Ουάνγκ Γι: Οι εντάσεις μεταξύ Πεκίνο – Ουάσινγκτον θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τον αγώνα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι της Κίνας
Φώτο Αρχείου / Ο Υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι της Κίνας – 24/4/2017 – Αθήνα / Πηγή: Eurokinissi

Ο Ουάνγκ Γι, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, τόνισε στον Αμερικανό ειδικό επιτετραμμένο για το κλίμα, τον Τζον Κέρι, ότι οι εντάσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και στην Ουάσιγκτον θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη διμερή συνεργασία των δύο κρατών που ευθύνονται για τις μεγαλύτερες εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στον αγώνα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ επισήμανε στον Αμερικανό ειδικό επιτετραμμένο πως η κοινή προσπάθεια της Κίνας και των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν από κοινού την κλιματική κρίση αποτελεί «όαση», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ χθες Τετάρτη.

«Αλλά γύρω από αυτή την όαση είναι έρημος, κι αυτή η όαση μπορεί πολύ σύντομα να ερημοποιηθεί», προειδοποίησε ο κ. Ουάνγκ. Η διμερής συνεργασία στο πεδίο αυτό «δεν μπορεί να διαχωριστεί από το ευρύτερο κλίμα στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ», εξήγησε.

«Έχουμε δείξει πως είμαστε ειλικρινείς», είπε ο κ. Ουάνγκ στον κ. Κέρι κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. «Όποιος συναντηθεί μαζί σας θα πρέπει να μείνει δύο εβδομάδες σε καραντίνα, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε αυτό το τίμημα για να συζητήσουμε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ σε θέματα αμοιβαίας ανησυχίας».

Από την πλευρά του, ο κ. Κέρι διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του πως η Ουάσινγκτον παραμένει προσηλωμένη στη «συνεργασία με άλλες χώρες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης» και παρότρυνε την Κίνα να «λάβει περισσότερα μέτρα» για να μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι ΗΠΑ και οι «πράσινες μπίζνες»

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην διεθνή προσπάθεια αποτροπής της κλιματικής αλλαγής ώστε να καλύψουν το χαμένο έδαφος των Αμερικανικών μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στις «πράσινες μπίζνες». Μετά την εναλλαγή στην αστική διαχείριση στις ΗΠΑ με την εκλογή Μπάιντεν, η χρηματοδότηση και η προώθηση των συγκεκριμένων πολυεθνικών έναντι των Γερμανικών, Κινεζικών, Γαλλικών και άλλων βρίσκεται στη κορυφή της αμερικανικής ατζέντας.

Ο κ. Κέρι βρίσκεται στην Τιαντζίν, όπου θα έχει συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με τον Σιέ Τζενχουά, τον κινέζο ομόλογό του. Ειδικοί και ακτιβιστές ελπίζουν πως οι συνομιλίες αυτές θα οδηγήσουν σε πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις.

«Η G2 (σ.σ. η Κίνα και οι ΗΠΑ) πρέπει να συνειδητοποιήσει πως πέρα από τη διμερή όαση και έρημο, διακυβεύεται το μέλλον όλου του πλανήτη», τόνισε ο Λι Σούο, στέλεχος της Greenpeace. «Αν δεν σημειώσουν από κοινού πρόοδο αρκετά γρήγορα, σύντομα τα πάντα θα είναι έρημος», πρόσθεσε.

Η συνάντηση στην Τιαντζίν θα είναι η δεύτερη των κ.κ. Κέρι και Σιέ μετά από αυτή που έκαναν στη Σαγκάη τον Απρίλιο.

Ο κ. Κέρι, ο άλλοτε υπουργός Εξωτερικών του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, δεν έχει εντολή να συζητήσει τίποτε άλλο πέρα από το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Παρά την προειδοποίηση του κινέζου ΥΠΕΞ, το Πεκίνο διαβεβαιώνει πως οι προσπάθειές της να μειώσει τις εκπομπές και να προχωρήσει σε ενεργειακή μετάβαση αποτελούν μέρος της κινεζικής αναπτυξιακής πολιτικής.

«Οι κινέζοι ηγέτες λένε εδώ και καιρό ότι έχουν δεσμευθεί να αναλάβουν δράση όχι εξαιτίας πιέσεων που δέχονται από το εξωτερικό, αλλά επειδή είναι προς όφελος της Κίνας και του κόσμου ευρύτερα», σημείωσε ο Άλεξ Γουάνγκ, καθηγητής του UCLA. «Αν είναι έτσι, οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας δεν θα έπρεπε να επιβραδύνουν τη δράση της Κίνας για το κλίμα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...