Ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στο Αγρίνιο: Ενισχύουμε το ΚΚΕ για να είναι δυνατός ο λαός και αδύναμη η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση

Μαχητική συγκέντρωση στο κατάμεστο Παπαστράτειο Μέγαρο στο Αγρίνιο πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ με κεντρικό ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στη συγκέντρωση παρεμβάσεις έγιναν απ’ τους Γιώργο Ντουντούμη πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, Σπύρο Κοτοπούλη πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Θοδωρή Κοτσιλίρη γραμματέα επιχειρησιακού σωματείου εργαζομένων στις ιχθυοκαλλιέργειες της AVRAMAR, Βάνα Πατρινού γενική χειρουργού Νοσοκομείου Μεσολογγίου, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΝΑ, Κώστα Σιέττο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης, Νίκη Μπερερή, φοιτήτρια, γραμματέα του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανικών Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Αγρινίου και Νίκο Παπαναστάση, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πάνος Σταθελάκης, γραμματέας της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

Ολόκληρη η ομιλία έχει ως εξής:

Φίλες και φίλοι
συντρόφισσες και σύντροφοι

Από την προηγούμενη μεγάλη συγκέντρωσή μας πριν ένα χρόνο, εδώ στο Αγρίνιο, στην Αιτωλοακαρνανία, θα λέγαμε πως οι εργάτες και οι εργάτριες, οι βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, έχουν ακόμα περισσότερους λόγους για να συμπορευτούν με το ΚΚΕ σε όλες τις μάχες και στις εκλογές που έχουμε μπροστά μας.

Ναι, έχουν ακόμα περισσότερους λόγους για να πάρουν τη θέση τους δίπλα στους κομμουνιστές στους αγώνες και να φτάσουν στις κάλπες με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι.

Και επειδή ήδη έχουν αρχίσει τα διλήμματα, στην πραγματικότητα οι εκβιασμοί, μαζί φυσικά με τα καλοπιάσματα, τώρα είναι η ώρα ο καθένας και η καθεμιά να σκεφτούν ποιο είναι το πραγματικό δίλημμα από τη σκοπιά του λαού, και να δώσουν την απάντησή τους.

Το πραγματικό δίλημμα, χωρίς περιστροφές, είναι ένα:

Ή θα είναι δυνατός ο λαός και το κίνημά του και αδύναμη η όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση, ή θα είναι δυνατή η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, ό,τι χρώμα κι αν έχει, και ο λαός θα είναι αδύναμος και ανασφαλής.

Όσοι και όσες λοιπόν, αυτό θέλουν, δηλαδή να είναι πραγματικά δυνατός ο λαός, χωρίς δεύτερη σκέψη, τώρα να πουν:

Ενισχύουμε παντού το ΚΚΕ, το κάνουμε πολύ πιο δυνατό και αποτελεσματικό!

Αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα.

Και όχι, ποιο από τα διάφορα κυβερνητικά σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι από τα διάφορα επιτελεία του συστήματος, τελικά θα προκριθεί…

Τα «όμορφα σενάρια, όμορφα καίγονται» πρέπει να πει ο λαός μας.

Κι έτσι, με τη στάση του, να «κάψει» τα διάφορα αντιλαϊκά κυβερνητικά «σενάρια».

Όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο για τον ίδιο και τους αγώνες του.

Για να μπορεί να διαμορφώσει καλύτερες προϋποθέσεις για να εμποδίσει αντιλαϊκά μέτρα, για να αποσπάσει κατακτήσεις για να ανοίξει νέες δυνατότητες στο δρόμο της ριζικής ανατροπής.

Σήμερα, όλοι και όλες έχουμε μεγαλύτερη πείρα.

Άλλωστε συμφωνούμε. Δεν έχουν μας τύχει και λίγα…

Όμως όλα, η εκμετάλλευση, η ανεργία, η φτώχεια, οι κρίσεις και οι πόλεμοι, είναι οι τρανταχτές αποδείξεις ότι αυτό το σάπιο σύστημα, ο καπιταλισμός, όχι μόνο δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες μας, αλλά θα μεγαλώνει συνεχώς τα αδιέξοδα στη ζωή μας.

