Ουκρανία: Στο υπουργείο Εξωτερικών θα κληθεί ο Ούγγρος πρεσβευτής για τις «απαράδεκτες δηλώσεις» του ‘Ορμπαν

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών θα καλέσει τον πρεσβευτή της Ουγγαρίας για να διαμαρτυρηθεί για τις «εντελώς απαράδεκτες» δηλώσεις που έκανε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ ‘Ορμπαν για την Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το Κίεβο.

Η ανακοίνωση αυτή σηματοδοτεί μια νέα επιδείνωση στις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Η Ουγγαρία έχει επικρίνει επανειλημμένα τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας, λέγοντας ότι δεν κατάφεραν να αποδυναμώσουν ουσιαστικά τη Μόσχα, ενώ κινδυνεύουν να καταστρέψουν την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών ‘Ολεγκ Νικολένκο, σε μήνυμά του στο Facebook, δήλωσε ότι ο ‘Ορμπαν είπε σε δημοσιογράφους ότι η Ουκρανία είναι «ουδέτερη ζώνη» και τη συνέκρινε με το Αφγανιστάν. «Τέτοιου είδους δηλώσεις είναι εντελώς απαράδεκτες. Η Βουδαπέστη συνεχίζει μια εσκεμμένη πορεία με στόχο να καταστρέψει τις ουγγρο-ουκρανικές σχέσεις», πρόσθεσε.

«Ο Ούγγρος πρεσβευτής θα κληθεί στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών για μια ειλικρινή συζήτηση. Επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να λάβουμε άλλα μέτρα ως απάντηση» είπε ο Νικολένκο.

Βέτο αν επιβληθούν κυρώσεις στην Rosatom

Η Ουγγαρία θα ασκήσει βέτο σε οποιεσδήποτε κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας που θα αφορούν την πυρηνική ενέργεια, δήλωσε σήμερα ο Όρμπαν, μιλώντας στον κρατικό ραδιοσταθμό της χώρας.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει από την ΕΕ να περιλάβει τη ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom στις κυρώσεις, όμως η Ουγγαρία, η οποία διαθέτει ένα ρωσικής κατασκευής πυρηνικό σταθμό τον οποίο σχεδιάζει με τη Rosatom να επεκτείνει, έχει μπλοκάρει την κίνηση αυτή.

Ο ‘Ορμπαν δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η Ουγγαρία θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε κύρωση της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας που πλήττει την πυρηνική ενέργεια. Η Ουγγαρία διαθέτει έναν πυρηνικό σταθμό ρωσικής κατασκευής, το οποίον σχεδιάζει να επεκτείνει.

ΕΕ και ΗΠΑ δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Rosatom μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο ουγγρικός πυρηνικός σταθμός του Πακς έχει τέσσερις μικρούς ρωσικής κατασκευής αντιδραστήρες VVER 440 με συνολική δυνατότητα παραγωγής περίπου 2.000 μεγαβάτ, οι οποίοι τέθηκαν σε λειτουργία το διάστημα από το 1982 ως το 1987. Ο εν λόγω σταθμός παράγει περίπου τη μισή ενέργεια που καταναλώνεται στην Ουγγαρία και παίρνει το πυρηνικό του καύσιμο από τη Ρωσία.

Βάσει μιας συμφωνίας που υπογράφηκε το 2014 με τη Ρωσία, η Ουγγαρία έχει στόχο να επεκτείνει το σταθμό του Πακς με δύο ρωσικής κατασκευής αντιδραστήρες VVER με ικανότητα παραγωγής 1,2 γιγαβάτ ο καθένας.

«Η Δύση βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία»

«Εάν η επερχόμενη ρωσική εαρινή επίθεση είναι επιτυχής, τότε το ερώτημα για τις χώρες του ΝΑΤΟ θα είναι: πρέπει να στείλουν στρατιώτες να πολεμήσουν για την Ουκρανία; Αυτό δεν πιστεύει ο αμερικανικός λαός, αλλά είναι στο μυαλό ενός αυξανόμενου αριθμού Ευρωπαίων των οποίων οι χώρες θα καταστραφούν εάν ο πόλεμος εξαπλωθεί», είπε στην ίδια συνέντευξη ο Όρμπαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πραγματικότητα είναι ότι η Δύση «βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία και κάθε μέρα προχωρά παραπέρα σε αυτό».

«Πολλοί Δυτικοί έχουν αυταπάτες για το τι πραγματικά συμβαίνει και τι θα μπορούσε να συμβεί. Η Δύση μπορεί να πιστεύει ότι δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά καθώς στέλνει όλο και περισσότερα όπλα και πλησιάζει στην πραγματική στρατιωτική επέμβαση, οι δυτικοί ηγέτες παίζουν εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι με τον εαυτό μας, με τη Ρωσία και με το δυτικό κοινό», είπε ο Όρμπαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Ria Novosti

Δείτε ακόμα...