Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας: Αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην πλατεία Εύοσμου

Συνέντευξη Τύπου από εκπροσώπους των διοργανωτών της αντιφασιστικής κινητοποίησης στη πλατεία Ευόσμου στις 5/2/22
Συνέντευξη Τύπου από εκπροσώπους των διοργανωτών της αντιφασιστικής κινητοποίησης στη πλατεία Ευόσμου στις 5/2/22

Με μαζικές εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, μόρφωσης και γειτονιές, οι δεκάδες φορείς (περισσότεροι από 70) που πήραν αποφάσεις συμμετοχής, μεταφέρουν το κάλεσμα για το μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο που οργανώνει η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, το Σάββατο 5 Φλεβάρη στις 5 μ.μ., στην πλατεία Εύοσμου, μετά τα πρόσφατα γεγονότα έξω από το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου από φασιστικές ομάδες που δρουν στα σχολεία και τις επιθέσεις σε Έλληνες και πρόσφυγες μαθητές. Ενόψει του αντιφασιστικού συλλαλητηρίου, δόθηκε συνέντευξη Τύπου από εκπροσώπους των διοργανωτών της κινητοποίησης. Για ακόμη μια φορά αποκαλύφθηκε η εγκληματική δράση των φασιστικών – ακροδεξιών ομάδων στη Δυτική Θεσσαλονίκη και καταγγέλθηκε η ανοχή που απολαμβάνουν από τους μηχανισμούς του κράτους και την κυβέρνηση.

Μέσα από τις παρεμβάσεις τους, τόσο ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και η Κατερίνα Βλαντώνη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Φροντιστηρίων Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΣΕΦΙΕ), πρόβαλαν την απαίτηση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας να παρθούν άμεσα μέτρα για το ξήλωμα αυτών των ομάδων και ανέδειξαν την ανάγκη οργάνωσης της πάλης του λαϊκού κινήματος προκειμένου να απομονωθούν.

Στη συνέντευξη Τύπου ειπώθηκε πως με «βάση τα όσα έχουν βγει στη δημοσιότητα ως τώρα, δεν αποκλείεται οι φερόμενοι ως δράστες της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη να είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τις φασιστικές νεοναζιστικές ομάδες που ενορχήστρωσαν και εκτέλεσαν τις επιθέσεις σε Σταυρούπολη, Εύοσμο και Ηλιούπολη»

Φασίστες Θεσσαλονίκη - ΕΠΑΛ - Εύοσμος

Οι ναζιστικές ομάδες δρουν ανενόχλητες

Στη συνέντευξη Τύπου ο Θανάσης Κοκκονάς σημείωσε τα εξής: Βρισκόμαστε σήμερα εδώ εκπρόσωποι από μια σειρά εργατικά σωματεία, Ενώσεις και Σύλλογοι Γονέων, εκπρόσωποι Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλόγων Γυναικών για να αναδείξουμε για μία ακόμη φορά τη σοβαρή κατάσταση που υπάρχει στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης με τη δράση φασιστικών – ακροδεξιών ομάδων και την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για το ξήλωμα αυτών των ομάδων, για την οργάνωση της πάλης του λαϊκού κινήματος προκειμένου να απομονωθούν.

Τα τελευταία γεγονότα που διαδραματίζονται σε σχολεία του Εύοσμου δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτελούν ακόμη έναν κρίκο των δολοφονικών επιθέσεων που πραγματοποιούνται σε γειτονιές της Δυτικής Θεσσαλονίκης από τον περασμένο Οκτώβρη, με τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στα ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης, μιας σειράς συνεχόμενων επιθέσεων σε μέλη του ΚΚΕ (όπως αυτή στην Ηλιούπολη την Κυριακή 3/10), σε γραφεία μαζικών φορέων (όπως στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών του Ε’ Διαμερίσματος) κ.ά.

Όπως βλέπετε και από τις σημερινές καταιγιστικές εξελίξεις, με βάση τα όσα έχουν βγει στη δημοσιότητα ως τώρα, δεν αποκλείεται οι φερόμενοι ως δράστες της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη να είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τις φασιστικές νεοναζιστικές ομάδες που ενορχήστρωσαν και εκτέλεσαν τις επιθέσεις σε Σταυρούπολη, Εύοσμο και Ηλιούπολη.