Κι αυτό ανεξάρτητα, από το ποια αστική πολιτική δύναμη, φιλελεύθερη ή σοσιαλδημοκρατική, η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ, μόνη της ή με βοήθεια από το ΠΑΣΟΚ ή άλλους πρόθυμους, παίρνει την κυβερνητική σκυτάλη για να διαχειριστεί αυτά τα αδιέξοδα. Γιατί το κριτήριό τους είναι βασικά, πώς θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα και η εξουσία του κεφαλαίου πάση θυσία.

Γι’ αυτό η πολιτική τους, με τις όποιες παραλλαγές μεταξύ τους, δεν μπορεί να δώσει απάντηση στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Και μη δυσανασχετούν όσοι ακόμα στηρίζουν την ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Έτσι είναι. Αυτή είναι η αλήθεια.

Και γι’ αυτά υπάρχουν και οι αποδείξεις και τα ονόματα. Βρίσκονται και στα δικά τους χέρια.Θέλετε να τα βάλουμε κάτω;

Απόδειξη δεν είναι η ίδια η περιβόητη καπιταλιστική ανάπτυξη; Η οποία, όπως αποδείχτηκε, ούτε “δίκαιη” μπορεί να είναι, ούτε “προς όφελος όλων”, όπως σε μόνιμη βάση κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους η κυβέρνηση και οι άλλες αστικές δυνάμεις.

Η ανάπτυξή τους είναι βαθιά ταξική και στηρίζεται στην εκμετάλλευση, στο ολοένα και μεγαλύτερο τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων για να εξασφαλίζονται τα κέρδη και τα προνόμια των μονοπωλίων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας, ένας από τους σημαντικότερους και πλέον αναπτυσσόμενους και κερδοφόρους για το κεφάλαιο παραγωγικούς και εξαγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Μπορούν βέβαια οι ντόπιοι βουλευτές της ΝΔ και των άλλων κομμάτων να κοκορεύονται για τις μεγάλες επενδύσεις στον κλάδο, όμως όλοι γνωρίζουν -και πολύ περισσότερο οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής- ποιος πληρώνει το τίμημα για αυτές τις επενδύσεις!

Ποιος δηλαδή πληρώνει -και κυριολεκτικά και μεταφορικά- για να μπορούν οι καπιταλιστές να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο της κάθε επένδυσης.

Και για να μη μας πουν πάλι το γνωστό παραμύθι ότι «οι επενδύσεις φέρνουν δουλειές και οι δουλειές ευημερία», γιατί και οι πέτρες γνωρίζουν, πως εδώ μιλάμε για δουλειά σε συνθήκες γαλέρας.

Χώρια τα μεγάλα περιβαλλοντικά πλήγματα που έχει επιφέρει στον τόπο η ανάπτυξη των εγκαταστάσεων των ιχθυοκαλλιεργειών, την οποία στήριξαν όλες οι κυβερνήσεις και η Κοινή Αλιευτική Πολιτική της ΕΕ.

Και με δεδομένο τους σχεδιασμούς που υπάρχουν για νέες μονάδες και επέκταση των παλιών, τότε δεν θα μιλάμε απλά για πλήγματα, αλλά για περιβαλλοντικά εγκλήματα.

Όμως αυτή την ανάπτυξη αποθεώνουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις. Μια ανάπτυξη, η οποία στον μοναδικό κανόνα που υπακούει, είναι το καπιταλιστικό κέρδος.

