Ουκρανία – Ρωσία: Ο Λουκασένκο καλεί σε «εκεχειρία και άνευ όρων διαπραγματεύσεις» – «Όχι» απαντά η Μόσχα

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, κάλεσε σήμερα σε «εκεχειρία» στην Ουκρανία και σε έναρξη συνομιλιών «άνευ όρων» ανάμεσα στην Μόσχα και το Κίεβο, προβλέποντας, σε αντίθετη περίπτωση, «κλιμάκωση» και βλέποντας στον ορίζοντα «πυρηνικές πυρκαγιές».

«Πρέπει να σταματήσουμε τώρα, πριν ξεκινήσει η κλιμάκωση. Παίρνω το ρίσκο να προτείνω κατάπαυση των εχθροπραξιών», είπε ο Λουκασένκο κατά την διάρκεια ομιλίας του προς το έθνος. «Είναι εφικτό – και πρέπει – να διευθετηθούν όλα τα εδαφικά ζητήματα, τα θέματα ανοικοδόμησης, ασφαλείας και άλλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων άνευ όρων», είπε. «Καταλαβαίνετε και ξέρετε όλοι ότι δεν υπάρχει παρά μία λύση: οι διαπραγματεύσεις! Διαπραγματεύσεις άνευ όρων», πρόσθεσε.

Ο Λουκασένκο δήλωσε επίσης ότι «η δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία κινδυνεύει να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο». «Εξ αιτίας των Ηνωμένων Πολιτειών και των δορυφόρων τους, έχει εξαπολυθεί ολοκληρωτικός πόλεμος» στην Ουκρανία. «Πυρηνικές πυρκαγιές εμφανίζονται στον ορίζοντα».

Τονίζοντας ότι «το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία στην Ρωσία» και ότι η Ουκρανία είναι «πλημμυρισμένη με δυτικά όπλα», ο Λουκασένκο δήλωσε πως «ανησυχεί» για μία προσεχή «κλιμάκωση» με πολλούς νεκρούς.

Ο Λουκασένκο απηύθυνε επίσης προειδοποίηση προς την Ουκρανία να μην εξαπολύσει αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων, λέγοντας ότι αυτό θα καθιστούσε αδύνατες τις διαπραγματεύσεις.

Όχι σε εκεχειρία λέει το Κρεμλίνο

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι η Μόσχα έλαβε υπόψη της τα σχόλια του Λουκασένκο και ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα το συζητήσει μαζί του την ερχόμενη εβδομάδα. Επισήμανε όμως ότι οι στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν μπορούν να επιτευχθούν επί του παρόντος μέσω της κατάπαυσης του πυρός.

«Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία τίποτα δεν αλλάζει, η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται γιατί σήμερα αυτός είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε για να επιτύχουμε τους στόχους μας», είπε ο Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποια σημεία του σχεδίου το οποίο πρότεινε η Κίνα για να υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία είναι «μη πραγματοποιήσιμα για την ώρα, εξαιτίας της απροθυμίας-ή μάλλον της αδυναμίας-της ουκρανικής πλευράς να παρακούσει τους προϊσταμένους της και τους διοικητές της». «Αυτοί οι διοικητές, όπως γνωρίζουμε, δεν βρίσκονται στο Κίεβο και επιμένουν να συνεχιστεί ο πόλεμος», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Δείτε ακόμα...