Ομιλία της Πρέσβειρας της Κούβας στην συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του Εικαστικού Λευκώματος “Η Κούβα δεν είναι μόνη”

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες η Ελληνική Πρωτοβουλία για την Απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2021 στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία «Henry Reeve», όπου παρουσιάστηκε και το εικαστικό λεύκωμα του Τ. Βαρελά για την ενίσχυση της Κούβας.

Η Ελληνική Πρωτοβουλία για την Απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2021 στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία «Henry Reeve», στους διεθνιστές γιατρούς, έδωσε χτες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στον αύλειο χώρο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος για την προβολή αυτού του αιτήματος. Η μπριγάδα, που δημιουργήθηκε με πρόταση του ιστορικού ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, το 2005, έχει βοηθήσει σε σεισμούς, άλλες καταστροφές, στην επιδημία του Εμπολα στην Αφρική, και στην παρούσα συγκυρία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19 σε πάνω από 20 χώρες σε όλες τις ηπείρους.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, που συντόνιζε ο Βελισάριος Κοσσυβάκης, από την Ελληνική Πρωτοβουλία, εκτέθηκαν και τα έργα από το συλλεκτικό εικαστικό λεύκωμα «Η Κούβα δεν είναι μόνη της», του ζωγράφου Τάκη Βαρελά, που το εμπνεύστηκε από τον αγώνα του κουβανικού λαού, ενώ τα έσοδα από την πώλησή του διατίθενται για την ενίσχυση της Κούβας.


Παραθέτουμε την ομιλία της Πρέσβειρας της Κούβας, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα:

Στο όνομα του λαού της Κούβας ευχαριστούμε βαθιά για τη φιλία και αλληλεγγύη του καταξιωμένου Έλληνα ζωγράφου Τάκη Βαρελά, αντιπροέδρου του Επίτιμου Συμβουλίου της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας για την Απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2021» στη διεθνιστική ομάδα Κουβανών εργαζομένων στην υγεία Χένρι Ριβ. Ευχαριστούμε τον Τάκη Βαρελά, τον Βελισάριο Κοσσυβάκη, συντονιστή της Ελληνικής Επιτροπής, και όλους τους Έλληνες φίλους που έχουν υπογράψει το αίτημα για την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης για τις κουβανικές ιατρικές ταξιαρχίες. Αυτό το όμορφο λεύκωμα ζωγραφικής, που ο Τάκης Βαρελάς προσφέρει ευγενικά σαν βοήθεια στον κουβανικό λαό, είναι ένα μεγάλο δείγμα αλληλεγγύης και φιλίας του ελληνικού λαού απέναντι στον κουβανικό λαό, που ξεχωρίζει για το πνεύμα αλληλεγγύης και διεθνισμού.

Απέναντι στην πανδημία της COVID-19, η Κούβα ενεργοποίησε το δωρεάν σύστημα υγείας σε όλα τα επίπεδα και κινητοποίησε το εθνικό επιστημονικό δυναμικό της και τη βιοφαρμακευτική βιομηχανία της, διαθέτοντας τη στήριξη του λαού. Όλη αυτή η προσπάθεια του έθνους επέτρεψε να διατηρηθεί μια συγκριτικά πολύ χαμηλή θνησιμότητα λόγω πανδημίας. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Κούβα έχει επιπλέον δημιουργήσει 5 δικά της υποψήφια εμβόλια και έχει εφαρμόσει 3 από αυτά, σε μελέτες υγειονομικών παρεμβάσεων σε εκατομμύρια Κουβανούς. Ένα από αυτά, το εμβόλιο Αμπντάλα, αφού εφαρμόστηκε σε τρεις δόσεις, έχει μια αποτελεσματικότητα της τάξης του 92,28%, πράγμα που το τοποθετεί πολύ υψηλότερα από τις απαιτήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), για να χαρακτηριστεί εμβόλιο ενάντια στην COVID-19. Είναι ένα ενδεικτικό αποτέλεσμα της προσπάθειας της επιστήμης στην υπηρεσία του λαού και το μοναδικό στη Λατινική Αμερική, παρόλη την ιμπεριαλιστική εχθρότητα.

