Ονδούρα: Συνάπτει «επίσημες σχέσεις» με την Κίνα, διακόπτοντας τους δεσμούς με την Ταϊβάν

Η σημαία της Ονδούρας
Πηγή: Unsplash

Η πρόεδρος της Ονδούρας, Σιομάρα Κάστρο, ανακοίνωσε προχθές Τρίτη ότι η χώρα της θα συνάψει «επίσημες σχέσεις» με την Κίνα, απόφαση που χαιρετίστηκε από το Πεκίνο, καθώς σημαίνει την de facto διακοπή των δεσμών με την Ταϊβάν, που διαρκούν πάνω από 80 χρόνια.

Αιτιολογώντας την απόφαση, ο υπουργός Εξωτερικών της Ονδούρας Εδουάρδο Ρέινα επικαλέστηκε χθες Τετάρτη τις «τεράστιες ανάγκες» της οικονομίας της χώρας του και την άρνηση της Ταϊπέι να αυξήσει την οικονομική στήριξή της στη χώρα της κεντρικής Αμερικής.

Η κυβέρνηση της Ονδούρας ζητούσε από την Ταϊβάν να διπλασιάσει την οικονομική βοήθειά της, από τα 50 στα 100 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση. Ζήτησε επίσης, ανεπιτυχώς, την «αναδιάταξη του χρέους» των 600 εκατομμυρίων δολαρίων που έχει η χώρα προς την Ταϊβάν. 

Ήδη, η Κόστα Ρίκα (το 2007), ο Παναμάς (το 2017), το Σαλβαδόρ (το 2018) και η Νικαράγουα (το 2021) διέκοψαν τις σχέσεις τους με την Ταϊβάν και σύναψαν σχέσεις με την Κίνα, γεγονός που επιβεβαιώνει την ολοένα και αυξανόμενη κινεζική διείσδυση στην αμερικανική ήπειρο, που κάποτε θεωρούταν ως η «πίσω αυλή» των ΗΠΑ…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...