Ουκρανία: Σε θάνατο καταδικάστηκαν τρεις μισθοφόροι αιχμάλωτοι από δικαστήριο των ρωσόφωνων

Το Ανώτατο Δικαστήριο της αποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Ντόνετσκ καταδίκασε δύο πολίτες της Βρετανίας και έναν πολίτη του Μαρόκου, οι οποίοι πολέμησαν στο πλευρό των Ουκρανών, σε θάνατο, αναφέρει ανταποκριτής του «RIA Novosti» από την αίθουσα του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τους νόμους του DPR, οι καταδικασθέντες Βρετανοί Έϊντεν ’Ασλιν και Σον Πίνερ, καθώς και ο Μαροκινός Σααντούμ Μπραχίμ, θα εκτελεσθούν από εκτελεστικό απόσπασμα.

Οι μισθοφόροι παραδόθηκαν στη Μαριούπολη στα μέσα Απρίλη. Ο επικεφαλής του δικαστικού συμβουλίου είπε ότι οι κατάδικοι μπορούν να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης εντός ενός μηνός.

Αντιδράσεις από την βρετανική κυβέρνηση

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας χαρακτήρισε την «παρωδία» την απόφαση. «Καταδικάζω απόλυτα την καταδίκη του Έϊντεν ’Ασλιν και του Σον Πίνερ, τους οποίους κρατούν Ρώσοι πληρεξούσιοι στην ανατολική Ουκρανία», έγραψε στο Twitter. «Είναι αιχμάλωτοι πολέμου. Αυτή είναι μια ψεύτικη δικαστική απόφαση χωρίς καμία απολύτως νομιμότητα».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως το Λονδίνο ανησυχεί βαθιά για τις θανατικές ποινές που επιβλήθηκαν στους δύο Βρετανούς, σημειώνοντας ότι θα εργαστεί για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους.

«Προφανώς ανησυχούμε βαθιά για αυτό. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένως ότι οι αιχμάλωτοι πολέμου δεν πρέπει να τυγχάνουν εκμετάλλευσης για πολιτικούς σκοπούς», είπε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους.

«Βάσει της Συνθήκης της Γενεύης, οι αιχμάλωτοι πολέμου δικαιούνται ασυλίας στρατιώτη και δεν πρέπει να διώκονται για συμμετοχή σε εχθροπραξίες. Επομένως, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις ουκρανικές αρχές για να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση οποιουδήποτε Βρετανού υπηκόου που υπηρέτησε στην Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και οι οποίοι κρατούνται ως αιχμάλωτοι πολέμου».

Πηγή: Ria Novosti, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...