ΟΣΣΑ: Στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας κοντά στα σύνορα Τατζικιστάν – Αφγανιστάν

Τατζικιστάν: Ασκήσεις του ΟΣΣΑ στα σύνορα με Αφγανιστάν
Φώτο Αρχείου / Τατζικιστάν: Ασκήσεις του ΟΣΣΑ στα σύνορα με Αφγανιστάν

Τις μεγαλύτερες εδώ και χρόνια στρατιωτικές ασκήσεις άρχισε σήμερα κοντά στα σύνορα Τατζικιστάν – Αφγανιστάν ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), που τελεί υπό την ηγεσία της Ρωσίας. Οι ασκήσεις γίνονται εν μέσω διασυνοριακών εντάσεων και ενόψει των συνομιλιών μεταξύ των Ταλιμπάν και του «Σχήματος της Μόσχας». Σε αντίθεση με τους άλλους βόρειους γείτονες του Αφγανιστάν, οι οποίοι έχουν de facto αναγνωρίσει την ηγεσία των Ταλιμπάν και έχουν αρχίσει να οικοδομούν σχέσεις συνεργασίας με την Καμπούλ, το Τατζικιστάν έχει αρνηθεί να αναγνωρίσει το ισλαμιστικό κίνημα και υπάρχουν αναφορές για αύξηση των στρατευμάτων και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Στις στρατιωτικές ασκήσεις του ΟΣΣΑ θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 5.000 στρατιωτικοί, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς είναι Ρώσοι στρατιώτες, όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Άμυνας της Ρωσίας και του Τατζικιστάν.

Οι διάρκειας έξι ημερών στρατιωτικές ασκήσεις πραγματοποιούνται έπειτα από σειρά ασκήσεων μικρότερης κλίμακας που είχαν πραγματοποιηθεί κοντά στα αφγανικά σύνορα από τη Ρωσία και τους συμμάχους της στην Κεντρική Ασία κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Η Μόσχα διαθέτει στρατιωτική βάση στο Τατζικιστάν και έχει διαβεβαιώσει την Ντουσανμπέ ότι θα την βοηθήσει σε περίπτωση οποιασδήποτε διασυνοριακής εισβολής.

Μια υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν πρόκειται να επισκεφθεί την Μόσχα αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες στις οποίες θα συμμετάσχουν επίσης η Κίνα, το Πακιστάν, η Ινδία και το Ιράν, αν και ένας ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε ότι δεν αναμένει κάποια πρόοδο.

Ο Ζαμίρ Καμπούλοφ, ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για το Αφγανιστάν, δήλωσε επίσης ότι αξιωματούχοι από τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και το Πακιστάν θα συναντηθούν χωριστά στην Μόσχα αύριο Τρίτη για να καταλήξουν σε μια ενιαία θέση σχετικά με την μεταβαλλόμενη κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Δείτε ακόμα...