Ουκρανία: «Ζυμώσεις» γύρω από τα πυραυλικά χτυπήματα με ΝΑΤΟικά όπλα στη Ρωσία

Εξοπλισμός του ΝΑΤΟ στο στρατό του Κιέβου, Ουκρανία
Φώτο Αρχείου / Εξοπλισμός του ΝΑΤΟ στο στρατό του Κιέβου

Μπορεί ΗΠΑ και Βρετανία να μην έχουν δώσει ως τώρα το «πράσινο φως» στην Ουκρανία για χτυπήματα με «δυτικούς» πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς βαθιά στη ρωσική ενδοχώρα, ούτε μετά τη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ, στον Λευκό Οίκο την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι προς τα εκεί κινούνται οι αποφάσεις.

Η Μόσχα εντείνει τις απειλές της σε περίπτωση που δεχτεί χτυπήματα με τέτοια ΝΑΤΟικά όπλα, ενώ το Κρεμλίνο σχολίασε πως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλοι «σύμμαχοι» ήδη συμμετέχουν στη σύγκρουση καθοδηγώντας χτυπήματα στη Ρωσία και απομένει μόνο αυτό να επισημοποιηθεί. Σχετικά με την «επισημοποίηση», παρέπεμψε στις δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, ότι σε αυτήν την περίπτωση οι χώρες του ΝΑΤΟ θα βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία και επιπλέον θα έχει αλλάξει «η ίδια η φύση της σύγκρουσης».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, απευθύνει εδώ και μήνες έκκληση στους «συμμάχους» του ΝΑΤΟ να επιτρέψουν στο Κίεβο να εκτοξεύει «δυτικούς» πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στόχων βαθιά μέσα στη Ρωσία, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων αμερικανικούς πυραύλους ATACMS και ευρωπαϊκούς «Storm Shadow» (SCALP-EG). Οι πύραυλοι «Storm Shadow» κατασκευάζονται από μια εταιρεία που ελέγχεται από βρετανικά, γαλλικά και ιταλικά συμφέροντα, ενώ ορισμένα από τα εξαρτήματά τους είναι αμερικανικής κατασκευής, γεγονός που δίνει και στις τέσσερις χώρες δικαίωμα βέτο στη χρήση τους.

Παρά την έλλειψη επίσημων ανακοινώσεων πάντως, από την αρχή της περασμένης βδομάδας, βρετανικές πηγές επιμένουν ότι ΗΠΑ και Βρετανία έχουν αποφασίσει να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, αλλά δεν είναι ακόμη πρόθυμες να το ανακοινώσουν.

Μετά τη λήξη της συνάντησης με τον Μπάιντεν, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η συνάντηση δεν είχε σκοπό τη λήψη μιας απόφασης συγκεκριμένα για τη χρήση των πυραύλων «Storm Shadow» στην Ουκρανία και ότι οι δύο ηγέτες είχαν «μια μακρά και παραγωγική συζήτηση σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένων της Ουκρανίας, της Μέσης Ανατολής και του Ινδο-Ειρηνικού».

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία για την παροχή θανατηφόρων όπλων από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία».

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα επικρατήσει στον πόλεμο με την Ουκρανία», δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι δεν αποδέχεται πως αν η Ουκρανία χρησιμοποιήσει πυραύλους «δυτικής» κατασκευής για να βομβαρδίσει στόχους εντός της Ρωσίας, αυτό θα ισοδυναμεί με πόλεμο του ΝΑΤΟ με τη Μόσχα.

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να επιταχύνουν τη διαδικασία και να επιτρέψουν στο Κίεβο να κάνει τον πόλεμο «πιο δύσκολο για τη Ρωσία». Οι Ουκρανοί «είναι έντονα απογοητευμένοι που το Κρεμλίνο είναι σε θέση να εξαπολύει θανατηφόρες πυραυλικές επιθέσεις σε ολόκληρη την Ουκρανία, ενώ δεν μπορούν να στοχεύσουν τοποθεσίες στη Ρωσία, επειδή τα διαθέσιμα όπλα κατασκευάζονται στη Δύση και μέχρι τώρα οι δυτικές κυβερνήσεις δεν έχουν εγκρίνει τέτοια χρήση».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους «Sunday Times», ο πρώην πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον και 5 πρώην υπουργοί Αμυνας της Βρετανίας (Γκραντ Σπας, Μπεν Γουάλας, Γκ. Ουίλιαμσον, Πένι Μόρντοντ και Λίαμ Φοξ) έχουν παροτρύνει τον Στάρμερ να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους, ακόμη και χωρίς το «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ. Προειδοποιούν ότι «περαιτέρω καθυστέρηση θα ενθαρρύνει τον Πρόεδρο Πούτιν».

