Ουρουγουάη: Δέκα χρόνια κάθειρξη σε βασανιστή επί στρατιωτικής δικτατορίας

Οι Ουρουγουανοί διαδηλώνουν κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου στη μνήμη όσων αγνοούνται από την περίοδο της χούντας

Πρώην μέλος της υπηρεσίας πληροφοριών της Ουρουγουάης καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή κάθειρξης 10 ετών για βασανιστήρια και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας (1973-1985), ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη.

Ο Χόρχε Κάρλος Γκούλντεντσοφ Νούνιες καταδικάστηκε για βασανισμούς φυλακισμένων όταν ήταν μέλος της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών (DNII), την περίοδο από το 1974 ως το 1983, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου.

«Ο κατηγορούμενος συμμετείχε σε συστηματικό και συντονισμένο σχέδιο διωγμού αντιπάλων του καθεστώτος», τόνισε η δικαστής Ισάουρα Τόρτορα. Ο Χόρχε Κάρλος Γκούλντεντσοφ Νούνιες, γνωστός επίσης με το προσωνύμιο «Ελ Τσαρλέτα», 70 ετών, έχει φυλακιστεί από τον Ιούλιο του 2020. Ο Πάμπλο Τσαργόνια, δικηγόρος φυλακισθέντων και βασανισθέντων, εξήρε την ετυμηγορία, την «κατάληξη μακράς διαδικασίας» που επέτρεψε να αναγνωριστεί «η φρίκη» που βίωσε η χώρα επί χούντας.

Το 2011, το ουρουγουανό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο με τον οποίο έγιναν απαράγραπτα τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που «διαπράχθηκαν κατ’ εφαρμογή της κρατικής τρομοκρατίας ως την 1η Μαρτίου 1985», την ημερομηνία της αποκατάστασης της δημοκρατίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...