Ουκρανία – ΕΕ: Ο Ζελένσκι χαρακτηρίζει «απαράδεκτους» τους ευρωπαϊκούς περιορισμούς στις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποδεχόμενος στο Κίεβο την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σήμερα για τον εορτασμό της «ημέρας της Ευρώπης», κάλεσε την ΕΕ να αποφασίσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα του , να επισπεύσει τις παραδόσεις πυρομαχικών και να άρει τους «απαράδεκτους» και «σκληρούς» ευρωπαϊκούς περιορισμούς στις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών.

«Ήρθε η στιγμή εδώ και καιρό να άρουμε την τεχνητή πολιτική αβεβαιότητα στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ήρθε η στιγμή να ληφθεί θετική απόφαση σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων», είπε κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο της Κομισιόν.

Αναφορικά με τα πυρομαχικά, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ευρωπαϊκή απόφαση να παρασχεθούν «ένα εκατομμύριο οβίδες» αλλά επέμενε στην αναγκαιότητα να παραδοθούν πιο γρήγορα. «Τις έχουμε ήδη ανάγκη στο πεδίο της μάχης», δήλωσε.

Αναφορικά με τα ουκρανικά σιτηρά, επανέφερε στο τραπέζι το θέμα των ευρωπαϊκών περιορισμών στις εξαγωγές. «Κάθε περιορισμός στις εξαγωγές μας είναι απολύτως απαράδεκτος τώρα διότι ενισχύει τις δυνατότητες του (Ρώσου) επιτιθέμενου», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Αναμένουμε από την ΕΕ την άρση όλων των περιορισμών το συντομότερον δυνατόν», συνέχισε, λέγοντας ότι τα μέτρα είναι σκληρά και έχουν χαρακτήρα προστατευτισμού. «Εν καιρώ πολέμου, δεν μπορούν παρά να απογοητεύουν», είπε, στοχοθετώντας έτσι τις πέντε χώρες που αφορά αυτό –την Πολωνία, την Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Οι 27 ανέστειλαν τον Μάιο του 2022, για ένα χρόνο, τους τελωνειακούς δασμούς στα ουκρανικά προϊόντα και κατά συνέπεια οι γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες είδαν να αυξάνονται μαζικά οι ποσότητες που έφθαναν από την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να δημιουργείτε πρόβλημα στους τοπικούς καλλιεργητές.

Η Πολωνία, το παράδειγμα της οποίας γρήγορα ακολούθησαν οι άλλες γειτονικές χώρες, είχε μονομερώς απαγορεύσει στα μέσα Απριλίου τα σιτηρά και άλλα γεωργικά προϊόντα από την Ουκρανία, λέγοντας ότι θέλει να προστατεύσει τους αγρότες της. Μια κατάσταση που οι Βρυξέλλες χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία.

Παρά τις εντάσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάφερε στα τέλη Απριλίου να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών για να εγγυηθεί τη διαμετακόμιση των ουκρανικών σιτηρών, κυρίως με προορισμό τρίτες χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...