Ορατός ο νέος γύρος αντιασφαλιστικής επίθεσης

Κατρουγκαλος
Φώτο Αρχείου, Συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι, 28/6/2017, Πηγή Eurokinissi

Πραγματοποιήθηκε στο Λαγονήσι συνέδριο του «Economist» με θέμα: «Το Ασημένιο Τσουνάμι» («The Silver Tsunami»).

Το κεφάλαιο με πρόσχημα την αντιμετώπιση της δημογραφικής γήρανσης, που την παρουσιάζουν ως λόγο «μη βιωσιμότητας» του Ασφαλιστικού, αναζητεί να βρει νέους και αποτελεσματικούς τρόπους για να ξεζουμίζει τους εργαζόμενους έως τα βαθιά γεράματα.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο φόντο του περιβόητου πορίσματος της «Επιτροπής Πισσαρίδη» για λογαριασμό της κυβέρνησης, το οποίο μεταξύ άλλων «προτείνει» την «εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις».

Αποκαλυπτικές για τον επικείμενο νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης, όσο και προκλητικές για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν εργατικές – λαϊκές κατακτήσεις, που προκύπτουν από το μόχθο του εργαζόμενου λαού, όπως η σύνταξη, η Υγεία, οι κοινωνικές παροχές, ήταν οι τοποθετήσεις του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, εκπροσώπων ασφαλιστικών εταιρειών και γνωστών «ειδικών» που αξιοποιούνται σε κάθε χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Όπως φάνηκε καθαρά και στο συνέδριο, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ακονίζουν τα μαχαίρια τους για να βάλουν χέρι στα τεράστια αποθεματικά από τις εισφορές των εργαζομένων, τα οποία θα αποτελέσουν μια πολύ φθηνή πηγή χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων.

Την ίδια ώρα, όμως, με την «κεφαλαιοποιητική» λειτουργία, οι ασφαλισμένοι θα ξέρουν τι εισφορές θα δίνουν αλλά δεν θα ξέρουν αν και τι σύνταξη θα πάρουν. Και αυτό γιατί το κεφάλαιο που θα δημιουργείται από τις εισφορές, θα γίνεται αντικείμενο τζόγου στις αγορές, με τους ασφαλισμένους να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να χάσουν τις εισφορές τους, όπως έχει ήδη συμβεί και συμβαίνει όπου εφαρμόζεται το εν λόγω σύστημα. Οι ασφαλιστικές εισφορές και το δικαίωμα στη σύνταξη, στις παροχές Υγείας κ.ά. δίνουν τη θέση τους σε «επενδυτικά προϊόντα», «ρίσκα» και «αποδόσεις».

Η κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος γίνεται μέσα από δύο βασικούς άξονες, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων και τη μείωση της εργοδοτικής χρηματοδότησης στη λογική της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους. Το σύστημα των “τριών πυλώνων”, η μετατροπή της ασφάλισης των γηρατειών σε “ατομική υπόθεση” είναι κάτι που το ζουν εκατομμύρια ανασφάλιστοι και ασφαλισμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες. Το σύστημα των τριών πυλώνων, που επέκτεινε ο νόμος Κατρούγκαλου, σημαίνει ιδιωτικά κεφαλαιοποιητικά συστήματα, τα περίφημα επαγγελματικά ταμεία και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, και έναν λεγόμενο “δημόσιο πυλώνα”, που θα περιορίζεται σε ένα επίδομα στο ύψος της σημερινής “εθνικής σύνταξης” των 300 ευρώ και θα χρηματοδοτείται από τη γενική φορολογία.

Στην ουσία απαλλάσσεται το κράτος από την υποχρέωση στην κοινωνική ασφάλιση. Στην κατεύθυνση αυτή οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές, ρίχνονται όλο και πιο βαθιά στα Τάρταρα. Το πρώτο θύμα είναι οι επικουρικές, τις οποίες η κυβέρνηση εισάγει σε σύστημα άμεσης κεφαλαιοποίησης, δηλαδή στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες

Δείτε ακόμα...