Εκλογές σήμερα στην Ουγγαρία

Ουγγαρία - Βίκτορ Όρμπαν
Φώτο Αρχείου / Ουγγαρία – Βίκτορ Όρμπαν

Την επανεκλογή του διεκδικεί ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν στις εθνικές εκλογές της Ουγγαρίας που διεξάγονται σήμερα στη χώρα.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 06:00 (τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας), ενώ αναμένεται ότι η συμμετοχή θα είναι σημαντική και θα ξεπεράσει το 70%.

Ο πόλεμος στη γειτονική Ουκρανία κυριαρχεί στην προεκλογική εκστρατεία, με την Ουγγαρία να έχει αναπτύξει συνεργασία σε διάφορους τομείς με τη Ρωσία την τελευταία δεκαετία. Η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει τον Όρμπαν «πιόνι του Πούτιν» και προτάσσει το «δίλημμα» μεταξύ «Ανατολής και Δύσης», ενώ ο Ούγγρος πρωθυπουργός υπόσχεται να κρατήσει τη χώρα «έξω από τον πόλεμο».

Η συμμαχία της αντιπολίτευσης βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις σε μικρή απόσταση από το κόμμα Fidesz του Ορμπάν. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Zavecz Research, το Fidesz προηγείται της αντιπολίτευσης με 39% έναντι 36%, ενώ το ένα πέμπτο των ψηφοφόρων δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιόν θα ψηφίσει.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο 49χρονος συντηρητικός Πέτερ Μάρκι-Ζάι, λέει ότι οι Ούγγροι πρέπει σήμερα να επιλέξουν ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Ο Ορμπάν έχει στρέψει την Ουγγαρία προς τη Ρωσία, εξηγεί, διαβρώνοντας δημοκρατικά δικαιώματα και οδηγώντας την κεντροευρωπαϊκή αυτή χώρα μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία ανήκει.

Ο 58χρονος Ορμπάν εμφανίζεται από την πλευρά του ως υπερασπιστής των συμφερόντων της Ουκρανίας, απορρίπτοντας την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο.

Έχει επίσης κατηγορήσει τους αντιπάλους του ότι προσπαθούν να σύρουν την Ουγγαρία στον ουκρανικό πόλεμο, μια κατηγορία την οποία εκείνοι αρνούνται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...