Ουκρανία – Μαύρη Θάλασσα: Κλιμακώνεται η ένταση

Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις
Φώτο Αρχείου / Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις

Κλιμακώνεται η ένταση στην Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς συνεχίζονται οι παραβιάσεις της εκεχειρίας μεταξύ των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών στην περιοχή Ντονμπάς, ενώ απανωτές είναι οι στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ με συμμάχους τους από τη μια μεριά και η Ρωσία από την άλλη στην περιοχή που αποτελεί πεδίο σφοδρών ανταγωνισμών και πολεμικών προετοιμασιών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ’Αντονι Μπλίνκεν εξέφρασε σήμερα ανησυχία σχετικά με τις κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία και προειδοποίησε τη Μόσχα να μην επιχειρήσει μια εισβολή.

«Ανησυχούμε πολύ από ορισμένες ασυνήθιστες κινήσεις στρατευμάτων, που παρατηρούμε στα σύνορα με την Ουκρανία», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε δημοσιογράφους. «Η Ρωσία θα έκανε μεγάλο λάθος, εάν επαναλάμβανε ό,τι έκανε το 2014», συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας μια προειδοποίηση που διατύπωσε αυτήν την εβδομάδα, αναφορικά με τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας πριν από επτά χρόνια.

Παράλληλα η Ρωσία απέρριψε σήμερα ως εμπρηστικό, δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η Μόσχα ενδέχεται να εξετάζει το ενδεχόμενο επίθεσης στην Ουκρανία και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προβαίνουν σε μια σειρά επιθετικών κινήσεων στη Μαύρη Θάλασσα.

«Παρόμοιοι τίτλοι δεν κάνουν τίποτα άλλο, από το να τροφοδοτούν μια κενού περιεχομένου και αβάσιμη κλιμάκωση της έντασης. Η Ρωσία δεν αποτελεί για κανέναν απειλή» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Αυτό δεν είναι ήδη το πρώτο δημοσίευμα, δεν είναι η πρώτη δήλωση των ΗΠΑ για το ότι ανησυχούν για τις μετακινήσεις των ενόπλων δυνάμεων μας στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Επανειλημμένα έχουμε δηλώσει ότι οι μετακινήσεις των ενόπλων δυνάμεων μας στο δικό μας έδαφος δεν πρέπει να προκαλούν σε κανέναν ανησυχία» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Δείτε ακόμα...