Γνωστοί στις αρχές οι ναζί – εγκληματίες

Να θυμίσουμε ότι τόσο η Ομοσπονδία Γονέων όσο και τα εργατικά σωματεία και άλλοι φορείς είχαν με συγκεκριμένες δράσεις και συνέντευξη Τύπου αναδείξει τον εγκληματικό – ναζιστικό χαρακτήρα των ομάδων αυτών και είχαν πάρει μια σειρά πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση και το ξήλωμά τους, όπως το μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο με χιλιάδες κόσμου στην πλ. Τερψιθέας στη Σταυρούπολη, παραστάσεις διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, συναντήσεις με τις διευθύνσεις των σχολείων, συνελεύσεις γονέων κ.ά.

Όλο αυτό το διάστημα και παρά τις πολλές καταγγελίες που έχουμε κάνει, παρά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς που εμπλέκονται στις επιθέσεις είναι γνωστοί στις αστυνομικές αρχές, στις διευθύνσεις σχολείων -ενώ κάποιοι είναι και υπόδικοι- συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητοι προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν και να σπείρουν το ναζιστικό τους δηλητήριο.

Είναι βαριές οι ευθύνες της κυβέρνησης, του υπουργείου Παιδείας, των σχολικών διευθύνσεων γιατί 5 μήνες μετά τα γεγονότα στα ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης οι φασιστικές ομάδες είναι ελεύθερες και συνεχίζουν τη δολοφονική και τραμπούκικη δράση τους στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, Εύοσμου, Αμπελοκήπων και Νεάπολης. Δεν έχουν συλληφθεί παρά ελάχιστοι, ενώ οι μαθητές που ήταν ηγετικά μέλη της φασιστικής οργάνωσης στη Σταυρούπολη, απλά άλλαξαν σχολείο.

Η δράση της φασιστικής ομάδας στο ΕΠΑΛ Εύοσμου δεν προέκυψε από το πουθενά. Να θυμίσουμε ότι παράλληλα με τα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης δρούσε και εκεί πυρήνας φασιστών φτάνοντας στο σημείο να κυνηγήσει και παραλίγο να λιντσάρει δημοσιογράφο.

Πλήθος στοιχείων επιβεβαιώνει τον ναζιστικό τους χαρακτήρα 

Σε αυτόν τον πυρήνα συμμετέχουν «μαθητές» που όπως αποκαλύφθηκε κάθε άλλο παρά μαθητές είναι αφού τα πανό που χρησιμοποιούσαν βρέθηκαν σε αμάξι 23χρονου.

Εμφανίζονται ως Εθνική Νεολαία Θεσσαλονίκης (ΕΝΕΘ). Ποια είναι όμως η ΕΝΕΘ; Η νεολαία της φασιστικής συμμορίας του Ιερού Λόχου με συνδέσεις τόσο με ΧΑ όσο και με Κασιδιάρη. Στα προφίλ τους φαίνεται καθαρά η σύνδεσή τους όσο και ο φασιστικός – ναζιστικός τους χαρακτήρας.

Πανομοιότυπες και οργανωμένες οι επιθέσεις

Την Τρίτη 18 Γενάρη επιτέθηκαν μπροστά στα μάτια καθηγητών σε αγωνιστές μαθητές που οργάνωναν συνέλευση του σχολείου για τα μέτρα προστασίας. Η επίθεση έγινε και πάλι με τον ίδιο τρόπο με αυτές του Οκτώβρη. Με τρόπο που παραπέμπει στη δράση οργανωμένων φασιστικών ομάδων, παρόμοιο με της ΧΑ.

Συγκεκριμένα, μια ομάδα γύρω στα 10 άτομα βγήκε από το σχολείο και μαζί με άλλα 15 περίπου άτομα που ήταν εκτός σχολείου επιτέθηκαν σε εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Γονέων και χτύπησαν δύο εκπροσώπους Φοιτητικών Συλλόγων που καλούσαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για ασφαλή μέτρα λειτουργίας των σχολείων.

Το σύνθημα για την επίθεση δόθηκε από εξωσχολικό άτομο που επέβαινε σε μηχανάκι. Ο ίδιος έδωσε και το σύνθημα για τη γρήγορη αποχώρησή τους μετά την επίθεση. Η συνεννόησή τους γινόταν και πάλι μέσω Διαδικτύου.

Τις επόμενες δύο μέρες (στις 19 και 20/1) η ίδια ολιγομελής ομάδα της ΕΝΕΘ πραγματοποίησε εθνικιστική κατάληψη με ακροδεξιά – φασιστικά πανό και σύνθημα «Μαχαίρι στη καρδιά του κάθε αντιφασίστα».

Και αυτό για δύο ολόκληρες ημέρες χωρίς να τους ενοχλήσει κανένας, ούτε από την Αστυνομία, ούτε από τις Διευθύνσεις Σχολείου και Δευτεροβάθμιας. Γεγονός που προκαλεί εντύπωση αν αναλογιστεί κανείς την ευκολία με την οποία καλείται εισαγγελέας και Αστυνομία σε άλλες περιπτώσεις, σε καταλήψεις μαθητών που πραγματοποιούνται με συλλογικές διαδικασίες και μαθητικά αιτήματα.

