Ουκρανία: Η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ρωσίας κλιμακώνεται συνεχώς

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022.
Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022. (POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI)

Με τις ΗΠΑ και την ΕΕ να ανεβάζουν συνεχώς τον όγκο της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, και όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές στην πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία να ετοιμάζονται για μακρόχρονη σύγκρουση «ως την επίτευξη των στόχων» τους, κλιμακώνεται συνεχώς η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση μεταξύ του ευρωατλαντικού μπλοκ και της Ρωσίας.

Στα 2,5 δισ. ευρώ έφτασαν τα σχετικά κονδύλια από την ΕΕ – Στα 6,9 δισ. δολάρια από τις ΗΠΑ

Το χτεσινό Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 500 εκατ. ευρώ για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.

Πρόκειται για την πέμπτη δόση που εγκρίνεται από τη ρωσική εισβολή μέχρι σήμερα, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό μέγεθος της στρατιωτικής βοήθειας της ΕΕ προς το Κίεβο στα 2,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό που προβλέπεται για τον λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη», το χρηματοδοτικό ταμείο εκτός ευρωπαϊκού προϋπολογισμού μέσω του οποίου παρέχεται η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, είναι 5 δισ. ευρώ. Ερωτηθείς σχετικά ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, δήλωσε ότι είναι αρκετά πιθανό να αυξηθεί το όριο του «Μηχανισμού».

«Είμαι βέβαιος ότι ο Πούτιν υπολογίζει στη δημοκρατική κόπωση… Πιστεύει ότι οι δημοκρατίες είναι αδύναμες. Οχι. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν έχουν περιθώρια για κόπωση», ανέφερε ο Μπορέλ, εμφανίζοντας την ΕΕ έτοιμη για μακρόχρονη σύγκρουση.

Υπενθυμίζεται ότι και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πριν από περίπου 10 μέρες την αποστολή νέου «πακέτου» όπλων, ύψους 400 εκατ. δολαρίων, ανεβάζοντας τη συνολική στρατιωτική βοήθειά τους στα 6,9 δισ. δολάρια.

Στο επίκεντρο και από τις δύο πλευρές τα ΝΑΤΟικά βαρέα όπλα

Πυραυλικό Σύστημα πολλαπλών εκτοξευτήρων M142 HIMARS από τις ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Πυραυλικό Σύστημα πολλαπλών εκτοξευτήρων M142 HIMARS από τις ΗΠΑ

Σε αυτήν τη φάση του πολέμου, καθώς εντείνεται η πίεση από τις ρωσικές δυνάμεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ και μεγάλα τμήματα στην ανατολική και νότια Ουκρανία βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο, το κέντρο βάρους της ευρωατλαντικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο βρίσκεται πλέον στην παροχή βαρέων όπλων, προηγμένων οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών μεγάλου βεληνεκούς και ακρίβειας, ικανών να επιφέρουν πλήγματα στα μετόπισθεν, στις περιοχές που ελέγχονται από τον ρωσικό στρατό.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά την αποστολή των πρώτων συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων HIMARS το προηγούμενο διάστημα από ΗΠΑ και Βρετανία, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολ. Ρεζνίκοφ, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι έφτασαν στη χώρα τα πρώτα (αμερικανικά) συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων M270, χωρίς να διευκρινίσει τη χώρα που τα χορήγησε. «Θα συνοδεύσουν τα HIMARS στο πεδίο της μάχης», ανέφερε σχετικά ο Ρεζνίκοφ.

Οι φιλορωσικές αρχές του Λουγκάνσκ κατήγγειλαν ουκρανικό βομβαρδισμό του οικισμού Σταχάνοφ το βράδυ της Κυριακής με δύο πυραύλους, με χρήση του αμερικανικού συστήματος HIMARS, ενώ την ίδια ώρα οι ουκρανικές αρχές από την πλευρά τους κάνουν λόγο για τρίτο χτύπημα μέσα σε ένα 24ωρο σε ρωσική βάση στη νότια Ουκρανία, στο Μπέρισλαβ στην περιοχή της Χερσώνας. Με φόντο εξάλλου τους αυξανόμενους ουκρανικούς βομβαρδισμούς το τελευταίο διάστημα στις περιοχές που κατέχει η Ρωσία στη νότια Ουκρανία, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι η Μόσχα ενισχύει τις δυνάμεις της σε όλη την περιοχή, μεταξύ άλλων με μετακίνηση ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού, αμυντικά μέτρα κ.ά.

Την καταστροφή αυτών ακριβώς των ΝΑΤΟικών βαρέων όπλων ιεραρχεί στρατιωτικά η ρωσική πλευρά.

Σε επιθεώρηση ρωσικών στρατιωτικών στην Ουκρανία, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, έδωσε εντολή «να χρησιμοποιηθούν χειρουργικά χτυπήματα και να καταστραφούν τα μέσα μεγάλου βεληνεκούς του αντιπάλου σε πυραύλους και πυροβολικό, τα οποία χρησιμοποιούνται για να βομβαρδίζονται κατοικημένες περιοχές του Ντονμπάς και να συνεχίζεται η σκόπιμη καταστροφή χωραφιών σιταριού και εγκαταστάσεων αποθήκευσης σιτηρών».

