Οξύνεται η αντιπαράθεση Πολωνίας – Ρωσίας

Σηκώνει τους τόνους απέναντι στη Μόσχα η Βαρσοβία και σήμερα πολωνικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως το στρατιωτικό αντικείμενο που βρέθηκε σε πολωνικό δάσος τον Απρίλη ήταν ρωσικός πύραυλος CH-55, ενώ παράλληλα η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η ονομασία του Καλίνινγκραντ, στον ομώνυμο ρωσικό θύλακα ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία, θα σβηστεί από τους πολωνέζικους χάρτες και τα επίσημα έγγραφα και θα αντικατασταθεί από την αρχαία πολωνική ονομασία της πόλης.

Οι πολωνικές αρχές είχαν αναφέρει τον Απρίλη ότι ένα «στρατιωτικό αντικείμενο» είχε βρεθεί σε δάσος κοντά στο χωριό Ζάμοσκ, κοντά στη βόρεια πόλη Μπίντγκοζ, εκατοντάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα της Πολωνίας με την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Σε ότι αφορά στο Καλίνινγκραντ, επικαλούμενο μια σύσταση της εθνικής επιτροπής για τα τοπωνύμια, το υπουργείο Ανάπτυξης της Πολωνίας ανέφερε ότι ο θύλακας θα αποκαλείται στο εξής Κρόλεβιτς, όπως ήταν η πολωνική ονομασία της πάλαι ποτέ πρωσικής Καινιξβέργης. «Δεν επιθυμούμε τη ρωσοποίηση της Πολωνίας, εξ ου και η απόφασή μας να αποκαλούμε το Καλίνινγκραντ και την ευρύτερη περιοχή του στη δική μας γλώσσα», είπε ο υπουργός Βαλντερμάρ Μπούντα.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ αντέδρασε αμέσως σχολιάζοντας ότι «δεν πρόκειται πλέον για ρωσοφοβία αλλά για διαδικασίες στα όρια της τρέλας που συμβαίνουν στην Πολωνία».

«Δεν θα φέρει τίποτα το καλό για την Πολωνία. Αυτές δεν είναι απλώς μη φιλικές ενέργειες, είναι εχθρικές ενέργειες», είπε.

Παράλληλα η Πολωνία κάλεσε για εξηγήσεις τον πρεσβευτή της Ρωσίας την Τετάρτη σχετικά με ένα συμβάν στο οποίο ενεπλάκησαν ένα ρωσικό μαχητικό και ένα αεροσκάφος της πολωνικής συνοριοφυλακής πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε εκπρόσωπος του πολωνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Το πολωνικό αεροσκάφος που περιπολούσε για λογαριασμό της Frontex, απέφυγε οριακά τη σύγκρουση με ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα κοντά στη Ρουμανία στις 7 Μάη, όπως ανακοίνωσαν η Ρουμανία και η Πολωνία.

«Καταδικάζουμε έντονα την προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της ρωσικής πλευράς, η οποία αποτελεί σοβαρό διεθνές περιστατικό», δήλωσε το πολωνικό ΥΠΕΞ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...