Τρομοκρατούν και χτυπούν ανυπεράσπιστα προσφυγόπουλα

Η δράση τους ξεδιπλώνεται και σε άλλα σχολεία της περιοχής. Συγκεκριμένα, λίγες μέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων εξαπολύθηκε επίθεση της ίδιας ομάδας των ΕΠΑΛ Ευόσμου σε προσφυγόπουλο με σιδερογροθιά που φοιτά στο Διαπολιτισμικό Λύκειο Ευόσμου.

Εξαιτίας αυτού του περιστατικού μια σειρά προσφυγόπουλα δεν πήγαιναν στο σχολείο για μέρες μετά τις γιορτές. Μετά από μεγάλη προσπάθεια των εκπαιδευτικών, που εγγυήθηκαν την ασφάλειά τους, επέστρεψαν εκ νέου στο σχολείο. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα η ίδια φασιστική ομάδα των ΕΠΑΛ εμφανίζεται καθημερινά στο Διαπολιτισμικό Λύκειο με σκοπό να εκφοβίσει και πάλι τα προσφυγόπουλα.

Η δράση τους είναι γνωστή στα σχολεία

Η δράση τους είναι γνωστή και σεσημασμένη στην περιοχή και στα σχολεία! Τρομοκρατούν μαθητές. Επιτίθενται σε αγωνιστές μαθητές, μετανάστες, κοπέλες μαθήτριες, άτομα με άλλη σεξουαλική επιλογή. Μπαίνουν ανενόχλητοι μέσα στους διαδρόμους με κροτίδες, καπνογόνα,  φωτοβολίδες. Η δράση τους πλέον συνδέεται ανοιχτά με καταγγελίες για ξυλοδαρμό μαθητών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Μανώλη Γιαμουρίδη, ο οποίος ήταν ένας από τους οργανωτές της επίθεσης στο ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης και είναι υπόδικος για το περιστατικό ξυλοδαρμού 15χρονου μαθητή στην πλατεία Ευόσμου. Στη φωτογραφία που παραθέτουμε βλέπετε το γνωστό υπόδικο φασιστοειδές να δίνει συνέντευξη στα ΜΜΕ καμαρώνοντας για την επίθεση στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

Σημαντικά ερωτήματα για τη στάση των αρχών

Και ρωτάμε πέντε μήνες μετά τα γεγονότα της Σταυρούπολης το κράτος, η κυβέρνηση, η «δικαιοσύνη», η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι Διευθύνσεις των σχολείων τι κάνουν για όλα αυτά;;;

Προκύπτουν κατά τη γνώμη μας κρίσιμα συμπεράσματα:

  • Μιλάμε για ανοιχτή δράση και παρουσία οργανωμένων φασιστικών ομάδων με πυρήνες σε συγκεκριμένα σχολεία χωρίς κανένα περιθώριο παρεξήγησης του περιεχομένου τους. Από εκεί προκύπτει και ο εγκληματικός χαρακτήρας των επιθέσεών τους.
  • Είναι τεράστιες οι ευθύνες του κρατικού μηχανισμού καθώς τα στοιχεία των ηγετικών μελών αυτών των ομάδων είναι γνωστά στις αρχές. Η κωλυσιεργία τους μόνο ερωτηματικά προκαλεί και δίνει αέρα στα πανιά τους.
  • Η εκπαιδευτική κοινότητα και κυρίως οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και το υπουργείο Παιδείας πρέπει να πάρουν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για το ξήλωμα αυτών των ομάδων από τα σχολεία και τη διά παντός αποβολή τους.

4. Μόνο η οργανωμένη λαϊκή αντίδραση μπορεί να βάλει στο περιθώριο αυτά τα στοιχεία. Ήδη μέσα από τις ενέργειές μας έχουν αποκαλυφθεί, έχει σπάσει ο φόβος, έχουν ανοίξει τα στόματα. Καλούμε κάθε προοδευτικό και τίμιο άνθρωπο που δεν ανέχεται να υπάρχουν σήμερα στα σχολεία και τις γειτονιές μας φασιστικές ομάδες -που τρομοκρατούν και επιτίθενται σε μαθητές, αγωνιστές, σε κάθε άνθρωπο που παλεύει ενάντια στο ρατσισμό- να δώσει το «παρών» στο μεγάλο συλλαλητήριο του Σαββάτου στις 17.00 στην πλατεία Ευόσμου, στο οποίο ήδη καλούν δεκάδες φορείς της πόλης. Έχουμε ευθύνη απέναντι στη νέα γενιά, απέναντι στα παιδιά μας να ξεριζώσουμε κάθε ίχνος της φασιστικής ιδεολογίας και δράσης.

