Ουκρανία: Μισθοφόροι από 55 χώρες

Αμερικανοί μισθοφόροι στην Ουκρανία με τις ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος Ζελένσκι
Φώτο Αρχείου / Αμερικανοί μισθοφόροι στην Ουκρανία με τις ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος Ζελένσκι

Στο πλευρό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων πολεμούν «εθελοντές» από 55 χώρες, σύμφωνα με τον Συνασπισμό για την Ουκρανία, μονάδα ξένων μαχητών ενσωματωμένη στον ουκρανικό στρατό, ο οποίος αρνείται ότι αυτοί είναι μισθοφόροι.

Εκπρόσωπος της μονάδας δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι οι «εθελοντές» προέρχονται κυρίως από Βρετανία και ΗΠΑ, καθώς και από Πολωνία, Καναδά, Γερμανία, Βραζιλία, τα κράτη της Βαλτικής, Αυστραλία, Νότια Κορέα και τα σκανδιναβικά κράτη, ιδίως τη Φινλανδία.

Πρόκειται για μία ακόμα πλευρά της έμμεσης εμπλοκής των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ σε έναν πόλεμο «δι’ αντιπροσώπων» στην Ουκρανία. Εξάλλου και πριν τη ρωσική εισβολή, από το 2014 οι δυνάμεις της Δύσης εκπαίδευαν και εξόπλιζαν τον ουκρανικό στρατό και ναζιστικές ένοπλες δυνάμεις στον πόλεμο με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντονμπάς.

Ο εκπρόσωπος της μονάδας των ξένων, Ντ. Μαγκρού, απέρριψε ότι πρόκειται για μισθοφόρους, λέγοντας παράλληλα ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου Αμυνας (ο οποίος, όπως και όλος ο ουκρανικός προϋπολογισμός, στηρίζεται οικονομικά από τη Δύση) καλύπτει «όλα τα έξοδα, για στέγη, μισθούς των στρατιωτών, όπλα και πυρομαχικά».

Δυτικοί δωρητές επίσης χρηματοδοτούν τη δύναμη των ξένων μαχητών, είπε ακόμα, επιμένοντας ότι τα κεφάλαια που δωρίζονται «δαπανώνται αποκλειστικά για τον εξοπλισμό των στρατιωτών μας».

Στο μεταξύ το Κρεμλίνο προτρέπει τη βρετανική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τους φιλορώσους αυτονομιστές την απόδοση χάριτος στους Βρετανούς μαχητές που δικάστηκαν στο Ντονέτσκ και καταδικάστηκαν με θανατική ποινή.

Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ Λιζ Τρας ισχυρίστηκε ότι ο καλύτερος δρόμος για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των δύο Βρετανών είναι «μέσω των Ουκρανών», αλλά θα κάνει «ό,τι χρειαστεί». Το Κίεβο δεσμεύτηκε να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους μέσω ανταλλαγής αιχμαλώτων με τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, άλλος ένας Βρετανός μισθοφόρος, στρατιώτης της Βρετανίας μέχρι τον Μάρτη, έγινε γνωστό ότι σκοτώθηκε στην Ουκρανία.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...