Ονδούρα: Ανοίγει στα τέλη Ιουνίου τη νέα πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ

Ιερουσαλήμ
Φώτο Αρχείου / Ιερουσαλήμ / Πηγή: Unsplash / Φωτογράφος: Robert Bye

Ο πρόεδρος Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι η Ονδούρα εντός του μήνα θα ανοίξει Πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ. Εδώ και δεκαετίες, η Πρεσβεία της χώρας της Λατινικής Αμερικής στο Ισραήλ λειτουργούσε στο Τέλ Αβίβ.

Στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας του Ιουνίου «θα επισημοποιήσουμε αυτό που είχαμε ήδη κάνει πραγματικότητα σταδιακά, δηλαδή την εγκατάσταση της πρεσβείας μας στην Ιερουσαλήμ», είπε ο αρχηγός του κράτους στη διάρκεια συνάντησής του με παραγωγούς καφέ στη Λα Πας (δυτικά).

Η κυβέρνηση της Ονδούρας ήδη άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2019 εμπορική αντιπροσωπεία στην Ιερουσαλήμ, που αποτελούσε «παράρτημα» της διπλωματικής αποστολής της στο Ισραήλ, που έδρευε στο Τελ Αβίβ.

Τον Αύγουστο του 2020 το Ισραήλ άνοιξε γραφείο αρμόδιο για τις εμπορικές συναλλαγές και τη διμερή συνεργασία στην Τεγκουσιγκάλπα.

Το Ισραήλ κατέχει την Ανατολική Ιερουσαλήμ αφότου την κατέλαβε στη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών το 1967 και την έχει προσαρτήσει. Αυτό ουδέποτε αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα.

Το Ισραήλ θεωρεί ολόκληρη την πόλη, ιερή για τους πιστούς τριών θρησκειών, «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσά του, ενώ οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να γίνει η πρωτεύουσα του ανεξάρτητου κράτους τους.

Οι περισσότερες ξένες πρεσβείες στο Ισραήλ βρίσκονται στο Τελ Αβίβ, ώστε να μην προκαταληφθεί το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, οι οποίες όμως έχουν πρακτικά ανασταλεί για χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...