Ορκωμοσία Μπάιντεν: Αλλαγή προέδρου, η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, ενάντια στους λαούς, παραμένει

Στις ΗΠΑ αλλάζει σήμερα ο πρόεδρος, η αντιλαϊκή διαχείριση παραμένει. Η σημερινή ορκωμοσία της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο μιας οξυμένης ενδοαστικής διαπάλης, που έφτασε και στην επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Γενάρη από οπαδούς του απελθόντος Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, επιχειρείται να εμφανιστεί ως η «επόμενη μέρα της συναίνεσης», της «συνεννόησης» και της «λογικής». Επόμενη μέρα που θα φέρει την «οικονομική ανάκαμψη», η οποία δήθεν θα ωφελήσει και το κεφάλαιο και τα λαϊκά στρώματα.

Ομως η επόμενη μέρα στην αστική διαχείριση, θα είναι η συνέχεια στην ίδια φιλομονοπωλιακή αντιλαϊκή πολιτική, που θα επιχειρήσει με τις όποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις στο μείγμα της οικονομικής διαχείρισης να εξυπηρετήσει τμήματα του κεφαλαίου και να αντιμετωπίσει την καπιταλιστική οικονομική κρίση, την οποία επιτάχυνε η πανδημία, αλλά και τον σκληρό ανταγωνισμό που εξελίσσεται με την Κίνα, που απειλεί την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, και τη Ρωσία. Σε αυτό το πλαίσιο, θα επανεξεταστούν και οι γεωστρατηγικές συμμαχίες και οι διεθνείς συμφωνίες.

Ηδη δεκάδες εκτελεστικά διατάγματα, νομοσχέδια, με κεντρικό μοτίβο το πράσινο «New Deal», θα είναι αυτά που θα χαρακτηρίσουν τη νέα κυβέρνηση.

Καπιταλισμός - Ομαδικοί τάφοι στις ΗΠΑ / Νήσος Χάρτ, Νέα Υόρκη
Φώτο Αρχείου / Καπιταλισμός – Ομαδικοί τάφοι στις ΗΠΑ / Νήσος Χάρτ, Νέα Υόρκη / Πηγή: YouTube

Σε μια ταξικά διαιρεμένη κοινωνία όπως είναι η καπιταλιστική, και με τεράστιες φυλετικές ανισότητες που έχουν οι ΗΠΑ, όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου εναλλάξ επί δεκαετίες, τόσο των Ρεπουμπλικανών όσο και Δημοκρατικών, συμβάλλουν διαχρονικά στη διόγκωση της φτώχειας, της ανεργίας, τη μη κάλυψη βασικών αναγκών των λαϊκών στρωμάτων, όπως φάνηκε και με την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας στην πανδημία (ήδη νόσησαν 24,6 εκατομμύρια και έχουν πεθάνει πάνω από 408.000 άνθρωποι). Τα μέτρα της νέας κυβέρνησης θα παρουσιαστούν ως «μέτρα ανακούφισης» για τους περισσότερο πληττόμενους, που όμως δεν θα είναι τίποτα άλλο παρά μέτρα για να μπει ενισχυθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη, αυτή που οδήγησε στην κρίση.

Οι πρώτες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων, δαπάνες ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων για την επιτάχυνση των εμβολίων κατά του κορονοϊού, και παροχή μιας οικονομικής στήριξης- ψίχουλα έναντι των τεράστιων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί σε εκατομμύρια Αμερικανούς που έχουν πληγεί από την πανδημία. Επίσης, ελαφρύνσεις στην αποπληρωμή ομοσπονδιακών φοιτητικών δανείων και παράταση στο μορατόριουμ των εξώσεων, πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού και επιδόματα.

Παράλληλα, υπάρχει πρόταση για επαναφορά των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή και προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων, που επενδύουν υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια στην «πράσινη οικονομία», όπου προσδοκούν μεγαλύτερη κερδοφορία και όχι επειδή θέλουν να προστατεύσουν το περιβάλλον.

Γκράφιτι σε δρόμο της Αθήνας - Τζόρτζ Φλόυντ
Γκράφιτι σε δρόμο της Αθήνας – Τζορτζ Φλόυντ / Πηγή: Eurokinissi

Αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική, προς το συμφέρον εταιρειών της χώρας που έχουν ανάγκη για ακόμη πιο φθηνό εργατικό δυναμικό. Θα ανακαλέσει την απαγόρευση για σχεδόν όλα τα ταξίδια από ορισμένες, κατά πλειονότητα μουσουλμανικές, χώρες και θα κατατεθεί στο Κογκρέσο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στη νομιμοποίηση περίπου 11 εκατομμυρίων μεταναστών που ζουν παράτυπα στις ΗΠΑ.

