Ονδούρα: Ο στρατός παίρνει τον έλεγχο των φυλακών μετά τη σφαγή της περασμένης εβδομάδας

Ο στρατός της Ονδούρας άρχισε τη Δευτέρα (26 Ιουνίου) να παραλαμβάνει τον έλεγχο των φυλακών της χώρας της κεντρικής Αμερικής, μετά τη σύγκρουση μεταξύ μελών συμμοριών σε κέντρο κράτησης γυναικών την περασμένη εβδομάδα που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 46 εξ αυτών, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η πρόεδρος Σιομάρα Κάστρο ανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα πως θα αναθέσει στη στρατονομία τον έλεγχο του συστήματος φυλακών –παρότι η αριστερή πολιτικός στο παρελθόν είχε ταχθεί εναντίον της στρατιωτικοποίησης της επιβολής του νόμου–, καθώς η κυβέρνησή της πασχίζει να σταματήσει τη δράση συμμοριών στα κέντρα κράτησης.

Βίντεο εικονίζουν εκατοντάδες κρατούμενους με γυμνούς τους κορμούς, πολλούς με τα χαρακτηριστικά τατουάζ των μάρας (συμμοριών), καθισμένους στο έδαφος στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Ταμάρα, με τα χέρια πάνω από τα κεφάλια, υπό τα βλέμματα πάνοπλων στρατιωτικών.

Η Ταμάρα, όπου κρατούνται 4.200 έγκλειστοι ενώ η ονομαστική χωρητικότητα της εγκατάστασης δεν ξεπερνά τις 2.500 θέσεις, είναι η μια από τις δύο φυλακές, μαζί με τη Λα Τόλβα, όπου ανέλαβε να εγγυηθεί την ασφάλεια η στρατονομία χθες Δευτέρα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων Αντόνιο Κοέγιο.

Στις 26 φυλακές της Ονδούρας είναι έγκλειστοι κάπου 20.000 άνθρωποι. Πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπολόγιζε πως οι κρατούμενοι στα σωφρονιστικά καταστήματα είναι 34,2% πάνω από την ονομαστική χωρητικότητά τους.

Ο στρατός ανέφερε χθες Δευτέρα πως κατασχέθηκαν πιστόλια, οπλοπολυβόλα, γεμιστήρες και χειροβομβίδες σε τομέα της φυλακής Ταμάρα όπου κρατούνται μέλη της συμμορίας Μπάριο 18.

«Η διαφθορά στις φυλακές τέλειωσε. Θα θέσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο και δεν θα γίνονται από μέσα τηλεφωνήματα για να διατάσσονται εκβιάσεις ή εκτελέσεις», τόνισε χθες ο συνταγματάρχης Φερνάντο Μουνιός σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πηγή: ΕΡΤ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...