Ουκρανία:«Εγγυήσεις Ασφαλείας», ακόμα και αποστολή στρατευμάτων από ΝΑΤΟικά κράτη

Σημείο καμπής στην παραπέρα κλιμάκωση αναμένεται να είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη στο Βίλνιους

Σε νέα διάσταση κλιμάκωσης, με τραγικές συνέπειες για τους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας και μεγάλους κινδύνους για όλους τους λαούς της Ευρώπης, μπαίνει η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι «προειδοποιήσεις» και επισημάνσεις του πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ ότι ορισμένα κράτη της λυκοσυμμαχίας στην Ανατολική Ευρώπη σκέφτονται ακόμη και την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, είναι πολύ ενδεικτικές για τον σφοδρό γεωπολιτικό ανταγωνισμό στην περιοχή και για τα όσα έπονται.

Εξάλλου, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλη αναμένεται να είναι καθοριστική για την ντε φάκτο ΝΑΤΟποίηση της Ουκρανίας, αλλά και για τον δρόμο προς την ένταξή της, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο τους κινδύνους για μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ρωσίας.

Η νέα διάσταση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης αποτυπώνεται στην καταστροφή του μεγάλου φράγματος στη Νόβα Καχόβκα με τις σοβαρές συνέπειες, στην ανατίναξη του αγωγού αμμωνίας Τολιάτι – Οδησσός, στην ένταση των μαχών σε ανατολική και νότια Ουκρανία, στις εντεινόμενες επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος και μια ενδεχόμενη «σκληρή απάντηση» από τη Μόσχα.«Εγγυήσεις ασφαλείας», ένταξη στο ΝΑΤΟ και στρατεύματα στο πεδίο

Οπως αποκάλυψε ο πρώην γγ του ΝΑΤΟ Αντερς Ράσμουσεν, σύμβουλος πλέον του Ουκρανού Προέδρου, Β. Ζελένσκι, και βασικός εμπνευστής της ουκρανικής «φόρμουλας ειρήνης» 10 σημείων, μια ομάδα κρατών του ΝΑΤΟ εμφανίζεται πρόθυμη να αναπτύξει στρατεύματα στην Ουκρανία εάν τα υπόλοιπα κράτη – μέλη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δεν παράσχουν απτές «εγγυήσεις ασφαλείας» στο Κίεβο και συγκεκριμένη προοπτική ένταξης στη λυκοσυμμαχία, στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλη στο Βίλνιους.

Ο Ράσμουσεν, ενεργώντας ως επίσημος σύμβουλος του Ζελένσκι σχετικά με τη θέση της Ουκρανίας σε μια μελλοντική «ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας», έχει περιοδεύσει σε Ευρώπη και ΗΠΑ για να βολιδοσκοπήσει διαθέσεις ενόψει της κρίσιμης Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Προειδοποίησε ότι «αν το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να συμφωνήσει σε μια ξεκάθαρη πορεία προς τα εμπρός για την Ουκρανία, υπάρχει σαφής πιθανότητα ορισμένες χώρες μεμονωμένα να αναλάβουν δράση. Γνωρίζουμε ότι η Πολωνία είναι απόλυτα δεσμευμένη στην παροχή συγκεκριμένης βοήθειας στην Ουκρανία. Και δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο η Πολωνία να εμπλακεί ακόμα πιο σθεναρά σε εθνική βάση και να ακολουθηθεί από τα κράτη της Βαλτικής, ίσως συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να στείλουν στρατεύματα στο πεδίο».

Σύμφωνα με τον Ράσμουσεν, τα κράτη αυτά δεν θα επέτρεπαν η μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ να παραμείνει εκτός ημερήσιας διάταξης στο Βίλνιους, απαντώντας ουσιαστικά στις δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ότι η παροχή «εγγυήσεων ασφαλείας» θα είναι μεν στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, αλλά, σύμφωνα με το άρθρο 5, το ΝΑΤΟ παρέχει «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» μόνο στα πλήρη μέλη.

Καθώς βέβαια η ντε φάκτο NATOποίηση της Ουκρανίας προχωρά στην πράξη, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Τζουλιάν Σμιθ, επισήμανε από την πλευρά της ότι «εξετάζουμε μια σειρά επιλογών για να σηματοδοτήσουμε πως η Ουκρανία προχωρά στη σχέση της με το ΝΑΤΟ».

«Νομίζω ότι οι Πολωνοί θα εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να πάνε και να συγκροτήσουν έναν “συνασπισμό προθύμων“, αν η Ουκρανία δεν πάρει τίποτα στο Βίλνιους», είπε ο Ράσμουσεν, για να προσθέσει ότι θα ήταν «απολύτως νόμιμο» για το Κίεβο να ζητήσει τέτοια στρατιωτική βοήθεια.

