Ουζμπεκιστάν: Πρόωρες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Ιουλίου

Ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Σαβκάτ Μιρζιγιόγεφ

Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν, Σαβκάτ Μιρζιγιόγεφ, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει την ημερομηνία, προκειμένου να λάβει εντολή για μια νέα θητεία ώστε να βοηθήσει να αντιμετωπιστούν «έντονες και πολύπλοκες διαδικασίες» που συμβαίνουν στον κόσμο και στην περιφέρεια της Κεντρικής Ασίας.

Οι Ουζμπέκοι ενέκριναν με δημοψήφισμα στις 30 Απρίλη πακέτο συνταγματικής αναθεώρησης, στο πλαίσιο του οποίου επιτρέπεται στον Μιρζιγιόγεφ να είναι υποψήφιος για άλλες δύο θητείες, ενώ κάθε θητεία παρατείνεται από πέντε σε επτά χρόνια.

Ο 65χρονος Μιρζιγιόγεφ δήλωσε πως αισθάνεται ότι χρειάζεται νέα εντολή για να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις σ’ αυτή τη χώρα της κεντρικής Ασίας, παρά το γεγονός ότι έχει υπηρετήσει λιγότερο από δύο χρόνια της τρέχουσας προεδρικής θητείας του.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε συνομιλία τη Δευτέρα με τον πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν Ο Σαβκάτ Μιρζιγιόγιεφ βρίσκεται στη Μόσχα όπου σήμερα συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και αύριο θα λάβει μέρος στους εορτασμούς σε σχέση με την 78η επέτειο της Ημέρας της Νίκης στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Ria Novosti

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...