Ο Λι Χουί, ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για Ευρασιατικές Υποθέσεις και πρώην πρεσβευτής στη Μόσχα, βρέθηκε χτες στην Ουκρανία με στόχο να συζητήσει την «πολιτική διευθέτηση» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, με βάση το κινεζικό «ειρηνευτικό» σχέδιο 12 σημείων. Ο Λι επισκέπτεται σήμερα την Πολωνία και στη συνέχεια θα βρεθεί σε Γαλλία, Γερμανία και Ρωσία.
«Στο τέλος του μήνα, ο Λι Χουί θα έρθει σε μας», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αντρ. Ρουντένκο, χωρίς να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία. «Η ιδέα είναι να παρουσιάσει τις κινεζικές προτάσεις για μία πολιτική διευθέτηση στην Ουκρανία στις χώρες αυτές και να ακούσει τις απόψεις και τα σχόλια των συνομιλητών», σύμφωνα με τον ίδιο.
Η επίσκεψη του Λι στο Κίεβο πραγματοποιείται ακριβώς μετά την ευρωπαϊκή περιοδεία του Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια της οποίας το Κίεβο έλαβε ακόμα μεγαλύτερη στρατιωτική στήριξη με νέες αποστολές όπλων ενόψει της σχεδιαζόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης, καθώς και πολιτική στήριξη στο ΝΑΤΟικής έμπνευσης «ειρηνευτικό» σχέδιο 10 σημείων της ουκρανικής κυβέρνησης.
Παράλληλα, το Κίεβο είναι έτοιμο να υποδεχτεί την αντιπροσωπεία Αφρικανών ηγετών και να ακούσει τις προτάσεις τους για «διπλωματική διευθέτηση» της σύγκρουσης, δήλωσε χτες εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας, ενώ ο Ζελένσκι θα καλέσει την αποστολή να συμμετάσχει στην εφαρμογή της ουκρανικής «φόρμουλας ειρήνης».
Τηλεφωνικές συνομιλίες για το θέμα είχε ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σ. Ραμαφόζα, με τους ομολόγους του της Ουκρανίας και της Ρωσίας, ενώ η αντιπροσωπεία θα απαρτίζεται από ηγέτες της Νότιας Αφρικής, της Αιγύπτου, της Δημοκρατίας του Κονγκό, της Σενεγάλης, της Ουγκάντας και της Ζάμπιας. Αναμένεται να βρεθεί σε Κίεβο και Μόσχα στις αρχές Ιούνη.
Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα δεχτούν να συζητήσουν μόνο το σχέδιο 10 σημείων του Ζελένσκι και απορρίπτουν πρωτοβουλίες -όπως η κινεζική- τις οποίες είναι πρόθυμη να συζητήσει η Ρωσία, επισήμανε χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει τις προτάσεις χωρών της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής για την «επίλυση» της «κρίσης» στην Ουκρανία, ωστόσο μέχρι στιγμής η Μόσχα δεν έχει δει γραπτές προτάσεις, όπως έχει καταθέσει το Πεκίνο.
(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)