Όπως ξέρετε, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ενίσχυσε τον αποκλεισμό και τις διώξεις κατά της Κούβας σε πολύ υψηλά, γενοκτόνα επίπεδα, με στόχο να πλήξει τις βασικές ανάγκες του κουβανικού λαού και τις καθημερινές δραστηριότητές του και να ενοχοποιήσει γι’ αυτό την κουβανική κυβέρνηση, προκειμένου να προσπαθήσουν να δείξουν την αποτυχία του σοσιαλισμού και να εμποδίσουν να εξακολουθήσει ο λαός να στηρίζει την επανάσταση. Γενικά, η κυβέρνηση Τραμπ πήρε 243 μονομερή εξαναγκαστικά μέτρα, που ενίσχυσαν τον αποκλεισμό, τα οποία ισχύουν ακόμα και δεν καταργήθηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση του Τζόζεφ Μπάιντεν.

Η αρνητική επίδραση του αποκλεισμού οξύνθηκε και έγινε πιο άγρια στο σημερινό πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας της COVID-19, με την πρόσθετη πίεση στο κουβανικό σύστημα δημόσιας υγείας, δυσκολεύοντας την απόκτηση υλικών, μηχανημάτων και άλλων ειδών που απαιτούνται για να σωθούν ζωές.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ενίσχυσαν επιπλέον την οικονομική περικύκλωση, τις ανατρεπτικές ενέργειες και τις επικοινωνιακές εκστρατείες. Γνωρίζουμε την ανάμειξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση, τον προσανατολισμό και την υποκίνηση ομάδων και ατόμων στην Κούβα, ώστε να αψηφήσουν την κυβέρνηση, τόσο με ειρηνικούς όσο και με βίαιους τρόπους. Η Κούβα γνωρίζει την επίμονη αλλά αποτυχημένη προσπάθεια προκειμένου να συμπεριλάβουν γι’ αυτούς τους στόχους τα πιο αντιπροσωπευτικά τμήματα της τέχνης, του πολιτισμού και της διανόησης της χώρας. Η Κούβα γνωρίζει επίσης τον ισχυρό μηχανισμό που από τις ΗΠΑ καθοδηγεί, χειραγωγεί και παρενοχλεί στα κοινωνικά δίκτυα, με μια ασύγκριτη τεχνολογική και οικονομική υποστήριξη, προκειμένου να διασπείρουν ψεύτικες ειδήσεις, να παρακινήσουν στο μίσος, να διασπάσουν το λαό, να προωθήσουν σε μνησικακία και να καλέσουν για διάπραξη παρανομιών. Προσπαθούν να ενοχοποιήσουν την κουβανική κυβέρνηση για τις οικονομικές δυσκολίες σε καιρούς πανδημίας, χωρίς να παίρνουν υπόψη τους την επίδραση του αποκλεισμού, που είναι η κύρια αιτία των δυσκολιών.

Η εκδήλωση αυτή είναι πολύ σημαντική για να φανεί η αλήθεια, να φανεί η αλληλεγγύη και η φιλία απέναντι στον κουβανικό λαό και για να καταπολεμηθούν οι εκστρατείες ψεμάτων κατά της επανάστασής του αυτές τις στιγμές που γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί η Κούβα σαν μια χώρα που έχει παραλύσει και βρίσκεται σε χάος, ώστε να προκαλέσουν μια κοινωνική έκρηξη και να δικαιολογήσουν μια εξωτερική επέμβαση, μια λεγόμενη «ανθρωπιστική επέμβαση» των ΗΠΑ, όπως έκαναν σε άλλες χώρες. Βρισκόμαστε κάτω από τα πολύπλοκα πυρά ενός κυβερνοπολέμου, που περιλαμβάνει την κυβερνοτρομοκρατία και την επικοινωνιακή τρομοκρατία με την επιθετική ενορχήστρωσή τους. Επίσης, διάφορες κουβανικές ιστοσελίδες δέχτηκαν επίθεση και έμειναν χωρίς πρόσβαση. Οι εχθροί μας προσπαθούν να αποσιωπήσουν οποιαδήποτε εναλλακτική απέναντι στο αντικουβανικό αφήγημα που χρησιμοποιεί ψευδείς εικόνες. Όλα έχουν υπολογιστεί ψυχρά, σύμφωνα με το εγχειρίδιο για το μη συμβατικό πόλεμο.

