Ως πότε θα πληρώνουν οι λαοί;

Ανεργία

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι το 28% των εργαζομένων στην Ε.Ε. έχουν χάσει τις δουλειές τους προσωρινά ή μόνιμα λόγω της πανδημίας.

Στην Κύπρο το ποσοστό αυτό είναι 44,1% και στην Ελλάδα 46,5%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων(ETUC), οι μισοί (49,4%) των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι οι ώρες εργασίας τους μειώθηκαν από την έναρξη της κρίσης.

Το 15% των Ευρωπαίων εργαζομένων πιστεύουν ότι είναι πιθανό να χάσουν τη δουλειά τους μέσα στους επόμενους 3 μήνες, με τα υψηλότερα ποσοστά 34% στη Βουλγαρία, 23% στην Ελλάδα και πάνω από 20% στην Ιταλία, την Πορτογαλία, την Πολωνία και αλλού.

Το 6% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι είναι πιθανό να πρέπει να εγκαταλείψουν τη κατοικία τους τους επόμενους έξι μήνες, επειδή δεν μπορούν πλέον να το αντέξουν οικονομικά. Το ποσοστό αυξάνεται κατά 10% σε τρία κράτη μέλη: την Κύπρο, την Ελλάδα και την Μάλτα.

Τέλος καταγράφεται ότι 42 εκατομμύρια αιτήσεις έχουν κατατεθεί για βραχυπρόθεσμα προγράμματα εργασίας – σημαντικά περισσότερο από ό,τι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008. 

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΕ νιώθουν ανασφάλεια και αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα. Η πραγματικότητα που ζουν δεν πρέπει να τους επιτρέψει να συμμερισθούν το αφήγημα των κρατών-μελών για το ότι όλοι, αφεντικά και εργαζόμενοι, πλήττονται εξίσου από την κρίση όπως και επωφελούνται από την ανάπτυξη.

Με αφορμή και την κρίση, που φορτώνουν άλλη μια φορά στις πλάτες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, χρειάζεται να βγουν τα αναγκαία συμπεράσματα. Οι λαοί της Ευρώπης να συνειδητοποιήσουν την δύναμή τους και ότι αυτοί αποτελούν τους παραγωγούς όλου του πλούτου. Η αστική τάξη μπαίνει απλώς εμπόδιο στην πρόσβασή τους σε αυτόν, τίποτα άλλο δεν προσφέρουν. Και τα αστικά κράτη σε όλο τον κόσμο και την ΕΕ τους υπερασπίζονται, έχουν αντιδραστικό ρόλο.

Χρειάζεται οι λαοί της Ευρώπης να διεκδικήσουν και να παλέψουν για τα δικά τους συμφέροντα και την δική τους ευημερία.

Με πληροφορίες από philenews.com

Δείτε ακόμα...