Οριστικό: Τέλος η σεζόν σε EuroLeague και EuroCup!

mpasket-euroleauge-olympiakos
Πηγή: Eurokinissi

Στην ανακοίνωση της οριστικής διακοπής της φετινής σεζόν σε ΕuroLeague και EuroCup -χωρίς την ανάδειξη πρωταθλητή-, προέβη τη Δευτέρα (25/5) ο Τζόρντι Μπερτομέου. Είχε προηγηθεί η τηλεδιάσκεψη του Διευθύνοντα Συμβούλου της διοργάνωσης με τους εκπροσώπους των έντεκα ομάδων που έχουν «κλειστό» συμβόλαιο στην Euroleague.

Όπως είχε ήδη γίνει γνωστό, νωρίτερα η ELPA (Ένωση Παικτών της EuroLeague) είχε εισηγηθεί τη μη συνέχιση των αγώνων για λόγους κυρίως σωματικής ασφάλειας. Ενώ την ίδια εισήγηση έκανε και ο κ. Μπερτομέου, στην αρχή της τηλεδιάσκεψης.

Από τις έντεκα ομάδες που έλαβαν μέρος στην τηλεδιάσκεψη, ψήφισαν υπέρ της διακοπής όλες εκτός του Παναθηναϊκού. Οι «πράσινοι», συμφωνούσαν μεν με τη διακοπή της διοργάνωσης, αλλά μόνο αν ξεκαθαρίζονταν το ποιες θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις στα έσοδα των ομάδων. 

Τόσο τα κλαμπ, όσο και ο Μπερτομέου, αφού εξέτασαν όλες τις πιθανές λύσεις, οδηγήθηκαν στην απόφαση πως το καλύτερο είναι να ακυρωθεί η σεζόν. Με τους κυριότερους λόγους γι’ αυτό να αποτελούν η υγεία και η ασφάλεια (παικτών, φιλάθλων κτλ.), οι διαφορετικοί νόμοι που ισχύουν από χώρα σε χώρα σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας (και οι οποίοι δεν θα επέτρεπαν σε όλες τις ομάδες να επανέλθουν στις προπονήσεις με τον ίδιο τρόπο), καθώς και ο κίνδυνος τραυματισμών από την πολύμηνη αγωνιστική απραξία.  

Κατόπιν τούτου, η ΕuroLeague επισημοποίησε πως οι ομάδες που θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση τη νέα σεζόν θα είναι οι ίδιες δεκαοκτώ με φέτος.

Επίσης, στο EuroCup, σίγουρη θέση έχουν οι οκτώ που προκρίθηκαν φέτος στα προημιτελικά, συμπεριλαμβανομένου του Προμηθέα Πατρών (Μονακό, Παρτιζάν, Βίρτους Μπολόνια, Τόφας Προύσα, Βενέτσια, Μάλαγα και Ούνιξ Καζάν οι άλλες εφτά).

Τέλος, ορίστηκε ότι η νέα σεζόν στη ΕuroLeague θα αρχίσει το διήμερο 1-2 Οκτωβρίου, ενώ του EuroCup στις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της EuroLeague, Τζόρντι Μπερτομέου:

«Δίχως αμφιβολία, αυτή είναι η πιο δύσκολη απόφαση που πρέπει να πάρουμε στην 20ετή ιστορία μας. Εξαιτίας λόγων που είναι πάνω από τον έλεγχό μας, είμαστε αναγκασμένοι να ολοκληρώσουμε πρόωρα την πιο πετυχημένη και ενδιαφέρουσα σεζόν στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Αυτό έρχεται ύστερα από 2,5 μήνες, στους οποίους όλοι οι μέτοχοι κράτησαν την αποφασιστικότητά τους και έψαξαν κάθε πιθανή παράμετρο, για να φέρουν εις πέρας την ολοκλήρωση μιας μοναδικής σεζόν για τον κόσμο μας, του οποίου το πάθος οδηγεί όλες μας τις αποφάσεις. Έχουμε δέσμευση απέναντί τους και διαθέτουμε πάθος κάθε χρονιά. Έτσι, η διακοπή μας στεναχωρεί, αφού έρχεται για λόγους πάνω από τον έλεγχό μας. Το στατιστικά – ρεκόρ δείχνουν πόσο απόλαυσαν τους αγώνες οι οπαδοί και μας δίνουν ενέργεια για να αρχίσουμε να προγραμματίζουμε μία ακόμα καλύτερη σεζόν για το 2020-2021.

Είμαι περήφανος για το πώς έμειναν ενωμένες οι κοινότητες της EuroLeague και του Eurocup σε αυτές τις δύσκολες περιόδους. Είμαι περήφανος για τις ομάδες μας και τους ιδιοκτήτες τους, για το κουράγιο των αποφάσεών τους και για τη γενναιόδωρη συνεισφορά τους στην κοινότητά μας, σε μια τόσο δύσκολη εποχή. Είμαι περήφανος για τους συνεργάτες μας, που έδειξαν τη δέσμευση και την πίστη τους στο προϊόν μας και όσα πρεσβεύει. Είμαι περήφανος για τους παίκτες, τους προπονητές, τους διαιτητές, που έμειναν δίπλα μας και συνεχώς μας έλεγαν πόσο πολύ θέλουν να επιστρέψουν οι διοργανώσεις. Πρόκειται για μια απίθανη κοινότητα, στην οποία έχουμε την τύχη να είμαστε μέλη.

Προφανώς, είχαμε πολλά κίνητρα για τη σεζόν 2019-2020. Όμως, σε μία τόσο μοναδική κατάσταση, πρέπει να βάλουμε την ανθρώπινη η υγεία ως προτεραιότητα. Προέχουν οι παίκτες μας, οι προπονητές μας, οι διαιτητές μας, οι ομάδες μας, το επιτελείο τους, το επιτελείο της λίγκας μας, οι άνθρωποι που μεταδίδουν τους αγώνες και οι οικογένειες όλων. Έτσι μένουμε και εμείς πιστοί στις πεποιθήσεις μας και αυτά που πρεσβεύουμε.

Τους επόμενους μήνες έχουμε μόνο έναν στόχο: Να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τη διοργάνωση να επιστρέψει πιο δυνατή και να χτίσουμε την καλύτερη δυνατή εκδοχή της από εμάς, εντός και εκτός παρκέ, για να επανενωθούμε με το κοινό. Αυτό δεν είναι το τέλος, αλλά μια νέα αρχή».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...