Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης: Ευρασιατικό «μέτωπο» απέναντι στον ευρωατλαντικό άξονα

Διαδικτυακή σύνοδος κορυφής των ηγετών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), με οικοδέσποινα την Ινδία, πραγματοποιήθηκε σήμερα, με βασικό στόχο να ενισχυθεί το ευρασιατικό ιμπεριαλιστικό μπλοκ έναντι του ευρωατλαντικού άξονα.

Στη σύνοδο εγκρίθηκε η ένταξη του Ιράν που έγινε το 9ο μέλος του SCΟ και άνοιξε ο δρόμος για εισδοχή της Λευκορωσίας.

Ο SCO σχηματίστηκε το 2001 από την Κίνα, τη Ρωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Αργότερα εντάχθηκαν η Ινδία και το Πακιστάν.

Στη σημερινή σύνοδο συμμετείχαν επίσης η Μογγολία ως παρατηρήτρια χώρα, το Τουρκμενιστάν ως προσκεκλημένη χώρα, αξιωματούχοι από έξι διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων του ΟΗΕ, της ASEAN, της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (CIS), του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (EAEU) και της Διάσκεψης για την αλληλεπίδραση και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Ασία.

Τα μέλη του SCO «πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση εμπορικών και οικονομικών θεσμικών μηχανισμών, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, κεφαλαίων, τεχνολογιών και υπηρεσιών, καθώς και δημιουργία νέων σημείων οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο γγ του Οργανισμού, Ζανγκ Μινγκ.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ χαρακτήρισε απαραίτητο να αυξηθούν οι εμπορικές συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα μεταξύ των χωρών – μελών του SCO.

«Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία με τα κυρίαρχα ψηφιακά νομίσματα και να εργαστούμε για τη δημιουργία της Τράπεζας Ανάπτυξης SCO», πρόσθεσε ο Σι, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να επιτρέψει στους εταίρους να έχουν πρόσβαση στην αγορά της και να μοιραστούν την τεχνογνωσία ανάπτυξης.

«Η χρήση των εθνικών νομισμάτων σε αμοιβαίους εμπορικούς διακανονισμούς γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέροντας ενδεικτικά, ότι περισσότερο από το 80% των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ρωσίας και Κίνας διεξάγονται ήδη σε ρούβλια και γουάν. Το 2022 το ρωσικό νόμισμα αντιπροσώπευε πάνω από το 40% όλων των εξαγωγικών συναλλαγών με όλες τις χώρες του SCO.

«Η ηγεμονία του δολαρίου διευκολύνει τη δυτική ηγεμονία» και πρέπει «να το εγκαταλείψουμε και να χρησιμοποιήσουμε εθνικά νομίσματα», τόνισε και ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί.

Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ν. Μόντι, κάλεσε τις χώρες μέλη του SCO να ενωθούν για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία και να μην διστάσουν να καταδικάσουν τις χώρες που την υποστηρίζουν.

Επίσης κάλεσε τους ηγέτες του μπλοκ να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν θα πρέπει να επιτρέψουν να χρησιμοποιηθεί η χώρα για να αποσταθεροποιηθεί η περιοχή.

Σχολιάζοντας την ένταξη του Ιράν στον SCO ο Ινδός πρωθυπουργός επισήμανε πως θα βοηθήσει στην υλοποίηση περιφερειακών έργων υποδομής όπως ο μεταφορικός διάδρομος Chabahar, που ενώνει την Ινδία με το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία, ως μέρος του Διεθνούς Μεταφορικού Διαδρόμου Βορά – Νότου. Ο Διάδρομος αυτός έχει χαρακτηριστεί και ως «γεωπολιτικός σεισμός» που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εναλλακτικός – και πιο σύντομος – στη διώρυγα του Σουέζ.

Δείτε ακόμα...