Ουκρανία: Ανεξέλεγκτη διασπορά όπλων από το ευρωατλαντικό στρατόπεδο

Αποστολή ΝΑΤΟικού οπλισμού στην Ουκρανία
Φώτο αρχείου / Πύραυλοι Javelin – Αποστολή ΝΑΤΟικού οπλισμού στην Ουκρανία – Μάης 2022

Ολοένα και μεγαλύτερες ανησυχίες εκφράζονται σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με την ανεξέλεγκτη διασπορά όπλων που προκαλούν οι τεράστιες ποσότητες οπλισμού και πυρομαχικών τα οποία εισρέουν από το ευρωατλαντικό στρατόπεδο στην Ουκρανία. Οι επικίνδυνες αυτές προεκτάσεις του φαινομένου έρχονται να προστεθούν στις συνέπειες από την ίδια την κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Ενδεικτικά των μεγεθών τα όσα ανακοινώθηκαν στα τέλη Μάη, οπότε οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στρατιωτική βοήθεια αξίας 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε στρατιωτική βοήθεια αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων λιρών, ενώ η ΕΕ έχει δηλώσει στρατιωτική στήριξη ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επικαλούμενο στοιχεία του Φόρουμ για το Εμπόριο Όπλων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει την Πολωνία και τη Γερμανία ως τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων της ΕΕ στην Ουκρανία από οικονομική άποψη, ύψους 1,47 και 1,34 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντίστοιχα.

Μόνο ο «κατάλογος» των ΗΠΑ περιλαμβάνει 1.400 αντιαεροπορικά «Stinger», 6.500 αντιαρματικά «Javelin», 20.000 άλλα αντιαρματικά όπλα και πάνω από 7.000 όπλα και 50.000.000 σφαίρες.

«Τα όπλα εξαφανίζονται πριν φτάσουν στο μέτωπο»

Αποστολή πολεμικού υλικού στην Κυβέρνηση Ζελένσκι της Ουκρανίας την οποία συνόδευσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, από το αεροδρόμιο "ελευθέριος Βενιζέλος, Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022
Φώτο Αρχείου / Αποστολή πολεμικού υλικού στην Κυβέρνηση Ζελένσκι της Ουκρανίας την οποία συνόδευσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, από το αεροδρόμιο “ελευθέριος Βενιζέλος, Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022. Πηγή: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρώην υπεύθυνος του ΝΑΤΟ για την επιχείρηση ενάντια στη διάδοση των φορητών όπλων, συνταγματάρχης Ζακ Μποντ, «δεν είναι γνωστό πού πηγαίνουν πραγματικά τα όπλα που παραδίδονται στην Ουκρανία. Ακόμα και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παραδέχονται ότι δεν ξέρουν. Ωστόσο, είναι σαφές ότι όλα αυτά τα όπλα εξαφανίζονται πριν φτάσουν στο μέτωπο. Υπάρχουν αναφορές για αύξηση της εγκληματικότητας στο Κίεβο. Στην πραγματικότητα, οι δυτικές χώρες τροφοδοτούν αυτό που ο Παγκόσμιος Δείκτης Οργανωμένου Εγκλήματος αποκαλεί μία από τις μεγαλύτερες αγορές εμπορίου όπλων στην Ευρώπη».

Η κατάσταση αυτή δεν είναι νέα στην Ουκρανία, καθώς έκθεση της οργάνωσης «Small Arms Survey» ανέφερε τον Απρίλη του 2018 πως «αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι τουλάχιστον 300.000 μικρά όπλα και ελαφρά όπλα λεηλατήθηκαν ή χάθηκαν μεταξύ 2013 και 2015. Από αυτά 200.000 χάθηκαν κυρίως στην ανατολική ζώνη συγκρούσεων και άλλα 100.000 στην Κριμαία. Από αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο 4.000 όπλα ανακτήθηκαν». Επίσης προσθέτει πως «άτομα και από τις δύο πλευρές λεηλάτησαν εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων που ανήκουν στην υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας, καθώς και τα υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του «Stimson Centre», μιας «δεξαμενής σκέψης» στην Ουάσιγκτον, οι ΗΠΑ έστειλαν όπλα συνολικής αξίας περίπου 2,7 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία μεταξύ 2014 και 2021.

