Ουκρανία και Μολδαβία ξεκινούν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

Να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επίτροπή καθώς η ΕΕ επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της στην Ανατολική Ευρώπη έναντι της Ρωσίας. Επίσης συνιστά την συνιστά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης. καθώς και να χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Γεωργία.

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα», δήλωσε χθες η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και «παρά τις τεράστιες κακουχίες και τραγωδίες από τον πόλεμο της Ρωσίας η Ουκρανία μεταρρυθμίζεται βαθιά».

Η Ουκρανία και η Μολδαβία έλαβαν το καθεστώς υποψήφιας χώρας τον Ιούνη του 2022, λίγους μήνες μετά τη ρωσική εισβολή. Η Επιτροπή είχε θέσει επτά κριτήρια που έπρεπε να πληρούνται για να χορηγηθεί στην Ουκρανία το άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων και σύμφωνα με την φον ντερ Λάιεν, η Ουκρανία ολοκλήρωσε πάνω από το 90% των απαραίτητων βημάτων.

Εχει επιτευχθεί «πρόοδος» στη «μεταρρύθμιση της συνταγματικής δικαιοσύνης, στην επιλογή του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαιοσύνης, στο πρόγραμμα κατά της διαφθοράς, στην καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σε σημαντικά μέτρα για τον περιορισμό των ολιγαρχών στη δημόσια ζωή, στο νέο νόμο για τα ΜΜΕ και στην πρόοδο στο θέμα των εθνικών μειονοτήτων». Θα οριστεί ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης μόλις η Ουκρανία πραγματοποιήσει τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις.

Για τη Μολδαβία, «μια χώρα η οποία υποφέρει από τις συνέπειες του πολέμου στη Ουκρανία», η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «δέχεται συνεχείς προσπάθειες αποσταθεροποίησης κατά της δημοκρατίας της». Η έκθεση της Κομισιόν επισημαίνει ότι η Μολδαβία «έχει αναλάβει σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στον τομέα του δικαστικού συστήματος, έχει επιταχύνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος και έχει προχωρήσει σε νομοθετικές αλλαγές για την καταπολέμηση των κεκτημένων συμφερόντων».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε «τη σωστή απόφαση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου χαρακτήρισε «σημαντικό ορόσημο» την απόφαση της Κομισιόν, ενώ ικανοποίησε εξέφρασε η φιλοδυτική πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, η οποία βρίσκεται σε ρήξη με την κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...