Συνεχίζονται τα ιμπεριαλιστικά παζάρια, οι δηλώσεις ηγετών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για ένταση των προετοιμασιών για γενικευμένη σύγκρουση αλλά προφανώς και ο θάνατος στο σφαγείο της Ουκρανίας, που ο το αίμα των λαών συνεχίζει να ρέει αμείωτο και την Ρωσία να συνεχίζει την κατάκτηση περιοχών.
Στον απόηχο της χθεσινής πολεμικής συνόδου του Λονδίνου ο πολεμοκάπηλος σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Κ. Στάρμερ, μιλώντας σε βουλευτές ήταν για ακόμα μια φορά ξεκάθαρος λέγοντας ότι η με μακρά ιστορία σφαγιασμού των λαών όπου γης, Μ. Βρετανία, πρέπει να «διαδραματίσει ηγετικό ρόλο» στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία. Πως θα το κάνει αυτό; «Με στρατεύματα στο έδαφος και αεροπλάνα στον αέρα», όπως είπε ξανά σήμερα.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, που όπου σταθεί και όπου βρεθεί τοποθετεί τα «πυρηνικά όπλα» της Γαλλίας ως βασικό ζήτημα για την προώθηση των συμφερόντων της γαλλικής αστικής τάξης στο φόντο κλιμάκωσης των ανταγωνισμών και με τις ΗΠΑ, δήλωσε στη Le Figaro πως Γαλλία και Βρετανία θέλουν να συζητήσουν με τις ΗΠΑ μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας ενός μήνα που θα αφορά τις επιθέσεις από αέρος στη θάλασσα και σε ενεργειακές υποδομές.
Η Μ. Βρετανία έσπευσε ουσιαστικά να μην υιοθετήσει τις παραπάνω λεπτομέρειες με τον υφυπουργό Άμυνας της χώρας, Λουκ Πόλαρντ, να δηλώνει ότι «Πολλά ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι, με την επιφύλαξη πιο ενδελεχών συζήτήσεων με τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους εταίρους, όμως μια εκεχειρία διάρκειας ενός μήνα δεν αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας» ο Βρετανός υφυπουργός Άμυνας Λουκ Πόλαρντ.
Σε κάθε περίπτωση ο Μακρόν για ακόμα μια φορά ανέδειξε ότι η ιμπεριαλιστική ειρήνη, στην εποχή της μάχης για την πρωτοκαθεδρία για στο ιμπεριαλιστικό σύστημα με εξέλιξη ένα μοίρασμα του κόσμου πάνω στο αίμα των λαών, σημαίνει προετοιμασία για ένα γενικευμένο μακελειό. Είπε, δηλαδή, πως «Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει βραχυπρόθεσμα 200 δισεκατομμύρια ευρώ σε αμυντικούς εξοπλισμούς και κάθε χώρα να αυξήσει μεσοπρόθεσμα τις αμυντικές δαπάνες της σε 3-3,5% του ΑΕΠ τους. Επίσης, ο ίδιος ισχυριζόμενος ότι απαιτείται χρόνος για την πλήρη πολεμική προετοιμασία της Ευρώπης ώστε να μπορεί να «αυτονομηθεί από τις ΗΠΑ» είπε ότι ως τότε, οι ΗΠΑ είναι «αναπόσπαστο μέρος της ασφάλειας της ευρωπαϊκής ηπείρου».
Το «μέλλον» του Ζελένσκι και οι μπίζνες των κολοσσών ως «εγγυήσεις ασφαλείας» αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων
Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ γίνονται συνεχής αναφορές για το «μέλλον» του Ζελένσκι αλλά και την παροχή «βοήθειας» εκ μέρους των ΗΠΑ στο καθεστώς του. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τους ΝΥΤ προγραμματίζεται συνάντηση μεταξύ του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μ. Ρούμπιο και του ΥΠΑΜ, Χετσγκεθ, όπου θα εξεταστεί η διακοπή της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης στην Ουκρανία.
Ο Τραμπ έχει κάνει επίσης μια σειρά σχετικές αναρτήσεις στα προσωπικά του social. Συγκεκριμένα, με βάση μια δήλωση του Ζελένσκι ότι «το τέλος του πολέμου με την Ρωσία απέχει πάρα μα πάρα πολύ» έγραψε ότι οι ΗΠΑ «δεν θα το ανέχονται για πολύ ακόμα».
Μιλώντας ο ίδιος για το μέλλον του, ο Ζελένσκι δήλωσε σε βρετανικά μέσα πως «Δεν θα είναι εύκολο να αντικατασταθώ» γιατί «Δεν πρόκειται απλώς για τη διεξαγωγή εκλογών, θα έπρεπε επίσης να με εμποδίσουν να είμαι υποψήφιος και αυτό θα ήταν λίγο πιο περίπλοκο». Στο ίδιο πλαίσιο επανέλαβε ότι «Αν υπάρχει το ΝΑΤΟ και το τέλος του πολέμου, αυτό θα σημαίνει ότι ολοκλήρωσα την αποστολή μου».
Όσον αφορά την περιβόητη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες αλλά και άλλες «κρίσιμες υποδομές» της Ουκρανίας με τις ΗΠΑ – τις οποίες διεκδικούν ουσιαστικά και η ΕΕ με την Μ. Βρετανία, με αποτέλεσμα αυτό το απαύγασμα «δυτικών αξιών» πάνω στο αιματοκύλισμα των λαών – ο Ζελένσκι και μετά το διώξιμο του από τον Λευκό Οίκο την Παρασκευή ισχυρίστηκε εκ νέου πως είναι έτοιμος να την υπογράψει αυτή την συμφωνία.
Αξίζει να αναφερθεί πως ο Τραμπ όσον αφορά την συμφωνία, δηλαδή την παραχώρηση προς εκμετάλλευση στους αμερικανικούς κολοσσούς υποδομών και ορυκτών αξίας εκατοντάδων δισ., αναδημοσιεύοντας ένα σχετικό κείμενο στον προσωπικό του λογαριασμό στο TruthSocial, αφήνει να εννοηθεί πως αποτελεί ταυτόχρονα και «εγγύηση ασφαλείας». Αυτό γιατί όπως γράφεται στο κείμενο η Ρωσία δεν θα τολμούσε επιθέσεις στην Ουκρανία γιατί αυτό θα έθετε σε κίνδυνο το προσωπικό των ΗΠΑ και τις επιχειρήσεις που θα βρίσκονται στη χώρα.