Αν το ΚΚΕ σήμερα αντιπαλεύει τη στρατηγική αυτή, την Κοινή Αλιευτική Πολιτική της ΕΕ και την πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που την υλοποιούν. Αν βρίσκεται μπροστά στον αγώνα για να μη δημιουργηθούν οι Περιοχές Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών με βάση τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, για να υπάρχει έλεγχος των υφιστάμενων υποδομών με εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος, να μην εφαρμοστούν νέοι περιορισμοί στην άσκηση αλιείας για τους μικρομεσαίους ψαράδες, με άμεσα μέτρα στήριξής τους, είναι γιατί θεωρεί, πως η ανάπτυξη της αλιείας, της αλιευτικής παραγωγής και διαχείρισης των επιμέρους περιοχών της χώρας με αλιευτικό ενδιαφέρον, πρέπει να γίνεται με κριτήριο τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες για φτηνό, υγιεινό και ποιοτικό ψάρι.

Κι αυτό φυσικά μπορεί να το εξασφαλίσει μια άλλη, διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας.

Αν το ΚΚΕ, επίσης, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να υπογραφεί άμεσα η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει κατατεθεί από τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων στον Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, επίσης, στον αγώνα για να ληφθούν όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους στις ιχθυοκαλλιέργειες, ώστε να μην υπάρξουν άλλες χαμένες ζωές εργατών, είναι γιατί το ΚΚΕ ένα δίκιο αναγνωρίζει κι αυτό είναι το δίκιο των εργατών, των εργαζομένων.

Και οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό, στον κλάδο των τροφίμων, οι εργάτες στα μεγάλα εργοτάξια στον κλάδο των κατασκευών που έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή σας, που συνεχίζουν να δουλεύουν με χαμηλά μεροκάματα, ακόμα και με ανασφάλιστη εργασία, πολλοί και χωρίς μέτρα προστασίας, ξέρουν πιο είναι το δίκιο τους.

Γι’ αυτό κρατούν μικρό καλάθι και δεν το αφήνουν, όταν ακούνε τον Μητσοτάκη να εξαγγέλλει, νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Έλεος πια! Για ποια σημαντική αύξηση μιλάει ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του;

Εδώ ο κατώτατος μισθός βρίσκεται ακόμα και σήμερα περίπου 40 ευρώ πιο κάτω απ’ αυτόν που ίσχυε στις αρχές του 2012. Για να μην πούμε ότι η εκτίναξη της ακρίβειας και του πληθωρισμού, έχει δώσει νέο χτύπημα στους μισθούς και εξανεμίζει τις όποιες ονομαστικές αυξήσεις, πριν καν ανακοινωθούν.

Ας σταματήσει επιτέλους αυτή η κοροϊδία και από την ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος σημαίνει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Σημαίνει επαναφορά των τριετιών, που στερούν από τους εργαζόμενους από 10% έως και 30% του μισθού τους.

Σημαίνει κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας και συνολικά του αντεργατικού πλαισίου.

Για όλα αυτά βέβαια, η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ «κάνουν την πάπια»…

Και την ίδια ώρα, ο Χατζηδάκης διαβεβαιώνει ότι η διαμόρφωση του κατώτερου μισθού θα γίνει με τρόπο που «θα λαμβάνει υπόψη και τις ανάγκες των επιχειρήσεων». Αλίμονο.

Άλλωστε, γι’ αυτό φροντίζει ο νόμος “Βρούτση – Αχτσιόγλου”, που εφαρμόζουν συναινετικά η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, μαζί με όλα αυτά που προαναφέραμε, θα μπορούσαν να δώσουν έστω μια ανάσα σ’ αυτές τις συνθήκες της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας.

Όπως επίσης ανάσα για το λαϊκό εισόδημα αποτελούν οι τροπολογίες που το τελευταίο διάστημα, το ΚΚΕ κατέθεσε δυο φορές στη βουλή:

Τροπολογίες για την κατάργηση του ΦΠΑ και άλλων φόρων σε είδη λαϊκής κατανάλωσης και στην ενέργεια. Τις απέρριψαν όλοι τους ασυζητητί!

