Ουγγαρία: Ο Ορμπάν κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Ουγγαρία - Βίκτορ Όρμπαν
Φώτο Αρχείου / Ουγγαρία – Βίκτορ Όρμπαν

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα από αύριο Τετάρτη, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, ισχυριζόμενος ότι το Υπουργικό του Συμβούλιο χρειάζεται «περιθώριο ελιγμών» για να ανταποκριθεί γρήγορα στις προκλήσεις.

Η έγκριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση του Ορμπάν να κυβερνά με διατάγματα. «Ο κόσμος είναι στο χείλος μιας οικονομικής κρίσης» είπε, προσθέτοντας πως η κυβέρνησή του «χρειάζεται χώρο για ελιγμούς ώστε να δράσει γρήγορα».

Ο Ορμπάν, ο οποίος κέρδισε τέταρτη συνεχή θητεία στις εκλογές της 3ης Απριλίου, έχει χρησιμοποιήσει το έκτακτο αυτό μέτρο στο παρελθόν, μια φορά λόγω της μεταναστευτικής κρίσης και αργότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19.

Νωρίτερα σήμερα, δόθηκε στη δημοσιότητα μια επιστολή του Ούγγρου πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία δήλωσε πως οι προτεινόμενες νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο πετρελαίου, δεν θα πρέπει να τεθούν προς συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...