Ορμητήριο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ η Ελλάδα στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων

Σε όλη την χώρα διενεργούνται συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών και αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, βαθαίνοντας την εμπλοκή της ελληνικής αστικής τάξης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα, μετατρέποντας τη χώρα και το λαό της σε ‘πεδίο βολής’ των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Απότις 12 έως 15 Γενάρη πραγματοποιήθηκε στην χώρα διμερής συνεκπαίδευση με την ονομασία «EDDIE’S ODYSSEY» και τη συμμετοχή αμερικανικών ελικοπτέρων που εδώ και μήνες σταθμεύουν στο Στεφανοβίκειο. Στο πλαίσιό της πραγματοποιήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Πεδίου Βολής «Καράβια», στο Μυρτώο Πέλαγος, πραγματικά πυρά από επιθετικά ελικόπτερα (ΕΕ/Π) των δύο χωρών και συνεργασία σε αντικείμενα Επίγειας Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) από τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με αεροκίνηση σε βραχονησίδα, συγκεκριμένα στη Βελοπούλα.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού. Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχε προσωπικό και της 101 Combat Aviation Brigade (CAB) της USAREUR-AF που εδρεύει στο Στεφανοβίκειο. Προηγουμένως οι Αμερικανοί είχαν περάσει Σχολείο Διαφυγής από Βυθιζόμενο Ελικόπτερο στη βάση ελικοπτέρων Ναυτικού στον Μαραθώνα, σε άλλη μια υπηρεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους Αμερικανούς σε αυτόν τον ΝΑΤΟικό καταμερισμό.

Στελέχη της CAB ανέφεραν με το πέρας της συνεκπαίδευσης τις «πρωτιές» που κατέγραψαν με τη συνεκπαίδευση αυτή: Την πρώτη φορά που αξιοποίησαν τις εξειδικευμένες εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού στο Μαραθώνα, την πρώτη φορά που ασκήθηκαν στο Πεδίο Βολής «Καράβια», την πρώτη φορά που ασκήθηκαν με ελληνικά ελικόπτερα «Σινούκ», σε αποστολές πάνω από θάλασσα.

Επίσης στο πλαίσιο αυτής της συνεκπαίδευσης, σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε Τακτική Ασκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), με την επωνυμία «ΠΗΓΑΣΟΣ», στη Νέα Σάντα Κιλκίς, η οποία περιελάμβανε «αντικείμενα αεροκίνητων επιχειρήσεων προς εξάλειψη αεροπρογεφυρώματος» και παροχής υγειονομικής περίθαλψης στο πεδίο της μάχης. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν δυνάμεις από την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία και ελικόπτερα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού. Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν προσωπικό και ελικόπτερα της 101 CAB.

Παράλληλα, την Παρασκευή υπογράφτηκε στην Αθήνα η σύμβαση μίσθωσης παραχώρησης χώρου για τη στέγαση εκπαιδευομένων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), με στόχο την οικοδόμηση αξόνων προς στοίχιση κι άλλων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής στα αμερικανοΝΑΤΟικά πρότυπα και σχέδια.

Μεταξύ άλλων, προβλέπει την παραχώρηση, έναντι αντιτίμου, έκτασης 88.349 τ.μ. στο στρατόπεδο «Μελλίδη» (από τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων) στον Αυλώνα Αττικής για μια δεκαετία, με σκοπό να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις για τη στέγαση και εξυπηρέτηση εκπαιδευόμενου προσωπικού των ΗΑΕ στην ΕΑΒ ΑΕ στην Τανάγρα.

Οπως λένε, οι εγκαταστάσεις που θα ανεγερθούν μετά την πάροδο της συμφωνίας των 10 ετών («ή της παράτασης που αμοιβαίως συμφωνηθεί», αφήνουν ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο) θα αποτελέσουν ιδιοκτησία του Ταμείου Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ).

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι η υπογραφή αυτής της σύμβασης με ένα άλλο κράτος πραγματοποιείται από το ΤΕΘΑ για πρώτη φορά, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΘΑ, βάσει της οποίας τροποποιήθηκε το ισχύον έως τώρα νομικό πλαίσιο που δεν επέτρεπε κάτι τέτοιο, ανοίγοντας βασικά δρόμο και για άλλες παρόμοιες εξελίξεις, μετατρέποντας ολόκληρη τη χώρα σε πεδίο όπου θα ασκούνται και θα εκπαιδεύονται μέλη και «εταίροι» του ΝΑΤΟ.

Επίσης θυμίζουμε οτι στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ έγινε και η πρώτη, παρθενική, πτήση του πρώτου αναβαθμισμένου αεροσκάφους δοκιμών F-16V (Viper), στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του προγράμματος αναβάθμισης του στόλου των 84 μαχητικών F-16C/D Block.52+ADV και Block.52+ της Πολεμικής Αεροπορίας, που έχει αναληφθεί από την ΕΑΒ και την κατασκευάστρια εταιρεία «Lockheed Martin», αναβάθμιση που συνδέεται με τις αμερικανοΝΑΤΟικές ανάγκες εξασφάλισης αεροπορικής υπεροχής σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα στην περιοχή όπως Ρωσία, Κίνα.

Μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμές στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, το αεροσκάφος πρόκειται να αναχωρήσει για τις ΗΠΑ στις αρχές Φλεβάρη, στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας «Lockheed Martin», όπου θα ολοκληρωθούν οι δοκιμές εδάφους και αέρος, κάτι που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περί το τρίμηνο, μετά το πέρας των οποίων θα αρχίσει κανονικά η διαδικασία αναβάθμισης των «F-16» στην ΕΑΒ. Συνολικά για το 2021 προβλέπεται να μπουν στην ΕΑΒ 10 μαχητικά για να αναβαθμιστούν.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...