Ο λαός και η κυβέρνηση οδήγησαν σε αποτυχία το σχέδιο που προκάλεσε τα επεισόδια στις 11 Ιουλίου στην Κούβα και τα fake news που κυκλοφόρησαν σε όλα τα μέσα σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Κούβα, το κράτος, η κουβανική κυβέρνηση και οι θεσμοί τους διατηρούν τον έλεγχο και την κανονική λειτουργία της χώρας στις συνθήκες που επιβάλλει η υγειονομική έκτακτη ανάγκη. Η κυβέρνηση έχει πάρει και θα πάρει τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσει την ειρήνη και την ηρεμία των πολιτών. Σε καμιά στιγμή, όπως έχουν πει κακοπροαίρετα μερικοί, οι κουβανικές αρχές δεν κάλεσαν σε αντιπαράθεση και σε βία ανάμεσα σε συμπατριώτες. Εξήγησαν την κατάσταση στο λαό, που πάντα υπήρξε και παραμένει ο πρωταγωνιστής για την άμυνα της πατρίδας μας. Η υποκίνηση για να διασπαστούν οι Κουβανοί προέρχεται από έξω, όχι από μέσα από την Κούβα. Αυτή τη στιγμή, η χώρα βρίσκεται σε ήρεμη κατάσταση, ο λαός εργάζεται για να προχωρήσει μπροστά σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική και επιδημιολογική κατάσταση, που επιδεινώνεται από την ιμπεριαλιστική εχθρότητα.

Ο κουβανικός λαός αγαπάει την ειρήνη και έχει βαθιές ανθρωπιστικές τάσεις και θα εξακολουθήσει να αντιστέκεται, δεν θα παραιτηθεί από την οικοδόμηση μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας, που τους περιλαμβάνει όλους, που είναι δημοκρατική, ανθηρή και αειφόρα, με όλους και για το καλό όλων.

Ο λαός και η κυβέρνηση της Κούβας ευχαριστούν για τα πολλαπλά δείγματα στήριξης της Κούβας, που συνοδεύονται από την απόρριψη των ελιγμών ενάντια στη σταθερότητα στο Νησί και του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού των ΗΠΑ, που πραγματοποιούν φίλοι της Κούβας σε όλο τον κόσμο. Έλληνες αλληλέγγυοι φίλοι από διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις και τομείς της κοινωνίας υπήρξαν δραστήριοι στη στήριξη της κουβανικής επανάστασης, δείχνοντας την αλήθεια και καταδικάζοντας τις ιμπεριαλιστικές μανούβρες ενάντια στην Κούβα, πράγμα για το οποίο ευχαριστούμε βαθιά. Η Ελληνική Πρωτοβουλία για το Νόμπελ Ειρήνης για τους Κουβανούς γιατρούς είναι ένα καλό παράδειγμα αυτής της αλληλεγγύης. Αυτά είναι δείγματα του πώς ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού δεν ξεγελιέται από την ψευδή προπαγάνδα, και επιπλέον είναι δείγματα των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών ανάμεσα στην Κούβα και την Ελλάδα και της αγάπης και φιλίας που συνδέει τους δυο λαούς μας.

Σας ευχαριστώ.

Δείτε ακόμα...