Ο λόγος είναι προφανής. Γιατί όλοι τους έχουν ως “ευαγγέλιο” τις δεσμεύσεις της ΕΕ, τα Χρηματιστήρια και την “απελευθέρωση” ενέργειας, τις «δημοσιονομικές αντοχές» και ούτε θέλουν ούτε μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αιτίες της ακρίβειας και τον πληθωρισμό.

Κάθε φορά τσακώνονται μόνο για τα pass, για τα καλάθια και τα επιδόματα ανακύκλωσης της φτώχειας.

Άλλωστε, όλοι δίπλα στις υποσχέσεις τους γράφουν «κοστολογημένες». Τόσο όσο δηλαδή, επιτρέπει η διασφάλιση των κερδών των μονοπωλίων.

Αλήθεια, πόσο κοστολογεί η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων εδώ στο νομό, οι οποίοι έχουν τεράστια προβλήματα από το μεγάλο κόστος παραγωγής σε εφόδια και άλλα και με πολύ χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων τους;

Εμείς πάντως ξέρουμε πως επιβίωση για τους αγρότες και ΚΑΠ δεν συμβιβάζονται!

Τι απάντηση δίνουν στα προβλήματα που πολλαπλασιάζονται, αν πάρει κανείς υπόψη του ότι ουσιαστικά δεν αποζημιώνονται για τις μεγάλες καταστροφές που έχουν υποστεί, καθώς πολλοί δεν παίρνουν ούτε αυτές τις πενιχρές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, γιατί με τα κριτήρια, τούς πετάει εκτός.

Γιατί σήμερα, αν θες να στηρίξεις τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, το λιγότερο που μπορείς να κάνεις, είναι να στηρίξεις τα δίκαια αιτήματά τους, που, όπως ξέρουν και οι ίδιοι, θα τους εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την παραγωγή, να μπορέσουν να ζουν από τον μόχθο τους.

Αιτήματα, όπως:

-Η μείωση του κόστους παραγωγής,με αφορολόγητο πετρέλαιο.

-Μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

-Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.

-Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους.

-Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

Το ίδιο ισχύει και τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και εμπόρους που και εδώ στην Αιτωλοακαρνανία τους πνίγουν τα χρέη στις τράπεζες, στη ΔΕΗ, στις ασφαλιστικές εισφορές.

Ενώ, και λόγω των χαμηλών μισθών και μεροκάματων, αλλά και της ακρίβειας, υπάρχει και χαμηλός τζίρος, με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν στις υποχρεώσεις τους και να βλέπουμε να κλείνουν μαγαζιά ακόμα και στους πιο κεντρικούς δρόμους του Αγρινίου.

Το λιγότερο που χρειάζεται είναι:

-Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.

-Διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες.

-Πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών.

-Καθώς και ένα σωρό άλλα μέτρα τα οποία το ΚΚΕ τα έχει καταθέσει με τροπολογίες στη βουλή.

Φίλες και φίλοι
Συντρόφισσες και σύντροφοι

Απόδειξη ότι η πολιτική τους δεν μπορεί να δώσει απάντηση στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα είναι και η υγεία του λαού, η οποία ακόμα και σήμερα και παρά την εμπειρία της πανδημίας, παραμένει τραγικά υποβαθμισμένη.

Η εικόνα στα κέντρα υγείας της Αιτωλοακαρνανίας, στα δύο νοσοκομεία του Αγρινίου και του Μεσολογγίου, είναι μια μικρογραφία της τραγικής κατάστασης που επικρατεί συνολικά στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Αυτή βέβαια την τραγική κατάσταση επικαλέστηκε η κυβέρνηση της ΝΔ με τις τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, υποδομές και εξοπλισμό, για να προχωρήσει το επόμενο μεγάλο αντιλαϊκό βήμα, με τον πρόσφατο νόμο για το ΕΣΥ.

Ποιο είναι αυτό; Να οδηγήσει τους εργαζόμενους στα “κοράκια” της ιδιωτικής υγείας κάθε μορφής ή να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους, μένοντας για μήνες στις λίστες αναμονής για ένα διαγνωστικό έλεγχο, χειρουργείο και θεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία.