«Δεν μένουμε με σταυρωμένα χέρια»

Από την πλευρά της, η Κατερίνα Βλαντώνη σημείωσε: Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες νέων φασιστικών επιθέσεων σε σχολεία της πόλης.

Οι εκπαιδευτικοί, όλο το προηγούμενο διάστημα, μετά τα γεγονότα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, δώσαμε τη δική μας μάχη μέσα στα σχολεία, αλλά και στους χώρους της ιδιωτικής εκπαίδευσης, στα φροντιστήρια, ώστε αυτές οι ομάδες να μη βρίσκουν έδαφος να δράσουν. Με συζητήσεις με τους μαθητές μας αναδείξαμε τις αιτίες που γεννιέται ο φασισμός και τον ρόλο που παίζει. Αξιοποιήσαμε -εκτός των άλλων- και τις επετείους στις 28 Οκτωβρίου και στις 17 Νοέμβρη, για να δείξουμε όχι μόνο τα εγκλήματα των φασιστικών και δικτατορικών καθεστώτων απέναντι στην ανθρωπότητα, αλλά και τη δυνατότητα οι λαοί με τη δράση τους να βάζουν τη σφραγίδα στις εξελίξεις, να τσακίζουν τον φασισμό. Βρεθήκαμε στις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις των Σωματείων και των φορέων στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Μπροστά στη νέα επίθεση σε μαθητές, οι οποίοι διεκδικούσαν μέτρα για την υγεία και τη μόρφωσή τους -διεκδικήσεις που έχουν οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, συνολικά οι εργαζόμενοι- καθώς και στην άνανδρη προσπάθεια να χτυπήσουν ένα προσφυγόπουλο, δεν μένουμε με σταυρωμένα χέρια.

Λαμβάνουμε όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψουμε τους μαθητές μας, που ενδιαφέρονται να μορφωθούν, να έχουν ένα καλύτερο σχολείο και ένα καλύτερο μέλλον από τους γονείς τους.

Έτσι, συμμετέχουμε το Σάββατο 5 Φλεβάρη, στις 5 μ.μ., στην πλατεία Ευόσμου, στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο Σωματείων και φορέων και καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να δώσουν το «παρών» μαζικά στην κινητοποίηση.

Ενώνουμε τη φωνή και τη δράση μας με τους μαθητές μας και τους γονείς τους, με άλλους εργαζόμενους, συνταξιούχους, γυναίκες της περιοχής.

Ταυτόχρονα, συζητάμε για την υλοποίηση μιας σειράς δράσεων όπως εκδηλώσεις μέσα στα σχολεία, συζητήσεις, συναυλίες, αθλητικές δραστηριότητες, καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς κ.ά.

Αυτή είναι η δύναμή μας απέναντι στις εγκληματικές αυτές ομάδες που επιδιώκουν να σπείρουν τον φόβο στα σχολεία και τις γειτονιές της πόλης μας, να δηλητηριάσουν τα νεανικά μυαλά με την απάνθρωπη ναζιστική ιδεολογία τους.

Δεν θα τους περάσει και είμαστε σίγουροι γι’ αυτό.

Τονίζουμε, ωστόσο, ότι είναι απαραίτητο, πέρα από τα όσα κάνουν οι εκπαιδευτικοί, το ίδιο το κράτος και οι αρμόδιες υπηρεσίες να λάβουν τη δική τους ευθύνη και να πάρουν τα μέτρα που πρέπει και μπορούν να πάρουν, για να πάψουν αυτές οι ομάδες να δρουν ανενόχλητες, να ξηλωθούν από τα σχολεία, να μην πλησιάσουν τα σχολεία ξανά. Όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς είναι ενήμεροι, με συγκεκριμένα στοιχεία, ονόματα και γεγονότα, μετά από καταγγελίες εκπαιδευτικών, γονέων και των Σωματείων και έχουν ευθύνη να σταματήσουν αυτή την κατάσταση άμεσα, σήμερα.

Εμείς, οι εκπαιδευτικοί είμαστε εδώ, συνεχίζουμε την προσπάθεια. Μέσα και έξω από τα σχολεία, για να ξηλωθούν τα φασιστικά εγκληματικά στοιχεία από τα σχολεία και την κοινωνία, για να εμφυσήσουμε στα παιδιά τη θέληση να κάνουμε ομορφότερο τον κόσμο.

Δείτε ακόμα...