Όπως κάθε Σεπτέμβρη μαζί με την ελπίδα υπάρχει και η αγωνία

Έναρξη της σχολικής χρονιάς στο 2ο Γυμνάσιο – Λύκειο Γλυφάδας, Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Το άνοιγμα των σχολείων για μας κάθε Σεπτέμβρη είναι ανάσα ζωής πόσο μάλλον μετά από δυο τόσο δύσκολες και πρωτόγνωρες χρονιές κάτω από την σκιά της πανδημίας.

Μολονότι η ανάγκη να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά δεν είναι διαπραγματεύσιμη το Υπουργείο αντί να χρησιμοποιήσει τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο για να διασφαλίσει την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων αντιθέτως την χρησιμοποιεί για να σχεδιάσει μια άνευ προηγούμενου επίθεση στην εκπαίδευση για να υλοποιήσει κατευθύνσεις που σχεδίαζαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων 20 ετών. Αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στο τελευταίο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε μέσα στο καλοκαίρι για να καταλάβει. Αρκεί να δει τον αριθμό των μαθητών που έμειναν έξω από τα πανεπιστήμια φέτος για να αντιληφθεί πως ο ξεκάθαρος στόχος είναι να υποβαθμίσει το περιεχόμενο της μόρφωσης και να την παρέχει μόνο σε λίγους κι εκλεκτούς εμποδίζοντας τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να σπουδάσουν.

Παράλληλα με τα παραπάνω, ενάμισης χρόνος πανδημίας και παρατηρούμε πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων χαλαρώνουν αντί να γίνονται πιο ουσιαστικά.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, όταν εντοπίζεται κρούσμα σε μαθητή αυτός θα μπαίνει σε καραντίνα για 10 μέρες. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα θα επανέρχεται στο σχολείο χωρίς ιατρική βεβαίωση. Για τους υπόλοιπους μαθητές του τμήματος και εκπαιδευτικούς προβλέπεται ότι αν είναι ανεμβολίαστοι θα κάνουν 2 δωρεάν rapid tests σε σταθερά σημεία του ΕΟΔΥ και ειδικότερα οι ανεμβολίαστοι μαθητές που κάθονται στο ίδιο ή στα διπλανά θρανία από τον μαθητή που βγήκε θετικός, θα κάνουν επιπλέον και καθημερινά self-tests. Για τους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος προβλέπονται 2 self-tests ανεξαρτήτως της θέσης που κάθονται. Ένα σχολικό τμήμα θα κλείνει μόνο όταν βγουν θετικοί πάνω από τους μισούς μαθητές του. Καμιά ανακοίνωση για το τι θα γίνεται σε περίπτωση που νοσήσει ένας εκπαιδευτικός. Αφού ως γνωστόν νοσούν και οι εμβολιασμένοι.

Διανύοντας το 4ο κύμα της πανδημίας κι έχοντας νωπές τις μνήμες για το πώς κύλησαν οι 2 προηγούμενες σχολικές χρονιές εκφράζουμε την αγωνία μας για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών και των παιδιών μας στα σχολεία. Ποιος δε θυμάται πως τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς δεν απέδωσαν πουθενά. Είναι γεγονός πως τα σχολεία παρέμειναν κλειστά σχεδόν όλο το περασμένο σχολικό έτος.

Το πρόβλημα παραμένει και η κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί, αρνούμενη να πάρει μέτρα που θα θωρακίσουν τα σχολεία διότι αποτελούν κόστος!

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε!

  • 15 µμαθητές ανά τάξη, μέτρα αραίωσης των σχολικών τάξεων.
  • §  Άμεση κάλυψη όλων των κενών µε διορισμούς εκπαιδευτικών, καμιά διδακτική ώρα χαμένη.
  • Άμεση έναρξη φροντιστηριακών τμημάτων για να αντιμετωπιστούν οι μορφωτικές επιπτώσεις της πανδημίας.
  • Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία.
  • Να λειτουργήσουν όλες οι δομές ειδικής αγωγής που είναι αναγκαίες.
  • Κέντρα ενημέρωσης, εμβολιασμού, διεξαγωγής τεστ και εξατομικευμένης παρακολούθησης, µε ευθύνη του κράτους στα σχολεία. Μαζικά δωρεάν τεστ για όλους.
  • Να καταργηθεί εδώ και τώρα η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα θεμάτων.
  • Καμιά ανατίμηση στα είδη πρώτης ανάγκης, στα σχολικά είδη. Μείωση της τιμής του ρεύματος.

Ρούλα Καραγιάννη

Δείτε ακόμα...