Η επιλογή αυτή, έρχεται και κουμπώνει με την αντίληψη που έχουν όχι μόνο η ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή αυτή της συνύπαρξης του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, η οποία δήθεν μπορεί να είναι αρμονική!

Αυτά τα παραμύθια μας πούλαγαν χρόνια τώρα και μέσα στην πανδημία.

Το είδαμε, το ζήσαμε. Η μόνη «αρμονία» που υπάρχει είναι να θησαυρίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες της υγείας.

Όσο όμως υπάρχει αυτή η επιχειρηματική δράση, όσο η υγεία του λαού γίνεται εμπόρευμα, τόσο θα γιγαντώνεται η υποβάθμιση και η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την ίδια τη ζωή του λαού.

Το ίδιο ισχύει τώρα και με τις ελλείψεις στα φάρμακα, που βιώνουν αυτές τις μέρες με τραγικό τρόπο οι λαϊκές οικογένειες. Τρεις λέξεις αποτυπώνουν το πρόβλημα: «Φάρμακο – εμπόρευμα – κέρδος».

Αυτός είναι ο λόγος σήμερα, εν έτει 2023, που οικογένειες με παιδιά αναζητούν ένα αντιπυρετικό σιρόπι και δεν βρίσκουν, ή γιατί άλλα φάρμακα αναγκαία είναι πανάκριβα.

Και το σοβαρό αυτό πρόβλημα δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν οι προτάσεις τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, γιατί κανείς τους δεν αμφισβητεί στο ελάχιστο την προφανή και βασική αιτία του προβλήματος, που είναι το φάρμακο-εμπόρευμα και η “ελεύθερη” αγορά της ΕΕ, που όλοι έχουν ως “ευαγγέλιο”.

Σήμερα, τίποτα λιγότερο δεν μπορεί να εξομαλύνει την κατάσταση, πέρα από το να απαγορευτούν, εδώ και τώρα, όλες οι “παράλληλες εξαγωγές” φαρμάκων, και να μην τολμήσουν να προχωρήσουν σε νέα αύξηση τιμών στο όνομα της ανεπάρκειας.

Δωρεάν φάρμακο για το λαό, για κάθε ασθενή, την ώρα που το χρειάζεται, αυτό είναι το επείγον.

Κι αυτό βέβαια, σημαίνει σύγκρουση με την πολιτική που όλα τα υποτάσσει στις ανάγκες της αγοράς, ακόμα και την υγεία και τα φάρμακα του λαού.

Συναγερμός έχει χτυπήσει αυτές τις μέρες όχι μόνο με τις ελλείψεις φαρμάκων, αλλά και με τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν ιδιαίτερα στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία της χώρας τα οποία έχουν να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες ανάγκες για την περίθαλψη των μικρών παιδιών.

Κι εδώ, τίποτα λιγότερο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, πέρα από το να εξασφαλιστεί εδώ και τώρα η πλήρης στελέχωσή τους, η έγκαιρη και ασφαλής, δημόσια και δωρεάν περίθαλψη όλων των παιδιών της χώρας.

Το είπαμε και με την παρέμβασή μας στον υπουργό Υγείας, στη βουλή, το λέμε και από δω. Πίσω από αυτό, δεν πρόκειται να κάνουμε.

Φίλες και φίλοι
συντρόφισσες και σύντροφοι

Μία επιπλέον απόδειξη είναι η κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, ανάμεσα στο ευρωατλαντικό μπλοκ και τη Ρωσία, με την Ελλάδα να έχει χωθεί ως το λαιμό σ’ αυτόν τον πόλεμο.

Να συζητάει ακόμα και την αποστολή S – 300, να έχει μετατρέψει σε πολεμικό ορμητήριο κάθε γωνιά της χώρας, άρα και το λαό μας σε στόχο αντιποίνων.