Ο ίδιος είπε ακόμα ότι είναι επιτακτική ανάγκη η Ουκρανία να λάβει γραπτές «εγγυήσεις ασφαλείας», κατά προτίμηση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ. Αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν την ανταλλαγή πληροφοριών, την κοινή στρατιωτική εκπαίδευση στην Ουκρανία, την ενισχυμένη παραγωγή πυρομαχικών, τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ και την προμήθεια επαρκών βαρέων όπλων για να αποτραπεί μια περαιτέρω επίθεση της Ρωσίας.

Ωστόσο, επανέλαβε, οι «εγγυήσεις ασφαλείας» δεν θα είναι αρκετές: «Εχω μιλήσει με αρκετούς ηγέτες της Ανατολικής Ευρώπης και υπάρχει μια ομάδα σκληροπυρηνικών συμμάχων, που θέλουν τουλάχιστον μια σαφή πορεία για την Ουκρανία προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ», αν όχι πρόσκληση για ένταξη, «να αναφερθεί η πιθανότητα να δοθεί πρόσκληση στη Σύνοδο Κορυφής στην Ουάσιγκτον το επόμενο έτος».

«Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό θα ήταν απογοήτευση για την Ουκρανία», είπε.

Απέρριψε το επιχείρημα ότι στην Ουκρανία δεν μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για ένταξη στο ΝΑΤΟ προτού τελειώσει ο πόλεμος, λέγοντας ότι αυτό θα έδινε στη Μόσχα «δικαίωμα βέτο».

Οι Πρόεδροι της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, της Πολωνίας, Αντρ. Ντούντα, και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Ολ. Σολτς, θα συντονίσουν τη στρατιωτική βοήθεια και τις «εγγυήσεις ασφαλείας» που θα παράσχουν στην Ουκρανία τη Δευτέρα στο Παρίσι, στο πλαίσιο του «Τριγώνου της Βαϊμάρης», ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (29 – 30 Ιούνη). Ο Γάλλος Πρόεδρος ζητεί να δοθούν ισχυρές «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία στη Σύνοδο Κορυφής, εν αναμονή της ένταξής της μετά το τέλος του πολέμου.Δνείπερος – Καταστροφή φράγματος: Τρομακτικές συνέπειες για ανθρώπους και περιβάλλον

Το γεγονός ότι η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία γίνεται όλο και πιο βάναυση για τον ουκρανικό λαό, όλο και πιο επικίνδυνη για τους λαούς της Ευρώπης, αποτυπώνει η καταστροφή του φράγματος του Δνείπερου στη Νόβα Καχόβκα, ενώ στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται και ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια.

Η μεγάλη ανθρωπιστική και περιβαλλοντική καταστροφή αρχίζει να αποκαλύπτεται μετά την ανατίναξη του φράγματος, ενώ όλο το εύρος των τρομερών συνεπειών αναμένεται να φανερωθεί τις επόμενες βδομάδες. Ενδεικτικές της αγριότητας του ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι και οι αλληλοκατηγορίες πως συνεχίστηκαν τα εκατέρωθεν εχθρικά πυρά κατά τη διάρκεια της διάσωσης των πλημμυροπαθών…

Τουλάχιστον 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ρωσικά εδάφη και περισσότεροι από 5.800 έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, περίπου άλλοι 2.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από το τμήμα στη δεξιά όχθη του Δνείπερου που ελέγχει η Ουκρανία, ενώ χιλιάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει. Χιλιάδες ζώα στο Εθνικό Πάρκο Αγριας Φύσης Nizhnedniprovsky έχουν σκοτωθεί και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι τεράστιο.

Το νερό μεταφέρει επίσης νάρκες που είχαν τοποθετηθεί και τις ωθεί να εκραγούν. Αλλοι μεγάλοι κίνδυνοι προκύπτουν από τα πλωτά ορυχεία, όπως και από την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών και επικίνδυνων χημικών ουσιών στα νερά της πλημμύρας.

Εξάλλου, η Ουκρανία μπορεί να χάσει αρκετά εκατομμύρια τόνους καλλιεργειών λόγω των πλημμυρών, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας: «Χωρίς πηγή παροχής νερού είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν λαχανικά. Σιτηρά και ελαιούχοι σπόροι θα καλλιεργηθούν χρησιμοποιώντας ένα εκτεταμένο μοντέλο με χαμηλές αποδόσεις».

Σε δεύτερο χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι απειλούνται να μείνουν χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό, καθώς το φράγμα τροφοδοτεί όλη την επαρχία της Χερσώνας, αλλά και την Κριμαία.

