Ουκρανία: Ζητά ακόμα μεγαλύτερες παραδόσεις βαρέων όπλων

Τα Γερμανικά αυτοκινούμενα πυροβόλα Panzerhaubitzen 2000 howitzers
Φώτο Αρχείου / Τα Γερμανικά αυτοκινούμενα πυροβόλα Panzerhaubitzen 2000 howitzers / Πηγή: TWITTER

Η Ουκρανία ζητά από τη Δύση ακόμα μεγαλύτερες και πιο γρήγορες παραδόσεις βαρέων όπλων. Την ίδια στιγμή οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται ότι σταδιακά κερδίζουν έδαφος στο πεδίο, στα ανατολικά και στα νότια. Η κριτική του Κιέβου για «καθυστερήσεις» στη στρατιωτική στήριξη εστιάζει ιδιαίτερα στη Γερμανία, αντανακλώντας από άλλη μια πλευρά τις προαναφερθείσες ευρωατλαντικές αντιθέσεις.

Σύμφωνα με γερμανικά και ιταλικά δημοσιεύματα – που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές – ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ντράγκι σχεδιάζουν κοινή επίσκεψη στο Κίεβο. Να σημειωθεί ότι οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας δεν έχουν επισκεφτεί την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Ενόψει της πιθανής επίσκεψης, ο δήμαρχος Κιέβου Β. Κλίτσκο ζήτησε μεγαλύτερη υποστήριξη από τα τρία ισχυρά κράτη της ΕΕ, περισσότερα προηγμένα όπλα και πυρομαχικά, καθώς και κυρώσεις στη Ρωσία «το συντομότερο δυνατόν».

Το Κίεβο διαμαρτύρεται ότι το Βερολίνο αργεί να ανταποκριθεί στα αιτήματά του για στρατιωτική υποστήριξη. Οπως είπε ο Κλίτσκο, ο στρατός τον ενημέρωσε ότι το υλικό που είχε υποσχεθεί η Γερμανία έχει αρχίσει να φτάνει αλλά οι ποσότητες δεν είναι αυτές που αναμένονταν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν έχει σκοπό να ανακτήσει όλα τα εδάφη που ανήκαν άλλοτε στη Ρωσία. «Δεν θα σταματήσει στο Κίεβο, ούτε στα σύνορα της Πολωνίας. Θα φτάσει μέχρι εκεί που θα του επιτρέψουμε», δήλωσε. «Ο πόλεμος θα φτάσει στην πόρτα της Γερμανίας».

Πιο «καθαρή» θέση ζήτησε από τον Γερμανό καγκελάριο και ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι, καλώντας το Βερολίνο να μην αναζητεί ισορροπία ανάμεσα στη σχέση του με την Ουκρανία και σε αυτή με τη Ρωσία: «Χρειαζόμαστε ο καγκελάριος Σολτς να μας καθησυχάσει ότι η Γερμανία υποστηρίζει την Ουκρανία. Αυτός και η κυβέρνησή του πρέπει να αποφασίσουν».

Ο Ζελένσκι διαμαρτυρήθηκε επίσης για το γεγονός ότι «η Γερμανία άρχισε παραδόσεις όπλων αργότερα από τις γειτονικές μας χώρες», αλλά και ότι στην αρχή Γερμανία και Γαλλία υποστήριζαν την Ουκρανία μόνο πολιτικά και ρητορικά.

Από την πλευρά του ο Σολτς απέρριψε τις επικρίσεις και διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία θα παραδώσει όλα τα όπλα που έχει εγκρίνει, υπενθυμίζοντας πως «πρόκειται για βαρύ οπλισμό» και πως Ουκρανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύονται στη Γερμανία για τον χειρισμό τους.

Εκτός από άρματα μάχης και οβίδες, ο Γερμανός καγκελάριος υποσχέθηκε πρόσφατα το σύστημα αεράμυνας «Iris-T» και 4 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, μόνο «ελαφρά» όπλα και πυρομαχικά έχουν φτάσει στην Ουκρανία.

Οι αντιθέσεις εντός Ευρωένωσης εντείνονται και για το θέμα της υποψηφιότητας της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ. Το κατά πόσο θα αποδοθεί στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας θα αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 23 και 24 Ιούνη, όπως θα συμβεί και σχετικά με τις ενταξιακές προοπτικές Μολδαβίας και Γεωργίας. Πάντως τα κράτη – μέλη φαίνεται να συμφωνούν ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στο να λάβει η ΕΕ τη «μερίδα του λέοντος» στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και ευρωπαϊκά κεφάλαια να βρουν εκεί διέξοδο.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντ. Κόστα, η ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθεί στην παροχή άμεσης βοήθειας στην Ουκρανία αντί να εμπλέκεται σε «νομικές συζητήσεις» για την υποψηφιότητα της χώρας. Το καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ δεν θα λύσει τα επείγοντα προβλήματα της Ουκρανίας, είπε, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν «ψευδείς προσδοκίες» και να αναδειχθούν οι διαφωνίες εντός του ευρωενωσιακού μπλοκ.

Ο Κόστα τάχθηκε υπέρ της «ευρωπαϊκής προοπτικής» της Ουκρανίας και στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η κυβέρνησή του θα εστιάσει σε «μια σαφή δέσμευση για την επείγουσα υποστήριξη και την οικοδόμηση μιας μακροπρόθεσμης πλατφόρμας για την υποστήριξη της ανάκαμψης της Ουκρανίας», εξήγησε. «Για αυτήν τη σαφή και άμεση υποστήριξη δεν χρειάζεται να ανοίξουμε αυτήν τη στιγμή μια διαπραγμάτευση ή διαδικασία που θα διαρκέσει πολλά χρόνια», πρόσθεσε.

Υποστήριξε επίσης την πρόταση Μακρόν για μια «Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα», μια πιο «χαλαρή» – και πιο άμεση χρονικά – μορφή σύνδεσης με χώρες – «εταίρους» της ΕΕ.

Ο Εμ. Μακρόν ταξίδεψε χτες στη Ρουμανία. Εκεί επισκέφτηκε τη βάση του ΝΑΤΟ, όπου σταθμεύουν από τα τέλη Φλεβάρη περίπου 500 Γάλλοι στρατιώτες και πρόσφατα η Γαλλία ανέπτυξε εκεί ένα υπερσύγχρονο αμυντικό σύστημα εδάφους – αέρος.

Σήμερα αναμένεται να μεταβεί στη Μολδαβία, όπου θα συζητηθούν και οι ευρωπαϊκές προοπτικές της χώρας, σε μια περίοδο που τόσο η ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ προωθούν εκεί την ανάπτυξη εξοπλισμών τους.

Δείτε ακόμα...