Και με αυτή την επικίνδυνη εμπλοκή, την οποία στη φάση αυτή τρέχει η κυβέρνηση της ΝΔ, στο όνομα της δήθεν ευρωΝΑΤΟϊκής αλληλεγγύης, συμφωνούν και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Γιατί όλοι τους στοιχίζονται πίσω από το στρατηγικό στόχο της αναβάθμισης του γεωπολιτικού ρόλου της άρχουσας τάξης για τα κέρδη της, τον οποίο όλοι υπηρέτησαν και υπηρετούν ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση.

Ποιος λοιπόν, μπορεί να αποτρέψει τους κινδύνους, να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις που υπάρχουν για το λαό μας από την εμπλοκή στον πόλεμο;

Οπωσδήποτε όχι βέβαια αυτοί που τους δημιουργούν, γιατί υλοποιούν τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Μόνο που αυτές οι δεσμεύσεις δεν υλοποιούνται στο κενό, αλλά σε μια περίοδο που οξύνονται όλοι οι ανταγωνισμοί διεθνών παικτών.

Και στην περιοχή μας, η όξυνση αυτή εκφράζεται και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να πάρει ακόμα και τη μορφή ενός «θερμού επεισοδίου».

Χωρίς βέβαια ένα τέτοιο ενδεχόμενο να ακυρώνει τους ΝΑΤΟϊκούς «μηχανισμούς αποκλιμάκωσης» της έντασης στο Αιγαίο και τα άλλα ευρωατλαντικά «κανάλια», τα οποία είναι ανοιχτά και προχωρούν τα παζάρια και για άλλες επικίνδυνες διευθετήσεις εφ’ όλης της ύλης.

Όλα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε εξελίξεις, κλιμάκωση των εκβιασμών για να αποδεχτεί ο λαός επώδυνους και επικίνδυνους συμβιβασμούς, κομμένους και ραμμένους στα συμφέροντα της αστικής τάξης και των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων της.

Η στάση συνεπώς όλων των άλλων κομμάτων σε όλα αυτά γίνεται ταυτόχρονα και κριτήριο ψήφου, για την ενίσχυση του ΚΚΕ στις ερχόμενες εκλογές.

Γιατί μόνο το ΚΚΕ αποκαλύπτει ότι ο στόχος της λεγόμενης «ΝΑΤΟϊκής συνοχής», που κυριαρχεί στην ατζέντα όποιας κυβέρνησης κι αν εκλεγεί, οδηγεί σε συμβιβασμούς επικίνδυνους για τον λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Μια απόδειξη ακόμα είναι η σαπίλα και η διαφθορά που αναδύεται, από κάθε πόρο αυτού του σάπιου συστήματος, όπως φανερώνουν τα διάφορα σκάνδαλα με τους Πάτσηδες και τις Καϊλή, που φύτρωσαν στο έδαφος της «νομιμότητας» και της λειτουργίας του κράτους του κεφαλαίου, και των ενώσεών του, όπως είναι το ίδιο το διαφθορείο της ΕΕ που όλοι προσκυνούν.

Φυσικά πρόκειται για ένα κράτος που είναι ικανότατο και ταχύτατο, όταν πρόκειται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, να τρέξει την αντιλαϊκή πολιτική και να την επιβάλει με την καταστολή και τον αυταρχισμό, αλλά είναι ανίκανο και δυσκίνητο, όταν πρόκειται για τις ανάγκες του λαού, για την προστασία της ζωής του.

Όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τις καταστροφές από φωτιές, σεισμούς, πλημμύρες, όπως αυτές που έζησαν οι κάτοικοι και εδώ στην Αιτωλοακαρνανία.

Από παντού λοιπόν, από όπου κι αν το πιάσει κανείς, σε ένα συμπέρασμα θα φτάσει.

Ότι καμιά κυβέρνηση, είτε της ΝΔ είτε του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοδύναμη ή συνεργασίας, δεν μπορεί να απαντήσει, να δώσει λύσεις στα αδιέξοδα που ζει ο λαός.