Σύμφωνα δε με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν μεταξύ άλλων έναν εκτοξευτή πυραύλων HIMARS και ένα όχημα ανεφοδιασμού κοντά στην πόλη Κρασνοαρμίσκ του Ντονέτσκ, καθώς και μια αποθήκη αντιπλοϊκών πυραύλων «Harpoon» στην Οδησσό.

Αντίστοιχα, πολωνικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι καταστράφηκε πολωνικό αυτοκινούμενο οβιδοβόλο «Krab» από την πρώτη παρτίδα που παρέδωσε η Βαρσοβία στο Κίεβο. Η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να στείλει 18 τέτοια οβιδοβόλα και αναφέρεται ότι τα πρώτα 10 παραδόθηκαν μέσα στον Ιούλη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, περίπου 100 Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύτηκαν στη χρήση τους στην Πολωνία.

Την ίδια ώρα, παράλληλα με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, προχωρά και η ενίσχυση του οπλοστασίου των χωρών της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Η Πολωνία, που έχει ανακοινώσει ότι έχει στείλει πάνω από 240 άρματα μάχης στην Ουκρανία, θα αγοράσει 116 μεταχειρισμένα άρματα μάχης «Abrams» από τις ΗΠΑ, δήλωσε την Παρασκευή ο Πολωνός υπουργός Αμυνας, Μ. Μπλάζακ. Ο ίδιος έκανε λόγο για συμβόλαιο «με προνομιακούς όρους», χωρίς να αποκαλύψει τα σχετικά οικονομικά στοιχεία, ενώ η συμφωνία έρχεται επιπλέον της σύμβασης για την αγορά 250 αρμάτων μάχης «Abrams» που είχε ανακοινωθεί τον Απρίλη.

Υπενθυμίζεται ότι η Πολωνία έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις «αμυντικές» της δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ της και το μέγεθος του στρατού της στο υπερδιπλάσιο.

Συνέχιση του πολέμου για «όσο χρειαστεί» για την «επίτευξη των στόχων»

BM-30 Αυτοκινούμενος πολλαπλός εκτοξευτήρας πυραύλων Smerch των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων
Φώτο Αρχείου / BM-30 Αυτοκινούμενος πολλαπλός εκτοξευτήρας πυραύλων Smerch των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων

Κι ενώ ο τραγικός απολογισμός για τον ουκρανικό λαό και οι κίνδυνοι παραπέρα γενίκευσης του πολέμου μεγαλώνουν διαρκώς, οι αντιμαχόμενες πλευρές δηλώνουν την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν τη σύγκρουση για «όσο χρειαστεί», μέχρι «να πετύχουν τους στόχους» τους στο πεδίο των μαχών.

«Δεν έχουμε αμφιβολίες ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση θα ολοκληρωθεί μόλις επιτευχθούν όλοι οι στόχοι της», επανέλαβε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει σαφές χρονικό πλαίσιο».

Αντίστοιχα, ο Εντ. Μπασούριν, αναπληρωτής επικεφαλής των φιλορωσικών στρατιωτικών δυνάμεων του Ντονέτσκ, δήλωσε χτες ότι «δεν θα πούμε συγκεκριμένες ημερομηνίες, αλλά η απελευθέρωση των εδαφών του Ντονμπάς θα ολοκληρωθεί μέσα σε αυτόν τον χρόνο» (το 2022). Σύμφωνα με τον ίδιο, η «θηλιά» γύρω από την Avdeyevka στο Ντονέτσκ στενεύει και οι ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει ή να παραδοθούν ή να υποχωρήσουν.

Από την πλευρά της Ουκρανίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Ντμ. Κουλέμπα, ανέφερε ότι μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία «μόνο αφού ηττηθεί στο πεδίο της μάχης».

«Ας αλλάξουμε πρώτα την κατάσταση στο μέτωπο, και μετά θα μιλήσουμε. Όλοι καταλαβαίνουν ότι οι συνομιλίες συνδέονται άμεσα με την κατάσταση στο μέτωπο», σημείωσε ο Κουλέμπα, σε συνέντευξή του στο «Forbes». Αναφερόμενος δε σε όσους και από τους ηγέτες της Δύσης «δείχνουν» προς πιθανές συνομιλίες, πρόσθεσε: «Λέω σε όλους τους εταίρους: Η Ρωσία θα καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μόνο αφού ηττηθεί στο πεδίο της μάχης. Διαφορετικά θα είναι η γλώσσα των τελεσιγράφων ξανά»…

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ουκρανού ΥΠΕΞ, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ανέφερε ότι επιβεβαιώνεται πως η ουκρανική κυβέρνηση είναι αυτή που δεν θέλει διαπραγματεύσεις, ενώ επανέλαβε ότι πρόκειται για «ένα τραγούδι της Ουάσιγκτον που το τραγουδάει το καθεστώς του Κιέβου».

Την ίδια ώρα, ρωσική κυβερνητική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο TASS, είπε ότι συνολικά περίπου 2,6 εκατομμύρια πρόσφυγες, περιλαμβανομένων 422.000 παιδιών, έχουν διασχίσει τα σύνορα προς τη Ρωσία από την έναρξη της πολεμικής σύγκρουσης τον Φλεβάρη. Περίπου οι μισοί από αυτούς προέρχονται από το Ντονμπάς.

Δείτε ακόμα...