Η σημερινή τελετή ορκωμοσίας του Μπάιντεν και της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις (ινδο-τζαμαϊκανής καταγωγής), έστω και σε διαφορετικές συνθήκες έναντι άλλων, θα εμπεριέχει και αυτή το στοιχείο δημιουργίας αυταπατών στο λαό.

Βασικό στοιχείο δημιουργίας αυτών των αυταπατών, είναι και η πολυεθνοτική σύνθεση του αναμενόμενου νέου υπουργικού συμβουλίου, που επιχειρεί να συσκοτίσει το γεγονός ότι ανεξάρτητα από την εθνοτική καταγωγή ή το πόσες γυναίκες θα συμμετέχουν, πρόκειται για επιλεγμένα στελέχη μονοπωλιακών ομίλων που αναλαμβάνουν να προωθήσουν τους σχεδιασμούς του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Εξάλλου, θυμίζουμε οτι το ίδιο είχε κάνει ο Τραμπ με το επιτελείο του στις δικές του μέρες και τη συγκυρία που επιλέχθηκε. Στην ίδια λογική ήταν και η προχτεσινή …φιλανθρωπική δράση Μπάιντεν και Χάρις, τη μέρα μνήμης του Αφροαμερικανού πάστορα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (η τρίτη Δευτέρα του Γενάρη), οπότε μοίρασαν φαγητό στους φτωχούς.

Δυνάμεις της Εθνοφρουράς στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ

Και όλα αυτά, με την Ουάσιγκτον, να είναι στρατοκρατούμενη λόγω αποφυγής τυχόν νέων επεισοδίων απο οπαδούς του Τράμπ αλλά και ττου αυστηρού λοκντάουν λόγω πανδημίας. Για τον λόγο αυτό, μπροστά από την εξέδρα των επισήμων στην ορκωμοσία, όπου δεν θα παραστεί ο Τραμπ, αλλά όλοι οι προηγούμενοι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι Πρόεδροι (έχει δηλώσει ότι θα παραστεί η κόρη και πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Ιβάνκα) θα υπάρχει μια «θάλασσα» εκατοντάδων χιλιάδων σημαιών που έχουν «φυτευτεί» για να καλύψουν το κενό εξαιτίας της απουσίας του πλήθους.

Μετά την ορκωμοσία του Μπάιντεν και το σύντομο διάγγελμά του, θα αναλάβουν οι αστέρες της βιομηχανίας θεάματος του Χόλιγουντ (Τομ Χανκς, Λέιντι Γκάγκα, Τζένιφερ Λόπεζ κ.ά.) από την τηλεόραση να συνεχίσουν τη φιέστα. Με τον Τραμπ, να κάνει την αποχαιρετιστήρια ομιλία στη στρατιωτική βάση Αντριους.

Πέρα απο τις εκατέρωθεν φιέστες, ο αμερικανικός λαός θα βρεθεί στον ίδιο παρανομαστή, αντιμέτωπος με τα βασικά λαϊκά προβλήματα που τον ταλαιπωρούν. Επίσης είναι εξίσου βέβαιο εότι οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις όχι μόνο θα συνεχιστούν, αλλά να προετοιμάζουν και την επόμενη μέρα σε μια βαθειά διχασμένη Αμερική στο πλαίσιο της ενδοαστικής διαπάλης, εξάλλου κρίνονται τεράστια αντιτιθέμενα οικονομικά συμφέροντα τόσο εντός των ΗΠΑ όσο και στην παγκόσμια οικονομία. Συμφέροντα διαφορετικών μερίδων της αστικής τάξης στις οποίες έχουν εγκλωβιστεί και λαϊκά στρώματα που ελλείψει συγκροτημένης επαναστατικής κομμουνιστικής εναλλακτικής στο σάπιο σύστημα, εξακολουθούν να σηκώνουν τις ‘σημαίες’ της αστικής τάξης κάτω απο τα δικά της συνθήματα, πότε του ενός και πότε του άλλου διαχειριστή της βαρβαρότητας που βιώνουν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...