Οργή για τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης που αφήνει ανυπεράσπιστο το λαό

Πλημμύρες στο νομό καρδίτσας
Πηγή: Eurokinissi

Ξεχειλίζει η οργή και η αγανάκτηση για κυβέρνηση, περιφέρειες και δήμος, σύσσωμο το αστικό κράτος, που αφήνει ανυπεράσπιστο το λαό από τα φυσικά φαινόμενα. Ένα κράτος σάπιο και εχθρικό που δεν θέλει και δεν μπορεί να πάρει ακόμη και τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας.

Ο λαός της Μαγνησίας, της Θεσσαλίας, της Φθιώτιδας, της Βόρειας Εύβοιας μετράει τις πληγές του.

Στη Θεσσαλία για τρίτη συνεχόμενη μέρα ανθρώπινες ζωές, σπίτια, αυτοκίνητα, περιουσίες, χωράφια και υποδομές σε όλη τη Θεσσαλία βουλιάζουν μέσα στη λάσπη και κάτω από τα νερά.

Χτες δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές στην Αστρίτσα Καρδίτσας, με τον συνολικό αριθμό να ανεβαίνει στους 6, ενώ οι επίσημα καταγεγραμμένοι αγνοούμενοι είναι επίσης 6, όμως στην πραγματικότητα ο αριθμός είναι άγνωστος.

Με την πόλη της Καρδίτσας να έχει πολλές συνοικίες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στην ύπαιθρο, όπου σχεδόν το σύνολο των χωριών του κάμπου, όπως ο Παλαμάς, ο Βλοχός, το Κουτσόχερο, η Μεταμόρφωση, το Ριζοβούνι, παρέμεναν μέχρι χθες το βράδυ κάτω από το νερό και τις λάσπες, με τους κατοίκους να εκλιπαρούν για βοήθεια, ανεβασμένοι σε ταράτσες, εγκλωβισμένοι σε κτίρια των κοινοτήτων.

Συνολικά υπολογίζονται περίπου 720.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων, σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το απόγευμα της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου. Όπως φαίνεται ένα μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας έχει πλημμυρίσει. 

Το μεγαλύτερο μέρος των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού. Στην ανατολική Θεσσαλία, η έκταση της Λίμνης Κάρλα είναι σχεδόν ίση με την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της το 1962.

Ενας νεκρός κτηνοτρόφος και ανυπολόγιστες καταστροφές είναι όσα άφησε πίσω στη Φθιώτιδα και στη Βόρεια Εύβοια η έλλειψη ολοκληρωμένων μέτρων αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Η μεγαλύτερη καταστροφή σημειώθηκε στις ανατολικές συνοικίες της Λαμίας, και ιδιαίτερα στη Μεγάλη Βρύση και στις εργατικές κατοικίες της Νέας Μαγνησίας, όταν μεγάλες ποσότητες νερού άρχισαν να κατεβαίνουν από το βουνό, χωρίς το ανεπαρκές και σε ορισμένες περιπτώσεις ανύπαρκτο δίκτυο ομβρίων υδάτων να μπορεί να τις απορροφήσει. Μεγάλης έκτασης ζημιές προκλήθηκαν και σε άλλες συνοικίες της Λαμίας, όπως στους Ευρυτάνες και στα Γαλανέικα, ενώ ακόμα και οι δρόμοι στο κέντρο της πόλης ήταν γεμάτοι από λάσπη και φερτές ύλες.

Σε λίμνη έχουν μετατραπεί ολόκληρες εκτάσεις στην περιοχή του Νέου Μοναστηρίου Δομοκού, με χωριά όπως η Σοφιάδα και η Αχλαδιά να παραμένουν αποκλεισμένα και αρκετούς κατοίκους εγκλωβισμένους.

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών στο Νέο Μοναστήρι και σε άλλες περιοχές του Δομοκού έχουν σκεπαστεί από το νερό και τα φερτά υλικά, ενώ μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί αγροτικά μηχανήματα και εγκαταστάσεις, στάβλοι και το οδικό δίκτυο της περιοχής.

Μόλις 10 λεπτά έντονης βροχής χθες το πρωί ήταν αρκετά για να πλημμυρίσει το χωριό Ροβιές στη Βόρεια Εύβοια, διαλύοντας για μια ακόμα φορά την κάλπικη εικόνα που παρουσιάζουν κυβέρνηση, περιφερειακή και τοπική διοίκηση μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή.

Ρέματα φούσκωσαν και παρέσυραν ακόμα και τα φράγματα που διαφήμιζε η κυβέρνηση ότι θα έσωζαν το χωριό από πλημμύρα, τα οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα αποδείχθηκαν ανεπαρκή και μη ενταγμένα σε έναν συνολικότερο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό της λεκάνης απορροής.

Δρόμοι στο παραλιακό χωριό των Ροβιών μετατράπηκαν σε χειμάρρους, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια και καταστήματα, αγροτικές εγκαταστάσεις και καλλιέργειες.

Στη Μαγνησία παρέμεναν και χθες τα οξυμένα προβλήματα. Χιλιάδες νοικοκυριά δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, τόσο στην πόλη του Βόλου όσο και στα χωριά, για τρίτη συνεχή μέρα.Είναι ενδεικτικό ότι οι πηγές που υδροδοτούν το 60% του δήμου Βόλου και βρίσκονται σε Πήλιο, Πορταριά, Μακρινίτσα, Κατηχώρι και Αλλη Μεριά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Επίσης έχουν καταστραφεί τα αντλιοστάσια. Πρόσβαση δεν υπάρχει, γιατί δρόμοι κόπηκαν σε μεγάλο μήκος.

Στον νομό Λάρισας τα σημαντικότερα προβλήματα εμφανίζονται στους δήμους Φαρσάλων, Κιλελέρ, Αγιάς, Τεμπών και στη συνοικία του Αγ. Γεωργίου στον δήμο Λάρισας. Τραγική είναι η κατάσταση και στους γειτονικούς δήμους και χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Κυβέρνηση.

Οι πλημμύρες έχουν φτάσει και στην πόλη της Λάρισας, καθώς δρόμοι και σπίτια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σε αρκετές συνοικίες.

Συγκεκριμένα σε Άγιο Θωμα, Φιλιππούπολη, Νέα Σμύρνη, Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης και σε σπίτια πλησίον του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας τα νερά έχουν καλύψει πλέον δρόμους, αυλές σπιτιών, ενώ από αυτοκίνητα φαίνονται μόνο οι οροφές. Το πρόβλημα στις συνοικίες εντοπίζεται επίσης σε αγωγούς και φρεάτια. Στην Φιλιππούπολη υπάρχει διακοπή ρεύματος.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές. Εχουν το θράσος να μιλούν για ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, όταν ολόκληρες πόλεις θάβονται κάτω από τόνους χώματος και βυθίζονται κάτω από τόνους νερού.

Αυτό όμως που έρχεται για άλλη μια φορά στην επιφάνεια είναι η πλήρης ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση της χώρας.

Αυτό που έρχεται ξανά στο φως είναι η επιλεκτική ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές και την περιουσία του λαού.

Δείτε ακόμα...