Ουκρανία: Κίνα και Νότια Αφρική μπαίνουν στο «παιχνίδι» της «διαμεσολάβησης»

Η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία κλιμακώνεται σε στρατιωτικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, σε μια φάση που η επικείμενη ουκρανική αντεπίθεση θεωρείται κρίσιμη για την εξέλιξη του πολέμου και σε μια συγκυρία που η Κίνα προωθεί το δικό της σχέδιο «διευθέτησης», με ευρύτερες προεκτάσεις για τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό στην Ανατολική Ευρώπη.

Χτες και σήμερα ο Κινέζος απεσταλμένος για Ευρασιατικές Υποθέσεις, Λι Χούι, βρίσκεται στο Κίεβο για συνομιλίες για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ενώ την Παρασκευή αναμένεται στη Βαρσοβία, όπως επιβεβαίωσε το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Λι θα μεταβεί επίσης στη Γαλλία, στη Γερμανία και τη Ρωσία.

Παράλληλα, μετά τη Βραζιλία και η Νότια Αφρική – «σύμμαχοι» της Ρωσίας και της Κίνας στους BRICS – μπαίνει στο «παιχνίδι» της «διαμεσολάβησης» για τον «τερματισμό» του πολέμου στην Ουκρανία και μάλιστα λίγες μέρες αφότου η Ουάσιγκτον άφησε αιχμές για αποστολή όπλων από τη Νότια Αφρική στη Ρωσία.

Αντιπροσωπεία Αφρικανών ηγετών σχεδιάζει να ταξιδέψει σε Μόσχα και Κίεβο, σε μια «αποστολή ειρήνευσης» η οποία «θα συμβάλει, μαζί με άλλες, να έρθει πιο κοντά το τέλος αυτής της σύγκρουσης», δήλωσε ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος, Σ. Ραμαφόζα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης, Λι Χσιεν Λοόνγκ, στο Κέιπ Τάουν. Ο Ραμαφόζα έκανε λόγο για επικείμενη επίσκεψη Αφρικανών ηγετών από Αίγυπτο, Ζάμπια, Δημοκρατία του Κονγκό, Σενεγάλη, Ουγκάντα και Νότια Αφρική.

Ο ίδιος είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, την Παρασκευή και την επομένη με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι. Ο Πούτιν ισχυρίστηκε πως η Μόσχα δεν έχει ποτέ αρνηθεί τη «διπλωματική οδό» και δήλωσε ότι υποστηρίζει την πρόταση του Νοτιοαφρικανού Προέδρου να συμμετάσχουν Αφρικανοί ηγέτες σε «ειρηνευτικές» συνομιλίες για την Ουκρανία.

ΗΠΑ και Δύση ανησυχούν για την προσέγγιση Ρωσίας – Νότιας Αφρικής, η οποία αποκτά και στρατιωτικά χαρακτηριστικά, όπως έδειξαν και τα κοινά τους στρατιωτικά γυμνάσια με την Κίνα τον Φλεβάρη.

Προχτές ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του νοτιοαφρικανικού στρατού πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, όπου συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία συζήτησαν με τους Ρώσους συναδέλφους τους «θέματα στρατιωτικής συνεργασίας», ώστε «να αυξηθεί η προετοιμασία στη μάχη των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών». Συνήφθησαν συμφωνίες για την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις χερσαίες δυνάμεις σε διάφορους τομείς.

Την προηγούμενη βδομάδα ο Αμερικανός πρέσβης στη Νότια Αφρική, Ρ. Μπρίγκετι, είχε καταγγείλει ότι η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση έστειλε όπλα στη Ρωσία, υποστηρίζοντας πως όπλα και πυρομαχικά φορτώθηκαν σε ρωσικό πλοίο το οποίο ελλιμενίστηκε στο Κέιπ Τάουν τον περασμένο Δεκέμβρη. Η Νότια Αφρική αρνήθηκε πως έχει δώσει άδεια για να σταλούν όπλα στη Ρωσία και επανέλαβε ότι παραμένει «ενεργά αδέσμευτη» γύρω από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η Ουάσιγκτον έχει «προειδοποιήσει» κατ’ επανάληψη άλλες χώρες να μην προμηθεύουν στρατιωτικό υλικό στη Ρωσία, απειλώντας με στέρηση της πρόσβασης στις αγορές των ΗΠΑ και άλλες κυρώσεις.

Δείτε ακόμα...