Ομοσπονδίες- Εργατικά Κέντρα- Σωματεία: Μέρα δράσης για την Υγεία

Υγεία - Κινητοποίηση - Καλλιθέα
Υγεία – Κινητοποίηση στην Καλλιθέα 7/4/2020

Μέρα δράσης για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και την άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας οργανώνουν σήμερα τα Εργατικά Κέντρα της ΑττικήςΟμοσπονδίες και Σωματεία, με παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, νοσοκομεία και Υγειονομικές Περιφέρειες, καθώς και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

Στο επίκεντρό τους μπαίνουν η χρόνια αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων στην Υγεία, που συνεχίζεται και μέσα στην πανδημία, αφήνοντας ανοχύρωτες τις δημόσιες μονάδες Υγείας, και η εργοδοτική ασυδοσία, που με τις πλάτες της κυβέρνησης έχει μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού.

Με τη σημερινή πρωτοβουλία, η οποία είναι ενταγμένη ως σταθμός στην προετοιμασία της απεργίας στις 26 Νοέμβρη, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δυναμώνουν τη δράση τους, διεκδικώντας μέτρα προστασίας του λαού από την πανδημία και παλεύοντας για την υπεράσπιση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης – εργοδοσίας. Με καθημερινές παρεμβάσεις διεκδικούν μέτρα για την προστασία της υγείας, των δικαιωμάτων, του εισοδήματος των εργαζομένων, ενώ παράλληλα προετοιμάζουν απεργιακή απάντηση, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στην επίθεση με αιχμή το νομοσχέδιο που δρομολογεί τις ανατροπές του αιώνα.


Πολύμορφες πρωτοβουλίες

Στο πλαίσιο της σημερινής μέρας δράσης για την Υγεία, το πρωί προγραμματίζονται παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς από σωματεία σε μια σειρά κλάδους.

 • Στην Αθήνα, στις 4 μ.μ. αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Ομοσπονδιών και συνδικάτων θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας. Στην κινητοποίηση καλεί και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).
 • Στον Πειραιά, επίσης σήμερα, το Εργατικό Κέντρο και σωματεία της περιοχής προχωρούν σε κινητοποιήσεις στις 10 π.μ. στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας και στις 2 μ.μ. στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια.
 • Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής μαζί με τα σωματεία και φορείς σχεδιάζει συμβολικές παρεμβάσεις στα Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής και σε εργασιακούς χώρους.

Παράλληλα, το ΕΚΑ καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους της Αθήνας να στηρίξουν τους αγώνες των υγειονομικών, όπως τις κινητοποιήσεις που οργανώνονται και την Πέμπτη 12/11. Πλήθος δράσεων προγραμματίζονται για σήμερα και από πρωτοβάθμια σωματεία σε όλη τη χώρα.


Αθήνα

Με ανάρτηση πανό σε χώρους δουλειάς όπως στην ΕΡΤ και διακίνηση της ανακοίνωσης του το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί τους εργαζόμενους σε εφημερίδες, sites, κανάλια, ραδιόφωνα να κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη για μέτρα προστασίας από την πανδημία.

Μέσα στους χώρους δουλειάς του κλάδου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Είτε μεγάλος συνωστισμός όπως συμβαίνει σε τηλεοπτικούς σταθμούς είτε εντατικοποίηση που όλο και μεγαλώνει. Κι αυτά μαζί με την τηλεργασία που δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες σε μεγάλο τμήμα εργαζομένων, τις αναστολές συμβάσεων, το μειωμένο εισόδημα κ.ο.κ.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ απαιτεί:

 • «Τακτικά, δωρεάν τεστ στους εργαζόμενους. Άμεση ενημέρωση των συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος στον τόπο δουλειάς.
 • Αύξηση της καθαριότητας και συχνές απολυμάνσεις όλων των χώρων εργασίας και των μηχανημάτων (πληκτρολόγια, κονσόλες, μικρόφωνα, κάμερες κλπ.).
 • Εξασφάλιση κατάλληλων χώρων διαλείμματος.
 • Διάθεση αντισηπτικών και μασκών δωρεάν από τις εταιρίες.
 • Άδεια με πλήρεις αποδοχές σε όσους εργαζόμενους δεν μπορούν να εργαστούν για οποιοδήποτε λόγο που συνδέεται με την πανδημία (προληπτική καραντίνα, ευπαθείς ομάδες, ασθένεια παιδιών κλπ).
 • Γιατρό εργασίας μέσω του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, όχι φερέφωνο της εργοδοσίας, σε κάθε τόπο δουλειάς.
 • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με κλίνες, υλικά και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας.
 • Πολλαπλασιασμός των δρομολογίων στα ΜΜΜ και δωρεάν μεταφορά των εργαζόμενων ιδιαίτερα στους μεγάλους, αποκεντρωμένους τόπους δουλειάς, όπως είναι τα τηλεοπτικά ΜΜΕ, με μισθωμένα πούλμαν».

Πέραμα

Με συγκέντρωση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, νωρίς το πρωί της Τρίτης, οι μεταλλεργάτες διεκδίκησαν μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων τους.

Όπως τόνισε ο Άκης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας «Τα ζητήματα της προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και στις δημόσιες μονάδες Υγείας εν μέσω πανδημίας, αποτελούν ζητήματα αναπόσπαστα με τη μάχη για το μεροκάματο, τις ΣΣΕ, το Ασφαλιστικό, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τα ωράρια κ.λπ.». Όπως ανέφερε πάρα πολλά από τα κρούσματα σχετίζονται με εργαζόμενους σε εργασιακούς χώρους, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στους χώρους δουλειάς και της έλλειψης μέτρων προστασίας της υγείας τους.

Τα ζητήματα της Υγείας αφορούν πρωτίστως εμάς τους ίδιους και τις οικογένειές μας, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς την κατάσταση στη Ζώνη με τα εργατικά ατυχήματα, πρόσθεσε, ενώ παράλληλα ενημέρωσε για το βαθιά αντεργατικό περιεχόμενο των νομοσχεδίων που δρομολογεί η κυβέρνηση για Εργασιακά και συνδικαλιστικό νόμο, με τα οποία, όπως επεσήμανε, επιχειρείται το περαιτέρω χτύπημα των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Και έφερε το παράδειγμα της Ν/Ζώνης όπου στο ήδη υπάρχον αντεργατικό οπλοστάσιο των εργοδοτών θα προστεθεί και η απλήρωτη εργασία (απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση).

Όλα αυτά, κατέληξε ο Άκης Αντωνίου, θα πρέπει να απαντηθούν με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 26 Νοέμβρη και σε όλες τις δράσεις για την προετοιμασία της.


Τρίπολη

Πανό ανάρτησαν στο Παναρκαδικό νοσοκομείο στην Τρίπολη, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ και μαζικοί φορείς Ν. Αρκαδίας νωρίς το πρωί, διεκδικώντας άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας εν μέσω πανδημίας.

Συγκεκριμένα διεκδικούν:

 • Μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.
 • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας
 • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα test για όλο τον πληθυσμό.

Δείτε ακόμα...