Μεντβέντεφ: «Θα ισοπεδωθεί το Κίεβο»

Ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, δήλωσε το Σάββατο ότι η Ρωσία μπορεί να καταστρέψει την ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, με μη πυρηνικά όπλα ως απάντηση στη χρήση «δυτικών» πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία.

Οπως επισήμανε, η Μόσχα έχει ήδη τυπικά τους λόγους για να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα μετά την εισβολή της Ουκρανίας στη ρωσική περιοχή Κουρσκ, αλλά μπορεί αντ’ αυτού να χρησιμοποιήσει κάποιες από τις νέες τεχνολογίες όπλων της για να μετατρέψει το Κίεβο σε «μια τεράστια, διαλυμένη περιοχή όταν εξαντληθεί η υπομονή της».

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Β. Νεμπένζια, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι αν «δυτικές» χώρες επιτρέψουν στην Ουκρανία να πραγματοποιήσει πλήγματα μεγάλης εμβέλειας στη Ρωσία, τότε οι χώρες του ΝΑΤΟ «θα διεξάγουν απευθείας πόλεμο με τη Ρωσία».

«Το ΝΑΤΟ θα είναι άμεσο μέρος στις εχθροπραξίες εναντίον μιας πυρηνικής δύναμης. Νομίζω ότι δεν πρέπει να το ξεχνάτε αυτό και να σκεφτείτε τις συνέπειες», τόνισε.

Συνάντηση Μπάιντεν – Ζελένσκι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Τελικά ανακοινώθηκε η συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ με τον Ουκρανό ομόλογό του στα τέλη Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στη συνάντηση αυτή ο Ζελένσκι σκοπεύει να παρουσιάσει στον Μπάιντεν ένα σχέδιο «τερματισμού του πολέμου» με «νίκη της Ουκρανίας» – κάτι που απέχει ωστόσο από τις τρέχουσες εξελίξεις στο πεδίο.

Ο Μπάιντεν ανυπομονεί να συζητήσει την πολεμική στρατηγική της Ουκρανίας με τον Ζελένσκι, είναι «αποφασισμένος» να χρησιμοποιήσει το υπόλοιπο της θητείας του για «να φέρει την Ουκρανία στην καλύτερη δυνατή θέση για να νικήσει» και η Ουάσιγκτον εργάζεται για ένα «ουσιαστικής σημασίας» νέο στρατιωτικό πακέτο, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

«Χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την επιτυχία σε αυτόν τον πόλεμο και αυτό λέει ο Πρόεδρος Ζελένσκι ότι φέρνει, οπότε ανυπομονούμε πολύ να καθίσουμε και να το συζητήσουμε», είπε, προσθέτοντας ότι μια επικείμενη κατάληψη της πόλης Ποκρόφσκ στην ανατολική Ουκρανία προκαλεί «ιδιαίτερη ανησυχία». Η κατάληψη αυτού του συγκοινωνιακού κόμβου θα μπορούσε να επιτρέψει στη Μόσχα να ανοίξει νέες γραμμές επίθεσης και να περιπλέξει την ουκρανική εφοδιαστική αλυσίδα.

Σχετικά με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, που ζητά το Κίεβο για να πλήξει βαθύτερα στο ρωσικό έδαφος, ο Σάλιβαν σημείωσε ότι το θέμα αποτελεί αντικείμενο «έντονων διαβουλεύσεων» μεταξύ «συμμάχων και εταίρων» και θα συζητηθεί επίσης μεταξύ Μπάιντεν και Ζελένσκι.

Μέτωπο κατά του «στρατοπέδου» Ρωσίας – Β. Κορέας – Ιράν

Παράλληλα εντείνεται το μέτωπο του ΝΑΤΟ κατά του «στρατοπέδου» Ρωσίας – Β. Κορέας – Ιράν, αλλά και της Κίνας.