Αναμένεται συρροή όπλων στη μαύρη αγορά

Οχήματα μάχης πεζικού BMP-1 της Τσεχίας στέλνονται στην Ουκρανική Κυβέρνηση - Απρίλιος 2022
Φώτο Αρχείου / Οχήματα μάχης πεζικού BMP-1 της Τσεχίας στέλνονται στην Ουκρανική Κυβέρνηση – Απρίλιος 2022

«Έχουμε ακριβή γνώση για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά όταν τα όπλα εισέρχονται στην ομίχλη του πολέμου, έχουμε σχεδόν μηδενική», ανέφερε πηγή των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που μίλησε στο CNN στις 19 Απρίλη. «Πέφτουν σε μια μεγάλη μαύρη τρύπα (σ.σ. τα όπλα) και μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα δεν έχουμε σχεδόν καμία αίσθηση του πού καταλήγουν», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ανέφερε πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις πληροφορίες που παρέχονται από την κυβέρνηση της Ουκρανίας και οι αξιωματούχοι «αναγνωρίζουν ότι η Ουκρανία έχει κίνητρο να παρέχει μόνο πληροφορίες που θα ενισχύσουν την υπόθεσή τους για περισσότερη βοήθεια, περισσότερα όπλα και περισσότερη διπλωματική βοήθεια».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ακόμα και για όπλα όπως οι πύραυλοι «Javelin» που διαθέτουν σειριακούς αριθμούς, δεν υπάρχει τρόπος να παρακολουθήσει κανείς τη μεταφορά και τη χρήση τους σε πραγματικό χρόνο.

Πριν από λίγες μέρες, στις 2 Ιούνη, ο επικεφαλής της Ιντερπόλ, Γιούργκεν Στοκ, εξέφρασε τις ίδιες ανησυχίες στον «Guardian», τονίζοντας πως «από τη λήξη της σύγκρουσης, ένα κύμα όπλων και βαρέων όπλων θα πλημμυρίσει τη διεθνή αγορά (…) Μόλις τα όπλα σιωπήσουν (στην Ουκρανία), θα έρθουν τα παράνομα όπλα. Το γνωρίζουμε αυτό από πολλά άλλα θέατρα συγκρούσεων. Οι εγκληματίες επικεντρώνονται ακόμα και τώρα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, σε αυτά».

Ένοπλα φασιστικά σώματα (AZOV) στην Μαριούπολη στην Ουκρανία (2016) σε τρομοκρατική παρέλαση - 2016
Φώτο Αρχείου / Ένοπλα φασιστικά στρατεύματα «ΑΖΟΦ» σε επίδειξη δύναμης στη Μαριούπολη το 2016

Η εκτελεστική διευθύντρια της Europol, Κάθριν ντε Μπολ, δήλωσε επίσης σε συνέντευξή της στα τέλη Μάη στη γερμανική «Welt am Sonntag» πως η σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία, όπου ουσιαστικά κανείς δεν γνωρίζει πού καταλήγουν τα όπλα και τα πυρομαχικά μόλις περάσουν τα σύνορα της Ουκρανίας, είναι παρόμοια με αυτή που ακολούθησε μετά τους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία: «Εκτοτε πολλά όπλα εμφανίστηκαν στην Ευρώπη και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από εγκληματικές ομάδες μέχρι σήμερα». Μάλιστα, σύμφωνα με αναλυτές, τα όπλα αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στη Γιουγκοσλαβία κυριαρχούν μέχρι και σήμερα στη μαύρη αγορά όπλων της Ευρώπης, πράγμα που «σπρώχνει» τα όπλα που πέφτουν στη «μαύρη τρύπα» της Ουκρανίας προς το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, αλλά και την Τουρκία.    

Δείτε ακόμα...