Ουκρανία: ΟΗΕ και Τουρκία δεν ανταποκρίθηκαν σε αίτημα ανανέωση της συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών

Η Ουκρανία απευθύνθηκε στον ΟΗΕ και στην Τουρκία προκειμένου να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με σκοπό την ανανέωση της συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών, αλλά δεν έλαβε απάντηση, όπως έγινε γνωστό σήμερα από αξιωματούχο της ουκρανικής κυβέρνησης.

Ο υφυπουργός υποδομών της Ουκρανίας Γιούρι Βασκόφ, αρμόδιος για την ανοικοδόμηση της χώρας, είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα στο πρακτορείο Reuters ότι το Κίεβο θα ζητούσε από τις εμπλεκόμενες πλευρές να ξεκινήσουν συνομιλίες με σκοπό την ανανέωση της συμφωνίας, επιδιώκοντας να παραταθεί η ισχύς της για τουλάχιστον έναν χρόνο και να συμπεριλαμβάνει τα λιμάνια του Μικολάιφ.

Η Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας – που συστάθηκε τον περασμένο Ιούλιο,– επιτρέπει την εξαγωγή σιτηρών από τρία ουκρανικά λιμάνια. Η ισχύς της παρατάθηκε τον Νοέμβριο και θα πρέπει να ανανεωθεί μέχρι τις 18 Μαρτίου. «Στείλαμε επιστολή ζητώντας την έναρξη της διαδικασίας, καθώς πλησιάζει η 18η Μαρτίου, αλλά δεν έχουμε λάβει απάντηση μέχρι στιγμής», ανέφερε ο ουκρανός αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters, χωρίς να τον κατονομάζει.

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας την περίοδο 2022/23, η οποία διαρκεί ως τον Ιούνιο, είχαν μειωθεί κατά σχεδόν 27% σε 31,8 εκατομμύρια τόνους ως τις 27 Φεβρουαρίου, λόγω μικρότερης συγκομιδής και υλικοτεχνικών δυσχερειών που προκλήθηκαν από τη ρωσική εισβολή.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Ουκρανία εξάγει μηνιαίως περίπου 3 εκατομμύρια τόνους αγροτικών προϊόντων. Ωστόσο ο Βασκόφ είπε ότι η χώρα του είναι σε θέση να εξάγει 6 εκατομμύρια τόνους τον μήνα από τα λιμάνια της περιοχής της Οδησσού και να φθάσει τους 8 εκατομμύρια τόνους εφόσον συμπεριληφθεί το Μικολάιφ στη συμφωνία.

Παρά τη μειωμένη συγκομιδή σιτηρών το 2022 (54 εκατομμύρια τόνους σε σύγκριση με το ρεκόρ των 86 εκατομμυρίων τόνων του 2021), τουλάχιστον 30 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν σε σιλό, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της Ουκρανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...