Μεταξύ των «συμμάχων» της Μόσχας, η Βόρεια Κορέα αντιπροσωπεύει «το μεγαλύτερο πρόβλημα» για το Κίεβο, «επειδή με τον όγκο των στρατιωτικών προϊόντων που προμηθεύουν, επηρεάζουν ουσιαστικά την ένταση των μαχών», σημείωσε ο αρχηγός της ουκρανικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, GUR, Κ. Μπουντάνοφ, μιλώντας σε Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική της Γιάλτας που διεξάγεται στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Οι αρχές της Βόρειας Κορέας «παρέχουν τεράστιους όγκους πυρομαχικών πυροβολικού (…) Αυτό είναι κρίσιμο για εμάς», δήλωσε ο Μπουντάνοφ, προσθέτοντας ότι παρέχουν και βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά σε μικρότερη ποσότητα.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Conflict Armament Research με έδρα τη Βρετανία, αναλύσεις από συντρίμμια αποδεικνύουν ότι «πύραυλοι που παράγονται φέτος στη Βόρεια Κορέα χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία».

Ο Μπουντάνοφ τόνισε παράλληλα ότι η Ρωσία έχει κλιμακώσει τη σύγκρουση, καθώς έχει «σημειώσει σημαντική πρόοδο» στην παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων «Iskander-Μ» που χρησιμοποιούνται «μαζικά» και έχει πολλαπλασιάσει τον αριθμό των εναέριων βομβών ολίσθησης.

Στο μεταξύ, την περασμένη βδομάδα οι ΗΠΑ, η Βρετανία και σύμμαχοί τους «αποκάλυψαν» ότι το Ιράν προμηθεύει τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους για το μέτωπο στην Ουκρανία. Τώρα, ΗΠΑ και Βρετανία «ανησυχούν ολοένα και περισσότερο» ότι «σε αντάλλαγμα» η Ρωσία μοιράζεται με το Ιράν μυστικές πληροφορίες και τεχνολογία που θα μπορούσαν να το φέρουν πιο κοντά στη δυνατότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων, μετέδωσε το πρακτορείο «Bloomberg».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, υπονόησε ότι η Ρωσία ανταλλάσσει πυρηνική τεχνολογία με την Τεχεράνη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο την περασμένη βδομάδα, κατά την οποία είπε ακόμη ότι η Μόσχα έλαβε ένα φορτίο με ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους «Fath-360».

Το Ιράν επιμένει ότι δεν επιδιώκει να παράξει πυρηνικά όπλα, αν και υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να τα κατασκευάσει ως απάντηση στην κλιμάκωση της σύγκρουσης με το Ισραήλ.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αρακτσί, δήλωσε ότι η Τεχεράνη είναι ανοιχτή σε διπλωματικές συζητήσεις για την επίλυση διαφορών, αλλά όχι υπό το καθεστώς «απειλών και πιέσεων», μετά την επιβολή κυρώσεων από ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία κατά του ιρανικού αεροπορικού κλάδου.

Ο Αρακτσί ισχυρίστηκε ότι η Τεχεράνη δεν έχει παραδώσει κανέναν βαλλιστικό πύραυλο στη Ρωσία.

Εκατοντάδες αναχαιτίσεις πάνω από τη Βαλτική

Εκατοντάδες αναχαιτίσεις πάνω από ένα άλλο καυτό ιμπεριαλιστικό μέτωπο, τη Βαλτική Θάλασσα, σημειώνονται κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, το 2023 αναχαιτίστηκαν συνολικά 300 ρωσικά αεροσκάφη, τα περισσότερα εκ των οποίων στην περιοχή της Βαλτικής.

Γερμανικά μαχητικά αεροσκάφη αναχαίτισαν χτες δύο ρωσικά μαχητικά πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, απογειώθηκαν μαχητικά σκάφη τύπου «Eurofighter» από τη βάση του Λιελβάρντε της Λετονίας, όταν η ειδική ομάδα συναγερμού στο γερμανικό κρατίδιο Μεκλεμβούργο – Δυτική Πομερανία εντόπισε ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος το οποίο πετούσε χωρίς σχέδιο πτήσης και σύστημα επικοινωνίας transponder.

Τα γερμανικά «Eurofighter» ανακάλυψαν τελικά έναν ρωσικό «κυνηγό υποβρυχίων» TU-142 και ένα συνοδευτικό μαχητικό αεροσκάφος SU-30 Flanker-H.

Δείτε ακόμα...