Νέα εξοπλιστικά πακέτα συγκέντρωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι κατά την περιοδεία του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Παράλληλα, ξεκινά αύριο Τρίτη από το Κίεβο η πολυήμερη περιοδεία του Κινέζου απεσταλμένου σε ευρωπαϊκά κράτη για να συζητήσει τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ο απεσταλμένος του Πεκίνου για τις Ευρασιατικές Υποθέσεις, Λι Χούι, θα βρίσκεται την Τρίτη και την Τετάρτη στην ουκρανική πρωτεύουσα για να προωθήσει το κινεζικό σχέδιο «διευθέτησης» της σύγκρουσης, το οποίο ουσιαστικά αναγνωρίζει τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας. Στη συνέχεια θα επισκεφτεί την Πολωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία.
Η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία μπαίνει σε νέα φάση κλιμάκωσης, καθώς οι επερχόμενες μάχες θεωρούνται κρίσιμες για τους όρους «τερματισμού» του πολέμου και με δεδομένο ότι θα ενταθεί η αντιπαράθεση μεταξύ διαφόρων «παικτών» για τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη.
Είναι ενδεικτικό ότι η Βρετανία γίνεται η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που στέλνει όπλα μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο, για την αποστολή τέτοιων όπλων υπερθεματίζει και ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, ενώ στην περιοδεία του Ζελένσκι σε Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία βρέθηκε στο επίκεντρο η λεγόμενη «διεθνής συμμαχία για μαχητικά αεροσκάφη».
Τόσο τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς όσο και η παροχή ΝΑΤΟικών αεροσκαφών στο Κίεβο – για την οποία, για την ώρα, ΝΑΤΟικές πρωτεύουσες αναφέρουν ότι «δεν έχει ωριμάσει» – αυξάνουν την πιθανότητα επέκτασης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης και σε άλλα κράτη, όπως και την πιθανότητα μιας άμεσης σύγκρουσης ΝΑΤΟ – Ρωσίας.
Λονδίνο: Από το καλοκαίρι εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων
Η βρετανική κυβέρνηση θα ξεκινήσει το καλοκαίρι εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων για να χειρίζονται διαφορετικά είδη μαχητικών αεροσκαφών. «Αυτή η εκπαίδευση συμβαδίζει με τις προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεργαστεί με άλλες χώρες για την παροχή αεροσκαφών F-16», ανακοίνωσε το Λονδίνο.
Μετά τις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό Ρ. Σούνακ, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι σύντομα θα υπάρξουν «πολύ σημαντικές αποφάσεις» σχετικά με τη «συμμαχία για μαχητικά αεροσκάφη».
«Η πρώτη γραμμή του επιθετικού πολέμου του Πούτιν μπορεί να βρίσκεται στην Ουκρανία, αλλά τα ρήγματα απλώνονται σε όλο τον κόσμο», είπε ο Σούνακ, υπογραμμίζοντας ότι η συνάντηση με τον Ζελένσκι έγινε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ισλανδία και της Συνόδου Κορυφής του G7 στην Ιαπωνία αυτήν τη βδομάδα.
Η Βρετανία θα συνεχίσει να ηγείται στη δυτική στρατιωτική στήριξη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων με νέους εξοπλισμούς: Μετά τους πυραύλους Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow» – με βεληνεκές 250 χλμ. – σήμερα το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι θα στείλει εκατοντάδες νέα επιθετικά drones με εμβέλεια μεγαλύτερη των 200 χλμ.
Βερολίνο: Νέο πακέτο 2,7 δισ. ευρώ
Την Κυριακή ο Ουκρανός Πρόεδρος επισκέφτηκε τη Γερμανία και τη Γαλλία , όπου συναντήθηκε αντίστοιχα με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας την ανάγκη νέας στρατιωτικής βοήθειας για την υποστήριξη της ουκρανικής αντεπίθεσης και θέτοντας σταθερά το ζήτημα της «συμμαχίας για μαχητικά αεροσκάφη».
Την παραμονή της επίσκεψης η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 2,7 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο από πλευράς Γερμανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Περιλαμβάνει 18 αυτοκινούμενα πυροβόλα, 4 συστήματα IRIS, 12 εκτοξευτήρες αντιαεροπορικών πυραύλων IRIS-T SLS και πυραύλους, πυρομαχικά, 30 βαριά άρματα μάχης «Leopard 1 Α5», 20 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης «Marder» και περισσότερα από 100 τεθωρακισμένα οχήματα άλλων τύπων.
Ο Σολτς διαβεβαίωσε τον Ζελένσκι ότι το Βερολίνο θα υποστηρίξει το Κίεβο «για όσο χρειαστεί», προσθέτοντας ότι οι δεσμεύσεις της Γερμανίας απέναντι στην Ουκρανία, περιλαμβανομένης της στρατιωτικής βοήθειας, ανέρχονται σε 17 δισ. ευρώ.
Ο Ζελένσκι και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα συμμετείχαν σε συνεδρίαση με τη συμμετοχή πολλών υπουργών της γερμανικής κυβέρνησης, ανάμεσά τους και της Γερμανίδας ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ.
Παρίσι: Εκπαίδευση 2.000 Ουκρανών και τεθωρακισμένα
Η Γαλλία θα εκπαιδεύσει και θα εξοπλίσει τάγματα του ουκρανικού στρατού με «δεκάδες» τεθωρακισμένα οχήματα και ελαφριά άρματα μάχης, ανακοινώθηκε μετά το δείπνο που παρέθεσε ο Μακρόν στον Ζελένσκι, ενώ Παρίσι και Κίεβο καλούν να επιβληθούν «νέες κυρώσεις» στη Ρωσία. Η Γαλλία είχε ήδη δεσμευτεί για τα AMX-10RC, ελαφριά και γρήγορα άρματα μάχης με ισχυρά πυροβόλα, ενώ η χθεσινή αναγγελία αφορά επιπλέον παραδόσεις.
Εντός 2023 σκοπός είναι να εκπαιδευτούν 2.000 Ουκρανοί στη Γαλλία και σχεδόν 4.000 στην Πολωνία, όπου το Παρίσι ανέπτυξε πάνω από 200 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεών του γι’ αυτόν τον σκοπό.
Στην αντιαεροπορική άμυνα, η γαλλική κυβέρνηση έχει ήδη παραδώσει συστήματα μικρού βεληνεκούς «Mistral» και μέσου βεληνεκούς «Crotale», ενώ μαζί με την Ιταλία εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει και εξελιγμένα συστήματα εδάφους – αέρος SAMP/T.
Αναφορικά με τα μαχητικά αεροσκάφη, «είναι λιγάκι πρόωρο», επανέλαβε σύμβουλος του Μακρόν, υπενθυμίζοντας ότι πρέπει πρώτα να εκπαιδευτούν οι χειριστές, διαδικασία μακρά και περίπλοκη.