Π.Ο.Υ.: Διευκρινήσεις ΠΟΥ για τα “Διαβατήρια ανοσίας”

ΠΟΥ - Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.)

Χτες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) δημιούργησε αναστάτωση και αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα, μετά από ανακοίνωσή του:

Δεν υπάρχει προσώρας καμία απόδειξη πως άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό και έχουν αντισώματα, είναι προστατευμένοι από νέα μόλυνση

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (26/4/2020)

Διευκρινίσεις Π.Ο.Υ.

Ο Π.Ο.Υ. έδωσε διευκρινιστική ενημέρωση. Ανέφερε σχετικά ότι “οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει έχουν αντισώματα έναντι του ιού. Όμως, κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα τους. Ως τις 24  Απρίλη, καμία μελέτη δεν έχει αξιολογήσει αν η παρουσία αντισωμάτων στον ιό, παρέχει ανοσία σε επακόλουθη μόλυνση από τον ιό.

Αντιδράσεις

Παρότι βέβαια όλες αυτές οι μελέτες βρίσκονται στη φάση αξιολόγησης, αρκετοί επιστήμονες διεθνώς – ανάμεσα τους και ο λοιμωξιολογος Τσιωρδας στην Ελλάδα – αντέδρασαν στην προειδοποίηση του ΠΟΥ. Λέγοντας ότι ο ΠΟΥ θα ήταν πιο ακριβές να είχε χρησιμοποιήσει την φράση “ανεπαρκή προς το παρόν στοιχεία”, αντί για “καμία απόδειξη”.

Νέα διευκρίνιση Π.Ο.Υ. (με tweet)

Ο Π.Ο.Υ. χτες το βράδυ επαναδιατύπωσε με tweet ότι, περιμένουμε πως οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί, θα αναπτύξουν αντισώματα, που θα τους παράσχουν κάποιου βαθμού προστασία. Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμα, είναι ο βαθμός της προστασίας ή ο χρόνος διάρκειας της… Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν έρευνες που να απαντούν στα σημαντικά αυτά ερωτήματα.

Ο Π.Ο.Υ. επιμένει τα μονοπώλια όμως πιέζουν

Από την διπλωματική απάντηση του ΠΟΥ, διαφαίνεται ότι επί της ουσίας επιμένει. Μπορούμε να καταλάβουμε τις πιέσεις που δέχεται η επιστημονική κοινότητα από τα μονοπώλια στις αερομεταφορές, τον τουρισμό, στα σαλόνια υψηλής ραπτικής, το κεφάλαιο γενικότερα που χάνουν κέρδη έναντι άλλων εποχών. Οι μεγαλοστομίες πολλών, ότι ανάμεσα στην οικονομία και τον άνθρωπο επιλέξαμε τον άνθρωπο, είναι κενό λόγου και ντροπή να λέγεται. Όχι μόνο γιατί όλα τα καπιταλιστικά συστήματα υγείας κατέρρευσαν από την πανδημία, αναγκάζοντας εκατομμύρια κόσμου να κλειστούν στα σπίτια τους για να κρύψουν την γύμνια της εμπορευματοποιημένης υγείας. Ο φόβος, η έλλειψη εμπιστοσύνης στην ανύπαρκτη προστασία υγείας, τα πρόστιμα, όπλισε την υπομονή του κόσμου να υπερασπίσει τη ζωή του, και όχι η λεβεντιά, κλπ.

Η καπιταλιστική οικονομία πάνω από τον άνθρωπο

Τώρα λοιπόν η επανείσοδος στην κοινωνία, την παραγωγή γίνεται με την επίκληση της οικονομίας. Και όμως και χτες και σήμερα, οι αστικές κυβερνήσεις έβαλαν την καπιταλιστική οικονομία πάνω και όχι τον άνθρωπο. Όταν οι άνθρωποι ήταν κλεισμένοι στο σπίτι, αυτές δούλευαν για το κεφάλαιο. Διατήρησαν, τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις στην υγεία, τις επιδότησαν με κρατικό χρήμα – που είναι του λαού. Έδωσαν πακτωλό χρημάτων σε άλλες, και πήραν μέτρα μεγαλύτερου φτηναιματος της εργατικής δύναμης.

Βεβαίως μια κοινωνία δεν μπορεί να κλειστεί επ’ άπειρον σε καραντίνα. Όμως η ανάγκη εξόδου, δεν γίνεται από τις αστικές κυβερνήσεις για την Άνοιξη, την αγάπη στα λαϊκά στρώματα. Είναι η στυγνή ανάγκη του κεφαλαίου να πάνε οι εργαζόμενοι στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις αξιοποιώντας και το νέο αντεργατικό οπλοστάσιο,τις κρατικές επιχορηγήσεις, να παράξουν νέα αγαθά που τα ιδιοποιούνται οι καπιταλιστές, μετά να πάνε στα μαγαζιά να αγοράσουν τα αγαθά που παράγουν με την εργασία τους ως εμπορεύματα,  ώστε έτσι να ανακάμψουν την κερδοφορία τους. Να κυκλοφορήσει το κεφάλαιο μέσω της αγοράς και να επιστρέψει ενισχυμένο.

Ο ιός θα είναι έξω, θα παραμονεύει σε κάθε στενό, σε κάθε επιχείρηση, και θα είναι πιο επικίνδυνος παρά το ζεστό αεράκι. Γιατί έξω θα είναι η εμπορευματοποιημένη  υγεία, η απουσία όλων εκείνων των υποδομών και μέτρων προστασίας που προτείνουν οι υγειονομικοί.

Με λίγα λόγια, όχι δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στον καπιταλισμό!

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...