Ουκρανία: Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας θα τριπλασιάσει τη μόνιμη παρουσία του στους πυρηνικούς σταθμούς

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), που ήδη έχει παρουσία στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον οποίο έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατό, θα στείλει εμπειρογνώμονες εντός των προσεχών ημερών στις άλλες ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και θα τριπλασιάσει τον αριθμό τους. Ο διεθνής οργανισμός «σύντομα θα αναπτυχθεί μόνιμα σε όλους τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Τσερνόμπιλ», σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εκδόθηκε σήμερα το βράδυ.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι θα μεταβεί εκεί την ερχόμενη εβδομάδα για την έναρξη της νέας αυτής αποστολής. Παρότι έχουν πραγματοποιηθεί συγκεκριμένες αποστολές από την αρχή του πολέμου, η απόφαση αυτή «σηματοδοτεί μια μεγάλη επέκταση», υπογραμμίζει ο ΔΟΑΕ.

Έως σήμερα, μόνο οι ευαίσθητες εγκαταστάσεις της Ζαπορίζια, που βρίσκονται κοντά στη γραμμή του μετώπου και αποτελούν τακτικά στόχο βομβαρδισμών, δεχόταν προσωπικό του διεθνή οργανισμού . «Έως τέσσερα άτομα» σταθμεύουν εκεί από τον Σεπτέμβριο.

Στο εξής, «σχεδόν 11 έως 12 εμπειρογνώμονες θα είναι πάντα παρόντες» στην Ουκρανία για να «παρακολουθούν την κατάσταση, να εξετάζουν τον εξοπλισμό» ή ακόμη και να «παρέχουν τεχνική βοήθεια», αναφέρει ο διεθνής οργανισμός.

Εκτός από τη Ζαπορίζια, οι επιθεωρητές θα αναπτυχθούν στο Ρίβνε, το Χμελνίτσκι, το Πιβντενουκραΐνσκ και το Τσερνόμπιλ, τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής όπου συνέβη το σοβαρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία το 1986.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...