Θα πει κάποιος, «το ξέρουμε, δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό, αλλά τι να κάνουμε, εκλογές έχουμε και στις εκλογές συγκεκριμένες επιλογές για κυβέρνηση έχουμε»…

Ναι, έχουμε εκλογές, όμως εμείς, ο λαός ψηφίζει και βγάζει τις κυβερνήσεις. Γι’ αυτό πρέπει να σκεφτούμε βαθύτερα. Γιατί το πραγματικά κρίσιμο σήμερα είναι η όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση, να είναι όσο γίνεται πιο αδύναμη, και δυνατός να είναι ο λαός. Και αυτό σημαίνει μόνο δυνατό ΚΚΕ.

Μόνο μια τέτοια προοπτική μπορεί να εξασφαλίσει σταθερότητα κι ασφάλεια για το λαό και όχι βέβαια, η λεγόμενη «κυβερνητική σταθερότητα», αυτός ο μόνιμος εκβιασμός που στην πραγματικότητα σημαίνει αστάθεια και ανασφάλεια για το λαό.

Σταθερότητα για το λαό σημαίνει να έχει μια σταθερή δουλειά, με έναν καλό μισθό, να μπορεί να ζήσει, να μην αγωνιά τι θα κάνει άμα αρρωστήσει, να μπορεί να σπουδάσει τα παιδιά του. Να μη νιώθει φόβο και ανασφάλεια γιατί η χώρα του συμμετέχει σε έναν πόλεμο με τη σημαία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Τι σχέση έχει αυτή η σταθερότητα με το σκιάχτρο της κυβερνητικής σταθερότητας που κουνάει ο Μητσοτάκης; Καμία.

Όμως κι αυτός, όπως και οι υπόλοιποι, ξέρουν τι συμβαίνει γύρω τους.

Το σύστημά τους δεν είναι παντοδύναμο, έχει κι αυτό τα ζόρια του και μάλιστα αυτά τα ζόρια θα μεγαλώσουν το επόμενο διάστημα. Μπορούν να δημιουργηθούν δυνατότητες κλονισμού της εξουσίας του.

Τίποτα δεν μένει ακίνητο, και τίποτα δεν είναι ανίκητο.

Το ξέρουν και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που ξανασερβίρουν την ξινισμένη σούπα της δήθεν προοδευτικής κυβέρνησης για να εγκλωβίσουν ξανά τους προοδευτικούς ανθρώπους.

Παίρνουν την «πρόοδο», μια έννοια ιστορικά και ουσιαστικά ταυτισμένη με τα συμφέροντα και τους δίκαιους αγώνες του λαού μας και την «κάνουν «δώρο» με τις πολιτικές επιλογές τους, στο μεγάλο κεφάλαιο και το διεφθαρμένο σύστημά του. 

Πρέπει να τους πούμε δυνατά και μαζικά: Φτάνει πια! Ως εδώ!

Τι σχέση έχει η πρόοδος, με τα πάνω από τα μισά νομοσχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ;

– Όπως για τα «Rafale» και τους άλλους εξοπλισμούς;

– Την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά;

– Την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού; Γι’ αυτό άλλωστε συνεχάρη ο Λάτσης τον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη.

– Ή πόσο προοδευτικό τελικά είναι να ψηφίζεις για τα μόνιμα χαράτσια στην Ενέργεια, εκτοξεύοντας το κόστος για τα λαϊκά νοικοκυριά;

– Να ψηφίζεις να απολαμβάνουν φορολογική ασυλία οι εφοπλιστές και να τσεκουρώνεται ο λαός;

Και μάλιστα, τι σόι προοδευτικό πρόγραμμα είναι αυτό που χωράνε τα πάντα;

Από τις συμβάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, τη στρατηγική της πράσινης ανάπτυξης, τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ;

Θα μου πείτε αυτά βρίσκονται και στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό παντού οι ανάγκες του λαού μετριούνται με τη μεζούρα του κεφαλαίου από όλους αυτούς.

