Ουκρανικό: Οι ΗΠΑ μιλούν για «ρωσική εισβολή εντός 48 ωρών» συντηρώντας το πολεμικό κλίμα

Συντηρείται επικίνδυνα το πολεμικό κλίμα στην ανατολική Ευρώπη, ως απόρροια της σφοδρής ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στους ευρωατλαντικούς και την Ρωσία, με τις ΗΠΑ να επιμένουν ότι επίκειται «ρωσική εισβολή» και μάλιστα εντός του επομένου 48ωρου.

Η διαδικτυακή έκδοση του αμερικανικού περιοδικού Newsweek, επικαλούμενη αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στη γειτονική χώρα εντός των επόμενων 48 ωρών.

«Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας έχει προειδοποιηθεί ότι η Ρωσία είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει μια εισβολή εντός 48 ωρών με βάση τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ», δήλωσε στο Newsweek Αμερικανός αξιωματούχος με άμεση γνώση.

Πηγή κοντά στην κυβέρνηση του Ζελένσκι επιβεβαίωσε στο Newsweek ότι ελήφθη μια τέτοια προειδοποίηση, αλλά εξέφρασε επιφυλάξεις καθώς, όπως είπε, ήταν η τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα που το Κίεβο λαμβάνει μια τέτοια ενημέρωση από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον πρώτο αξιωματούχο, το Πεντάγωνο θεωρεί ότι η εισβολή θα γίνει από την περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά, αλλά και από τα βόρεια σύνορα με τη Λευκορωσία, και θα περιλαμβάνει -εκτός από χερσαία στρατεύματα- αεροπορικές επιδρομές και πυραύλους κρουζ.

Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από δεύτερο αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η επιχείρηση θα ξεκινήσει με μια επίθεση στον κυβερνοχώρο, ακολουθούμενη από μια χερσαία εισβολή που πιθανότατα θα συμβεί τη νύχτα. Και οι δύο αξιωματούχοι υποστήριξαν, ωστόσο, ότι τα σχέδια της Ρωσίας θα μπορούσαν να αλλάξουν με βάση τις καθημερινές εξελίξεις.

Λίγο αργότερα, αρκετοί ιστότοποι της κυβέρνησης της Ουκρανίας βρέθηκαν εκτός σύνδεσης, ως αποτέλεσμα μιας μαζικής κυβερνοεπίθεσης, όπως δήλωσε ο Μιχαϊλο Φεντόροφ, επικεφαλής του υπουργείου Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας. Η κυβερνοεπίθεση, η οποία επηρέασε επίσης ορισμένες τράπεζες, ξεκίνησε γύρω στις 4 το απόγευμα τοπική ώρα, ο οποίος ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες ούτε για τους στόχους ούτε για το εύρος της ζημιάς.

Μεταξύ των ιστοσελίδων που τέθηκαν εκτός λειτουργίας ήταν αυτές του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, του Υπουργικού Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου (Rada).

Δείτε ακόμα...