Ουκρανία και Ρωσία υπέγραψαν τη συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών

Επεξεργασία - Εξαγωγή Σιτηρών από την Ουκρανία

Η Ουκρανία και η Ρωσία υπέγραψαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη δύο χωριστές συμφωνίες με την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη για την εξαγωγή σιτηρών και γεωργικών προϊόντων μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Το Κίεβο αρνήθηκε να υπογράψει απευθείας το κείμενο της συμφωνίας με τη Μόσχα, η οποία υπέγραψε ίδια συμφωνία με την ’Αγκυρα και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Υπουργοί των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Ουκρανίας υπέγραψαν χωριστά τη συμφωνία, αποφεύγοντας επιμελώς να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να έχουν χειραψία στη συνάντηση αυτή στην Κωνσταντινούπολη.

Η συμφωνία μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας προκείμενου ν’ ανοίξουν ξανά οι εξαγωγές των σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα θα βοηθήσει να κατευναστεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, όπως δήλωσαν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Σήμερα, υπάρχει ένας φάρος στη Μαύρη Θάλασσα. Ένας φάρος ελπίδας (και) δυνατότητας… και ανακούφιση σε έναν κόσμο που τον χρειάζεται περισσότερο από ποτέ», δήλωσε ο Γκουτέρες κατά την τελετή υπογραφής, καλώντας τη Ρωσία και την Ουκρανία να εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε και από την Τουρκία, θα βοηθήσει στην πρόληψη του λιμού και στη μείωση του παγκόσμιου πληθωρισμού των τροφίμων.

Όσον αφορά στο περιεχόμενο της συμφωνίας, τις προηγούμενες μέρες δηλώσεις των διαφόρων εμπλεκόμενων πλευρών ανέφεραν ότι η συμφωνία θα προβλέπει διαμεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας για την είσοδο και την έξοδο πλοίων στην Οδησσό και σε άλλα λιμάνια της ευρύτερης περιοχής – που παραμένουν υπό τον έλεγχο του Κιέβου – στη Μαύρη Θάλασσα, μέσα από θαλάσσιους διαδρόμους ανάμεσα στις νάρκες που έχει τοποθετήσει η Ουκρανία, ενώ η ρωσική πλευρά έθεσε όρους για να διασφαλίζεται ότι τα πλοία που θα προσεγγίζουν στα ουκρανικά λιμάνια δεν θα μεταφέρουν όπλα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Δείτε ακόμα...