Να, λοιπόν, γιατί υπάρχουν οι προϋποθέσεις, όταν και αν το σύστημα χρειαστεί, να βρεθούν όλοι αυτοί, μαζί σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Και τέτοιες συνθήκες δημιουργήθηκαν αρκετές φορές τα προηγούμενα χρόνια.

Και κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ μαζί με άλλα σχήματα είχαμε, και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Γι’ αυτό τους λέμε: Ας αφήσουν έξω από τα βρώμικα παιχνίδια τους το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ κλακαδόρος στην κακοστημένη παράσταση με τίτλο: “προοδευτική διακυβέρνηση” που περιέχει από πρώην υπουργούς κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, υποστηρικτές παλιών και νέων µνηµονίων, έως και “πλυντήρια” της ακροδεξιάς και του ΝΑΤΟ, δεν θα γίνει.

Η ψήφος στο ΚΚΕ θα είναι και θα μείνει εκεί που πρέπει: Στους νέους μεγάλους αγώνες και δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων, για να βάλουμε φρένο στα χειρότερα, απαιτώντας ό,τι αξίζει σήμερα στον λαό και τα παιδιά του.

Και η αλήθεια είναι πως αυτό είναι το κρίσιμο σήμερα.

Και με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ στις εκλογές να δυναμώσουν κρίσιμα μέτωπα πάλης.

Να δυναμώσει η λαϊκή δράση και πρωτοβουλία.

Να ενισχυθεί ο αγώνας ενάντια στις αιτίες της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας, για να καταργηθούν οι αντιλαϊκοί φόροι και τα χαράτσια, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα.

Να στηριχτεί η πάλη ενάντια στους πλειστηριασμούς, που βγάζουν στο σφυρί τα λαϊκά σπίτια, να προστατευτεί η λαϊκή περιουσία από τα αρπακτικά των funds, να διαγραφούν τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών.

Να δυναμώσει η δράση ενάντια στις επιπτώσεις από την αναβαθμισμένη εμπλοκή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία μεταξύ ΝΑΤΟ – Ρωσίας, αλλά και της όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Να φωτιστεί η προοπτική να ενωθούν όλοι και όλες, εργάτες – υπάλληλοι, επιστήμονες, επαγγελματίες, αγρότες, γυναίκες, νέοι και νέες, σε ένα μεγάλο ενιαίο πανελλαδικό αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό.

Γι’ αυτό χρειάζεται ένα πιο δυνατό ΚΚΕ.

Επειδή ακριβώς το ΚΚΕ έχει θέσεις και πρόγραμμα σύγκρουσης με το σημερινό αδιέξοδο δρόμο εξέλιξης.

Επειδή δεν έχει δεσμεύσεις στην ΕΕ, στην καπιταλιστική εργοδοσία και την εξουσία του κεφαλαίου.

Επειδή δεν δέχεται να δέσει τα χέρια του στο πλαίσιο μιας αντιλαϊκής κυβέρνησης, γι’ αυτό το λόγο και μπορεί να πρωτοστατήσει σε μια μεγάλη εργατική – λαϊκή αντεπίθεση.

Μια αντεπίθεση, που αφορά τόσο το σήμερα, τα άμεσα κι επείγοντα προβλήματα του λαού, όσο κυρίως το αύριο των παιδιών μας, την προοπτική με στόχο μια μεγάλη, πραγματική, ιστορική λαϊκή νίκη.

Για το ωραίο, το μεγάλο, το συγκλονιστικό, τον σοσιαλισμό!

Με δύναμη και αποφασιστικότητα από σήμερα οργώνουμε ξανά όλο το νομό. Όχι μόνο για να εκλέξουμε τον βουλευτή που δικαιούται το ΚΚΕ εδώ, αλλά και για να πάρουμε ένα πολύ ακόμα πιο υψηλό ποσοστό, κάτι να αρχίζει να αλλάζει.

Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, στον δρόμο της ανατροπής, με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ.1 / 7

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...