Η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Ουκρανίας ισχυρίστηκε την Παρασκευή ότι υπέκλεψε ένα τηλεφώνημα που αποδεικνύει ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανατίναξαν τον υδροηλεκτρικό σταθμό και το φράγμα Καχόβκα στη Χερσώνα, σύμφωνα με το «Ρόιτερς». Παράλληλα, δημοσίευσε ένα ηχητικό απόσπασμα διάρκειας ενάμισι λεπτού της εν λόγω συνομιλίας στο κανάλι της στο «Telegram».

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, δήλωσε την Παρασκευή ότι «όλα δείχνουν» πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την καταστροφή του φράγματος. «Το φράγμα δεν βομβαρδίστηκε. Καταστράφηκε από εκρηκτικά που είχαν εγκατασταθεί στις περιοχές όπου βρίσκονται οι τουρμπίνες. Αυτή η περιοχή είναι υπό ρωσικό έλεγχο», είπε.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της ρωσικής διοίκησης της Νόβα Καχόβκα, Βλ. Λεόντιεφ, κατήγγειλε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα χτυπούσαν για πάνω από έξι μήνες τον υδροηλεκτρικό σταθμό Καχόβκα (HPP) πριν πραγματοποιήσουν το τελευταίο καταστροφικό χτύπημα στις 6 Ιούνη.

«Εκτελούσαν πτήσεις με drones πάνω από την περιοχή και ήξεραν πολύ καλά πού θα χτυπούσε κάθε πύραυλος HIMARS, γνώριζαν την κατάσταση του HPP και έκαναν το τελευταίο χτύπημα ακριβώς εναντίον αδύναμων τμημάτων», ισχυρίστηκε ο ίδιος.

Επίσης, κατήγγειλε ότι ο ουκρανικός στρατός άρχισε μαζικούς βομβαρδισμούς του HPP τον Ιούλη του 2022, οι οποίοι «τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη εντάθηκαν σημαντικά».Τα ΝΑΤΟικά άρματα μάχης στο πεδίο της αντεπίθεσης

Τα νέα δυτικά άρματα μάχης και τα οχήματα μάχης της Ουκρανίας που πληρούν τα πρότυπα του ΝΑΤΟ έκαναν την εμφάνισή τους στο πεδίο της μάχης, καθώς στρατιωτικοί αναλυτές δήλωσαν ότι η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση του Κιέβου βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως σημειώνει το «Bloomberg».

Τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης «Leopard» και τα αμερικανικά οχήματα μάχης «Bradley», που προωθούνται προς την πόλη Τόκμακ, στον κατεχόμενο νότο της Ουκρανίας, εμφανίστηκαν σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν από Ρώσους στρατιωτικούς μπλόγκερς.

«Η ουκρανική αντεπίθεση έχει αρχίσει», δήλωσε ο Μπεν Μπάρι, ανώτερος συνεργάτης για τον χερσαίο πόλεμο στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών με έδρα το Λονδίνο. «Από τις 4 Ιούνη οι ουκρανικές δυνάμεις επιτίθενται κατά μήκος της γραμμής του μετώπου. Αυτό αποσκοπεί στο να καθηλώσουν τις ρωσικές δυνάμεις στη θέση τους και να ανιχνεύσουν αδυναμίες», συμπλήρωσε.

Η Ρωσία ανέφερε σφοδρές μάχες κατά μήκος του μετώπου στη νότια και ανατολική Ουκρανία την Παρασκευή, ενώ νωρίτερα δήλωσε ότι απέκρουσε ουκρανική επίθεση σε Ντονέτσκ και Ζαπορίζια.

Η αντεπίθεση της Ουκρανίας αναμένεται τελικά να περιλαμβάνει χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες που εκπαιδεύονται και εξοπλίζονται από τη Δύση. Η Ρωσία, η οποία είχε μήνες να προετοιμάσει τις αμυντικές της γραμμές, λέει ότι έχει αντέξει σε επιθέσεις από την αρχή της βδομάδας. Το Κίεβο μέχρι στιγμής δηλώνει ότι η κύρια προσπάθειά του δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Ρώσοι μπλόγκερς ανέφεραν έντονες μάχες την Παρασκευή στο μέτωπο της Ζαπορίζια κοντά στην πόλη Ορίχιβ, γύρω από το μέσο της «χερσαίας γέφυρας» που συνδέει τη Ρωσία με τη Χερσόνησο της Κριμαίας, που θεωρείται ένας από τους κύριους πιθανούς στόχους της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, σε μια ακόμη επίθεση σε ρωσικό έδαφος, τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από θραύσματα γυαλιού την Παρασκευή όταν ένα drone χτύπησε κτίριο κατοικιών στην πόλη Βορόνεζ της νότιας Ρωσίας, περίπου 180 χλμ. από τα ουκρανικά σύνορα.

Αναδημοσίευση από τον Ριζοσπάστη 10-11 Ιουνίου 2023

Δείτε ακόμα...