Ουάσιγκτον: Κλιμακώνει εκ νέου την αντιπαράθεση με το Πεκίνο

Για «κατασκοπευτικό αερόστατο» της Κίνας στον αμερικανικό εναέριο χώρο μιλά το Πεντάγωνο

Η Ουάσιγκτον κλιμακώνει εκ νέου την αντιπαράθεση με το Πεκίνο με αφορμή αυτή τη φορά το κινεζικό μπαλόνι που εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα στον αμερικανικό εναέριο χώρο και στη συνέχεια καταρρίφθηκε από στρατιωτικά αεροσκάφη.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υποστήριξε σήμερα πως φωτογραφίες που τράβηξαν αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη δείχνουν ότι το κινεζικό μπαλόνι ήταν εξοπλισμένο με κατασκοπευτικά και όχι μετεωρολογικά όργανα.

Οι φωτογραφίες αυτές, τραβηγμένες από αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη U2, δείχνουν ότι τα όργανα του μπαλονιού προορίζονταν σαφώς για «κατασκοπευτικούς σκοπούς», ισχυρίστηκε η πηγή αυτή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι το μπαλόνι ελεγχόταν από τον κινεζικό στρατό και ότι αποτελούσε μέρος ενός «στόλου» που έχει στείλει το Πεκίνο σε περισσότερες από 40 χώρες, σε πέντε ηπείρους.

Οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν ακόμη να περισυλλέξουν τα συντρίμμια του μπαλονιού από τον Ατλαντικό Ωκεανό, κοντά στις ακτές της Νότιας Καρολίνας. Το FBI ανέφερε ότι έχει ανασύρει πολύ περιορισμένα φυσικά στοιχεία από το μπαλόνι και δεν είναι ακόμη σε θέση να εκτιμήσει τις δυνατότητές του.

Την ίδια ώρα, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σήμερα ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο καταδικάζεται η «εισβολή» του κινεζικού μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο την περασμένη εβδομάδα, χαρακτηρίζοντάς την «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με το κείμενο αυτό οι ΗΠΑ θα πρέπει να ακολουθήσουν μια πολιτική γρήγορης και αποφασιστικής δράσης ώστε να αποτρέψουν ξένες συσκευές εναέριας επιτήρησης να παραβιάζουν τον εναέριο χώρο τους ενώ ζητείται από την κυβέρνηση Μπάιντεν να κρατά ενήμερη τη Βουλή για το περιστατικό αυτό.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...