Όλο και πιο σύνθετα εξελίσσονται τα πολύπλευρα παζάρια στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση Δύσης – Ρωσίας για την «ασφάλεια στην Ανατολική Ευρώπη» με αιχμή την Ουκρανία και τη σύγκρουση στο Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία), ενώ αυξάνεται συνεχώς η στρατιωτική κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Παρά την έντονη διπλωματική κινητικότητα πάντως, η στρατιωτική κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή αυξάνεται συνεχώς.
Η Ολλανδία θα αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών της σε μια ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία από 270 σε 350, δήλωσε σήμερα η Ολλανδή υπουργός Άμυνας Καΐσα Ολόνγκρεν. Τα ολλανδικά στρατεύματα στη Λιθουανία είναι μέρος μια διεθνούς ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ, που αναπτύχθηκε το 2017 μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Σε μια άλλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Λιθουανίας δήλωσε σήμερα πως η χώρα του θα ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταθμεύσουν μόνιμα στρατεύματα στη χώρα προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια. Από το 2019 οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει περίπου 500 στρατιώτες και εξοπλισμό στη Λιθουανία.
Στο μεταξύ, το βουλγαρικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η Ισπανία θα στείλει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη και 130 στρατιώτες στη Βουλγαρία αυτή την εβδομάδα για επιχειρήσεις αστυνόμευσης του εναέριου χώρου εν μέσω εντάσεων εξαιτίας της συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.
Τα πρώτα ισπανικά «Eurofighter» αναμένεται να προσγειωθούν στη Βουλγαρία μέχρι τα τέλη της εβδομάδας για καθήκοντα προστασίας του εναέριου χώρου από κοινού με τη βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία μέχρι τα τέλη Μάρτη, ανέφερε το υπουργείο.
Εξάλλου, η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως το αίτημα που φέρεται να υπέβαλε η Ουκρανία για την προμήθεια συστημάτων αντιαεροπορικών πυραύλων THAAD από τις Ηνωμένες Πολιτείες συνιστά «πρόκληση» και πως, αν εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο τέτοιων προμηθειών, θα είναι ένα εμπόδιο για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «RIA».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ σχολίαζε μια πληροφορία σε ρωσικά ΜΜΕ σύμφωνα με την οποία το Κίεβο έκανε το αίτημα. O Ριαμπκόφ είπε, σύμφωνα πάντα με το «RIA», πως, αν η Ουάσιγκτον εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να παράσχει τέτοια συστήματα, αυτό θα μείωνε τις πιθανότητες μιας πολιτικής διπλωματικής επίλυσης της αντιπαράθεσης για την Ουκρανία.
Διπλωματικές διεργασίες
Οι πολιτικοί σύμβουλοι των ηγετών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας πρόκειται να συναντηθούν αύριο Πέμπτη στο Βερολίνο προκειμένου να βρουν τρόπους να επανεκκινήσει η διαδικασία ειρήνευσης στο Ντονμπάς και να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνάντησης των ηγετών των τεσσάρων χωρών.
Στον απόηχο της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Ρωσία και την Ουκρανία, το Κρεμλίνο έκανε σήμερα λόγο για πρώτα «θετικά σημάδια» αναφορικά με την επίλυση της κρίσης μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών, μια διαδικασία που έχει περιέλθει σε τέλμα εδώ και χρόνια.
«Υπήρξαν θετικά σημάδια μετά την απόφαση της Ουκρανίας να δράσει αποκλειστικά στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ, είναι κάτι θετικό», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Όμως δεν ακούσαμε τον (Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ) Ζελένσκι να δηλώνει ότι είναι έτοιμος να ασχοληθεί γρήγορα με το θέμα», πρόσθεσε.
Ανάλογη ήταν η εκτίμηση και του Κιέβου, που ήρθε διά στόματος του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα. «Σήμερα υπάρχει πραγματικά πιθανότητα για μια διπλωματική διευθέτηση» της κρίσης, εκτίμησε ο Κουλέμπα μιλώντας στο πλευρό του Ισπανού ομολόγου του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κίεβο, προσθέτοντας ότι η κατάσταση «είναι τεταμένη αλλά υπό έλεγχο».
Ωστόσο ο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Μόσχα έχει ήδη παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο και αυτό αποτελεί βάση για την επιβολή κυρώσεων εναντίον της. «Κάποιες κυρώσεις θα μπορούσαν να επιβληθούν νωρίτερα, όπως και τώρα, προκειμένου να καταδειχθεί η σοβαρότητα των προθέσεων και η ετοιμότητα για ανάληψη δράσης», υπογράμμισε ο Κουλέμπα.
Οι διπλωματικές διεργασίες πάντως δεν σταματούν εδώ. Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας θα μεταβεί σήμερα στη Μόσχα για διήμερη επίσκεψη, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο θα έχει συνομιλίες για την κατάσταση στην Ουκρανία.
«Επισκέπτομαι τη Μόσχα για να παροτρύνω τη Ρωσία να επιδιώξει μια διπλωματική λύση και για να καταστήσω σαφές ότι μια νέα ρωσική εισβολή σε ένα κυρίαρχο κράτος θα επιφέρει τεράστιες συνέπειες για όλους τους εμπλεκόμενους», δήλωσε η Τρας.
Στις 11 Φλεβάρη θα γίνει συνάντηση του υπουργού Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Ουάλας με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.